"Bamyah"-Mancare de bame cu carne de vita-specific arabeasca

Postat de Mihaela11_jo in Vita
27 Iul 2011 | 15504 vizualizari
"Bamyah"-Mancare de bame cu carne de vita-specific arabeasca

„Bama este o plantă cu fructe comestibile din familia Malvaceelor (din care fac parte și bumbacul, arborele de cacao și hibiscul). Numele științific este Abelmoschus esculentus; la noi este uzitat mai des sinonimul său Hibiscus esculentus. Este o plantă anuală care crește până la 2 m înălțime. Frunzele au 10–20 cm lungime și sunt late, palmate, având 5–7 lobi. Florile au un diametru de 4–8 cm, cu 5 petale gălbui, adesea cu o pată roșie la baza fiecărei petale. Fructul este o capsulă verde și păroasă cu lungimea de 8-20 cm și conține numeroase semințe. „Numele de bamă provine din arabul bāmyah care stă la originea numelor plantei în Orientul Mijlociu, Balcani, Iran, Grecia, nordul Africii și Rusia. În vest este cunoscută sub numele de okra, cuvânt de origine africană. Florile de bamă Deși felul său de răspândire este nedocumentat, planta este aparent originară din Etiopia. Egiptenii și maurii din secolele XII-XIII foloseau denumirea arabă a plantei, ceea ce sugerează o origine orientală. Din Arabia, planta s-a răspândit pe malurile Mediteranei și spre est. Ulterior planta a fost introdusă în America de Sud (semnalată în Brazilia în 1658) și apoi America de Nord (1748 în zona Philadephiei). Bama este cultivată în zonele tropicale și temperate mai calde pentru fructele sale fibroase care au forma unor păstăi verzi cu semințe rotunde albe. Fructele sunt culese necoapte (lungime sub 10 cm) și mâncate ca legume. Frunzele pot fi folosite la îngroșarea supelor. În Siria, Egipt, Grecia, Iran, Iraq, Iordania, Liban, Turcia și Yemen bamele sunt folosite mai ales pentru prepararea unor supe groase cu alte legume și cu carne. De asemenea este folosită în bucătăriile indiană, braziliană și caraibeană.” Wikipedia-Enciclopedia libera

Ingrediente

  • 1 kg bame
  • 1 ceapa de marime medie  
  • 1 capatana de usturoi  
  • 1 kg carne de vita( sau de oaie)  
  • ulei de porumb  
  • 1 lingurita chimin macinat  
  • 1 lingurita nucsoara  macinata  
  • 1 lingurita cimbru uscat  
  • 1/2 lingurita condiment”all spice”  
  • 3 rosii mari
  • sare dupa gust  
  • piper proaspat macinat dupa gust  
  • 4-5 linguri de otet rosu  
  • 1 mana de frunza de coriandru verde

Mod de preparare

Bamelor li se taie coditele , se spala si se stropesc cu otetul, pentru a reduce textura mucilaginoasa.

Se lasa cca o ora sa stea apoi se usuca.

Intr-o tigaie mai adanca( tip wok) se incinge uleiul si se prajesc pe rand bamele, pana iau o culoare aurie.

Se scot pe hartie absorbanta de bucatarie pentru a se scurge surplusul de ulei.

Acelsi ulei se pune intr-o oala de fiert sub presiune si se caleste mai intai ceapa 2-3 minute, apoi se adauga carnea de vita , taiata in bucatele de 3-4 cm, pana isi schimba culoarea.

Se adauga apa fierbinte, se sareaza si condimenteaza; rosiile se oparesc, se decojesc si se taie marunt si se adauga la supa.

Se lasa la fiert la foc mic 40 de minute.

Se deschide cratita de fiert sub presiune si se adauga bamele; se mai lasa la fiert cca 15 minute.

Usturoiul se curata, se taie marunt si se caleste in ulei pana ia o culoare aurie.

Se adauga la supa la ultimele clocote, impreuna cu frunza de coriandru verde, taiata marunt.

Se serveste cu garnitura de orez fiert, masline negre, muraturi si optional suc de lamaie.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra ""Bamyah"-Mancare de bame cu carne de vita-specific arabeasca" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (22)
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios.

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Reteta de papricas din carne de vitel cu galuste din faina

Postat de panacris

Reteta de papricas din carne de vitel cu galuste din faina

Iata cum se prepara Reteta de papricas din carne de vitel cu galuste din faina Ceafa se fasonează și taie cubulețe. Legumele se curăță și taie mărunt, apoi se pun la călit în...

Citeste continuarea

Tocanita cu carne de vita

Postat de Dya

Tocanita cu carne de vita

Spalam carnea foarte bine, o taiem in cuburi si o punem la fiert in apa rece (pentru 30-40 de minute). Strecuram apoi supa si clatim carnea (cu apa fierbinte) pentru a elimina resturile lasate...

Citeste continuarea

Comentarii

la 27.07.2011, 08:46
tare buna si interesanta mancarea
la 27.07.2011, 08:46
buna buna
la 27.07.2011, 09:10
n-am mai mancat bame de ani lumina
la 27.07.2011, 09:39
delicioase,bune tare si in ghiveciul de legume
la 27.07.2011, 10:12
minunata papica ta

Vezi toate comentariile (22)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking