Aluat fraged dospit. Reteta pas cu pas

Postat de anisoara in Dulciuri
26 Iun 2010 | 23047 vizualizari
Aluat fraged dospit. Reteta pas cu pas

Aici voi descrie reteta de baza a aluatului dospit (semidulce). Nu este aluat de cozonaci. Este un aluat pentru placinte cu umplutura dulce, si sarata, pentru invartite cu diferite umpluturi din fructe sau de branza. Deoarece aluatul dupa coacere iese foarte fraged si pufos, semidulce si umed la gust, cu o aroma de vanilie , nu il recomand pentru copturi impletite, colaci facuti ,diferite forme - FARA UMPLUTURA. Gustul lui adevarat se simte , impreuna cu umplutura pe care v-ati dorit-o, deoarece acest aluat atenueaza gustul de umplutura, pentru ca este foarte fraged si pufos, foarte usurel la gust , cu mult aer. Nu gasesc cuvinte pentru a explica acest gust placut. Este aluatul , care l-am mostenit de la bunica. In baza lui, voi expune multe retete de preparare cu acest aluat. Prinicipalul , sa va imprieteniti cu el.

Ingrediente

  • 800 gr de faina calitate superioara
  • 60 gr. de drojdie proaspata
  • 100 gr. de zahar
  • 120 gr. de unt
  • 250 ml de lapte
  • 250 ml de chefir sau chisleag
  • 3 oua
  • 80 ml de ulei fara miros ( la framantare)
  • 0.5 lingurita de sare
  • o lingurita de esenta de vanilie
 

Mod de preparare

Faina se cerne . Laptele se incalzeste putin intr-un vas de sticla sau ceramica ,si se amesteca cu drojdia si o lingura de zahar. Se inveleste cu un prosop curat de bumbac sau  de in , si se lasa sa se ridice, ca o cusma in decurs de 10-15 minute.Promit sa pun poza in 1-2 zile , sa vedeti real- deoarece nu am reusit s-o fac.

 Daca aceasta nu s-a intamplat , inseamna ca drojdia nu este proaspata si  e necesar sa cumparati alta drojdie. Daca inlocuti drojdia proaspata cu cea activa, e necesar sa folositi 2.5 pliculete ( 7 gr) la 50-60 gr de drojdie . In acest timp , cat se ridica drojdia, se topeste untul  ( caldut ,nu fierbinte) . Intr-un vas mai larg se pune jumatate din faina cernuta,sarea , se toarna untul caldut , ouale amestecate cu zaharul , pana se topeste zaharul , chefirul sau chisleagul  , esenta de vanilie, sau un pliculet de vanilie. Totul se amesteca foarte bine. Se adauga drojdia crescuta si iar se amesteca, Se obtine un aluat foarte molcut si lipicios.

Acum lasati sa se se odihneasca aluatul.Acoperiti-l cu un prosop .In functie de ce drojdie ati folisit si temperatura camerei, el se mareste de 2 ori mai mare , undeva in 30 minute. Il botiti ( framantati putin din nou ) si iar  se pune la crescut. Ca sa stiti, ca aluatul este crescut , apasati cu degetul in aluat, si daca ramane gropita , atunci aluatul a crescut indeajuns . Se intinde si este foarte elastic. Se pot modela diferite copturi si rulade din el , cu diferite umpluturi umede din fructe , branzeturi. Se coace la o temperatura de 170C , timpul depinde de forma si  marimea copturii , care ati facut-o. Variaza intre 15-35 minute. Voi expune diferite retete din acest aluat.

Daca ti-a placut reteta noastra "Aluat fraged dospit. Reteta pas cu pas" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (15)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Mini tarte cu chisalita din prune

Postat de panacris

Mini tarte cu chisalita din prune

Foietajul dezghețat se porționează, apoi  se așează în fomele de mini tarte, se pun la copt cca. 15 minute la 200 grade. Între timp prunele se pun la fiert cu o cană de...

Citeste continuarea

Desert guguluf din albusuri, cu mac si ciocolata

Postat de RODIMUR

Desert guguluf din albusuri, cu mac si ciocolata

Se mixează bine albușurile cu praful de sare și când încep să prindă volum se adaugă treptat vanilia și zahărul tos, puțin câte puțin, până ce compoziția arată...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

Prima Latte III rosu

- 700 lei
1699.99 lei
999.99 lei

Comentarii

la 26.06.2010, 21:47
Vai ce bine miroase...mmm si ce gustos
la 26.06.2010, 21:53
vai park ii simt gustul
la 26.06.2010, 21:58
Mena sa stii ca a ajuns mirosul si la mine.Uite ce m-am pregatit
la 26.06.2010, 22:01
foarte bun aluatul si cred ca merge foarte bine cu branza de vaci indulcita,vanilie si stafide ca si umplutura!!!!!
la 26.06.2010, 22:02
Laly

Vezi toate comentariile (15)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking