Babgulyas la ceaun

Postat de CulinaryRainbow in Vita
18 Dec 2013 | 17802 vizualizari
Babgulyas la ceaun

Mi-a luat ceva timp până să mă apuc de scris rețeta, pentru că un Babgulyas la ceaun nu faci în fiecare zi. E o nebunie! Îmi amintesc cel mai bun Babgulyas pe care l-am servit în România, la Tășnad, pe terasa hotelului Alystra. Un castron plin de arome, foarte aspectuos și proaspăt. Sunt de părere că n-are rost să te-apuci de gulyas dacă nu-l faci într-un ceaun mare și ars de-atâta gătit în el. Ceaunul face parte din ”ingredientele” principale.

Ingrediente

  • 1 kg și jumătate carne de vită
  • 700 g ciolan afumat
  • 1 kg fasole albă ( bob mare )
  • 10-12 l de apă
  • 5 linguri ulei
  • 2 cepe mari
  • 2 căței de usturoi
  • 5 morcovi potriviți
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 1 rădăcină țelină
  • 2 rădăcini păstârnac
  • 1 ardei gras
  • 2 roșii mari
  • 1 lingură chimen
  • 3 frunze dafin
  • frunze de pătrunjel
  • 1 lingură pastă de ardei iute
  • sare
  • piper

Mod de preparare

   Se face o tocăniță din carnea de vită și ceapa tăiate cuburi. Se adaugă cățeii de usturoi întregi, apoi legumele tăiate după bunul plac, foile de dafin și jumătate din cantitatea de chimen. Apa se adaugă treptat.

   Când tocănița capătă consistență, se adaugă fasolea și afumătura tăiată bucăți potrivite, apoi restul de apă. Fasolea trebuie ținută în apă caldă cel puțin 3-4 ore înainte de-a o găti, astfel, Babgulyasul va fi gata într-un timp mult mai scurt.

   Când apa scade și legumele sunt aproape fierte, adăugăm cealaltă jumătate din cantitatea de chimen, pasta de ardei iute și piperul. Potrivind astfel gustul, mai lăsăm la foc iute până când fasolea va fi fiartă și ea.

   La final adăugăm sarea și verdeața de pătrunjel. Se servește cu ardei iute.    Poftă bună!

Daca ti-a placut reteta noastra "Babgulyas la ceaun" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (13)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Friptura de vita cu cartofi noi la cuptor

Postat de privatelaura

Friptura de vita cu cartofi noi la cuptor

Spalam carnea, o taiem cuburi.  Luam un vas termorezistent sau o tava, asezam carnea, presaram un pic de sare cu condimente, turnam vinul si punem un pic de ulei masline.  Curatam...

Citeste continuarea

Reteta de cartofi in straturi cu carne tocata

Postat de mirela0911

Reteta de cartofi in straturi cu carne tocata

Iata cum se prepara  Reteta de cartofi in straturi cu carne tocata Prepararea sosului de carne: Se curata ceapa si se taie marunt. Se pune in uleiul incins intr-o cratita si se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 18.12.2013, 10:45
Toate mâncărurile gătite la ceaun sunt bune, semn că ştiau înaintaşii nostri cum şi ce să gătească.
la 18.12.2013, 11:09
vin la o portie
la 18.12.2013, 11:13
V-aștept!
la 18.12.2013, 11:19
Ti-o fi placand tie Rita mancarea asta,ca se trage de la vecinii nostri,dar si mie ce-mi mai place insa face parte din categoria mancarurilor bune bune,dar la care n-avem voie prea des(cel putin eu).))))))
Si apoi,cum spui,daca nu-i facut la ceaun,isi pierde mult din gust.
la 18.12.2013, 11:41
Așa-i, Dia dragă! Ceaunul rulzzzzz! Dar tu nici nu știi cât bălesc eu în fața unei farfurii cu mâncare. Mai pofticios om ca și mine, nu ai văzut... De-aș mânca numai cât îmi cere suflețelul, aș fi deja de-o majă! )))))

Vezi toate comentariile (13)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking