Curatam ciupercutele,le spalam, taiem jumatate de ceapa pestisori o punem intr-o tigaie si o calim putin, alaturi de ciuperci si un catel de usturoi zdrobit, 2 linguri de bulion si le lasam sa se caleasca,dupa le dam deoparte.
Fierbem apa cu sare, dupa ce fierbe adaugam si...
Din ingredientele de mai sus se face o coca: drojdia o dizolvam intr-o ceasca cu zaharul si putin lapte caldut, lasam putin pana se infoaie:) apoi o turnam in gaura facuta in faina, impreuna cu un praf de sare si incepem sa framantam pana se desprinde de pe maini.
Dupa ce am terminat de...
Se curata pestele si se taie bucati, se aseaza intr-o tava unde adaugam ceapa taiata solzisori,morcov, condiment peste,2 catei de usturoi,sucul de rosii si jum pahar cu vin. Bagam la cuptor tava si lasam pana pestele absoarbe sosul.
Servim cu cartofi natur.
Se amesteca faina, ouale, praful de copt, sarea si piperul pana capata o consistenta de chec, se adauga restul ingredientelor spalate, curatate si taiate marunt in prealabil. Amestecam toate ingredientele usor pana la omogenizare, se pune cate o lingura mare de amestec intr-o forma de briosa unsa...
Vinetele le spalam, si le asezam in tava de cuptor (le coc in cuptor, sa nu fac fum in casa si se fac si mai repede dupa parerea mea), cum s-au copt, le curat si le pun pe un fund cu ceva greu deasupra ca sa se scurga,le lasam vreo 2 h.
Dupa ce s-au scurs, le toc, le amestecam cu...
Pe masura ce curatati merele, stropiti-le cu putin suc de lamaie ca sa nu se oxideze.
Puneti pe fundul formei de copt 3 linguri de zahar, avand grija ca intreg fundul sa fie acoperit, apoi dati la cuptor cateva minutele. Atentie sa nu se arda.
Cand zaharul este caramelizat, scoateti tava...
Foile: amestecam ingredientele.Se face un aluat, care sa se poata intinde pe fundul tavii de aragaz. Se incinge cuptorul si se baga pe rind cite o foaie pe fundul (dosul) tavii, unde am pus o hartie pergament sau presarati faina, se lasa circa10- 15 min.
Asa se procedeaza cu toate cele 3 foi....
Luam legumele si le spalam, le asezam in butoias sau ce aveti la indemana, punem frunze de telina, sfecla, hrean, morcov. La 1l apa 1 lg sare, amestecam si punem la fiert, dupa turnam saramura peste muraturi, punem capacul si dam la rece.:)
Am gasit gogosarii acestia cam pe ultima suta de metri la o tanti care m-a lasat sa imi aleg eu cat vreau si la pret bun. Am pus si la congelator 2 pungulite dar am facut si vreo 5 borcanase de pasta de ardei buna pt ciorbe, tocanite. Pentru prima data cand fac, am fost multumita de ce a iesit....
Ghebele se curata si se pun la fiert in apa cu sare. Se scurg si se pun deoparte. In alta cratita incingem uleiul si calim ceapa, usturoiul, faina o dezlegam in putina apa si o punem in cratita.
Când devine de consistenţa smantanii se adaugă ghebele fierte şi taiate, smantana. Se mai...
Merele, le cureti de cotor si coaja, le dai pe razatoarea mare, apoi le pui intr-o cratita pe aragaz, pe foc mic. Adaugi o cana de zahar, coaja de lamaie si stafidele amesteci incontinuu sa nu se prinda. Vezi ca ele vor lasa multa zeama. Le calesti pana scade aceasta zeama, apoi le dai deoparte...
Se bat spuma albusurile cu un varf de sare, dupa care se adauga zaharul. Se incorporeaza apoi galbenusurile, margarina care am topit-o in prealabil, apoi se adauga faina amestecata cu praful de copt, esenta, coaja de portocala si cacaua. Aluatul se toarna intr-o forma pt tort cu pereti detasabili...
Curatam cartofii de coaja, ii dam pe razatoarea mare, dupa se ia cate o gramajoara si se scurge zeama. Se amesteca cu oul, verdeata, condimentele pana se omogenizeaza. Luam cate o lingura de compozitie dam prin faina, formam chifteluta si o punem in uleiul incins.
Usturoiul l-am zdrobit si l-am amestecat cu ulei pana am obtinut o pasta, am pus si putin otet pentru ai mai lua din "putere", dupa am adaugat 2 lingurite de iaurt, putin marar si sare. A mers brici:)) cu niste peste
Am amestecat toate ingredientele intr-un mojar. Se foleseste la diferite tocanite sau sosuri. Nu este cine stie ce dificil sa amesteci niste condimente dar am fost multumita de rezultat.
Nu este ceva dificil dar ar fi bine sa consumam cat mai multe salate,mai ales in perioada calda.
Se taie ceapa, rosiile, ridichile, castravetii, se pun intr-un bol,in alt bol se adauga smantana sau iaurt sare,piper,putin ulei, marar si se amesteca totul apoi se toarna peste salata.
Am confiscat cca 2 kg de caise de la tara, am scos samburii si le-am taiat marunt.
Plicul de gelfix l-am amestecat cu 2 lingur de zahar si am pus continutul peste caise, au fiert timp de 5 minute la foc iute amestecand incontinuu, dupa am pus si restul de zahar am mai fiert 10 minute. Am...
Fructele spalate se aseaza in borcane. Am pus cam 2,5 linguri de zahar la borcan, am pus intr-o oala alaturi de apa esenta si lamaie. Dupa ce s-a topit zaharul punem apa in borcane, infiletam si punem borcanele intr-o oala cu apa le lasam pana vedem bule de aer pe peretii borcanelor. Atunci le...
Fierbem carnita de pui, apoi o dam deoparte. Calim ceapa in putin ulei, punem cartofii, carnea si fierbem la foc potrivit. Adaugam si o lingura de vegeta, 3 catei usturoi, putin cimbru.
Spalam rosiile si le tocam marunt, le punem in oala peste restu ingredientelor, punem capacul si mai lasam...
Pentru 6 lipii am folosit ingredientele de mai sus. Am pus mai întâi drojdia și zahărul într-o groapă făcută-n făină. Am turnat o parte din apă în aceeași groapă și am presărat și puțină făină peste apă. Tot aici am pus și 2linguri de ulei. Am amestecat...
Carnea de vitel se lasa cateva minute in apa rece, apoi se continua spalarea, se tamponeaza cu un servet de hartie si apoi se taie cuburi. Separat, calim, tot intr-o tigaie, in ulei bine incins : telina cubulete, ceapa taiata rondele, morcovul cubulete, fulgii de chilli si coditele de la...
Se amesteca faina, praful de copt si bicarbonatul. Intr-un alt recipient se amesteca zaharul cu untul topit, ouale, apoi se toarna apa.
Se pune amestecul obtinut in bolul cu faina si se amesteca bine pana cand se obtine o compozitie omogena. Punem jumatate din aluat intr-un bol si il amestecam...
Se pun pastele la fiert cu sare si un strop de ulei de masline. Dupa ce au fiert se scurg si se trec printr-un jet de apa.
Pieptul de pui se taie cubulete se pune intr-o tigaie cu un strop de ulei de masline, usturoi, rozmarin si sucul de rosii cu putin busuioc, sare si piper, calim putin si...
Se pune apa cu un praf de sare in ceaunel la fiert,cand da in clocot se adauga malaiul in ploaie si se amesteca pentru a nu se forma cololoase. Se amesteca apoi 5-10 minute pe foc mic si gata.
Cand s-a racit putin,se formeaza cu mana mingiute in care se pune branza de burduf! Apoi,se pun...
Desfacem cutia de macedonia, punem fructele in storcatorul din dotare sau blender( ce avem la indemana) apa minerala sau plata, zeama de la o limeta care am stors-o in prealabil si cateva cuburi de pepene rosu fara samburi.
Totul se mixeaza / toaca la blender, apoi am adăugat şi o cană de...
Ce poate fi mai usor decat sa speli ardeii si sa ii tai feliute subtiri, pe urma muschiul cateva felii pe care si pe ele le taiem fasii, radem cascaval sau il punem felii pe lipie, adaugam muschiul si ardeiul iar cascaval si punem lipia in aparatul de toast.
Am servit cu ketchup. Tare...
Punem fasolea sa stea in apa pt vreo 2/3 ore. Taiem ceapa si o calim cu o lingura bulion o dam deoparte. Punem fasolea la fiert dupa primul clocot o scurgem de apa si punem alta apa, in aceasta apa punem si un morcov si jumatate de pastarnac.
Dupa ce fasolea a fiert, o pasam, adaugam...
Curatam legumele si le tocam marunt sau le dam pe razatoare, intr-o tigaie punem un cubulet de unt il lasam sa se topeasca si punem legumele sa se caleasca.
Cand legumele s-au inmuiat adaugam si orezul si il lasam amestecand prin el cc1 min. Adaugam vinul si amestecam pana acesta este...
Intr-o oala se pune la fiert carnea impreuna cu sarea si legumele taiate. Se spumeaza si se fierbe la foc mic. Se scoate carnea cand e gata fiarta, taiem carnea cubulete, completam supa cu apa cca trei sferturi din oala. Galbenusurile le batem cu un pic de sare,smantana....
Punem apa la fiert cu zaharul coaja de lamaie, esenta asteptam sa dea in clocot si lasam sa se raceasca.
Luam mucenicii ii trecem prin sirop, ungem cu miere si ii dam prin miezul de nuca amestecat cu coaja de lamaie si zahar. Si ii devoram:)