Caracatita cu sos picant si orez negru

Postat de Sylvia in Fructe de mare
3 Feb 2010 | 14933 vizualizari
Caracatita cu sos picant si orez negru

Mi-a ramas gandul la aceasta combinatie dupa ce am vazut o reteta asemanatoare intr-o revista cu preparate de orez. Orezul folosit acolo era orez alb innegrit cu cerneala de sepie uscata ( habar nu aveam ca este asa ceva) . Mai avea pe langa caracatita si scoici dar eu am vrut sa fac o combinatie mai simpla ca sa pot identifica mai bine aromele. Orezul negru era privit in vechime ca si orezul imparatilor, in marele imperiu al Chinei antice nu parasea Orasul Interzis. Are un gust interesant, foarte aromat, asemanator putin cu orezul thai la gust dar aroma este mai pronuntata si are o alta consisteta, boabele raman mai ferme.

Ingrediente

  • Pt 2 portii avem nevoie  de orez negru ( calculat o cescuta de persoana) , am inteles ca in Romania se gaseste la Auchan, eu aici in Franta l-am gasit la Cora dar este mai peste tot in marile magazine,
  • o nuca de unt,
  • 3-4 catei de usturoi,
  • un varf de cutit de legume maruntite deshidratate,
  • o caracatita de o jumatate de kg ,
  • 2 linguri de ulei de masline,
  • o lingura de sos soia,
  • o lingurita de pasta de ardei iute,
  • o lingura de sos  dulce acrisor( puteti inlocui cu o lingurita de miere) ,
  • putina sare,
  • patrunjel sau coriadru proaspat maruntit

Mod de preparare

   Punem intr-un vas mai mare apa la fiert si atunci cand clocoteste punem caracatita si putina sare. Caracatita trebuie spalata bine inainte, in mai multe ape sa se curete bine orificiile de pe brate. O lasam sa fiarba timp de 40 de minute, se va  colora  roz   si apa se coloreaza in roz la fel.

    Se lasa sa se raceasca si apoi se taie in bucati mici. Intr-o tigaie mai mare punem la incins uleiul si cand este pregatit adaugam bucatile de caracatita, condimentam cu putina sare, lingura de soia, pasta de ardei iute, 2 -3 catei de usturoi presati si lasam la foc mic pret de cateva minute. Dupa aceea gustam si mai adaugam condimente daca trebuie si  adaugam sosul dulce acrisor , mai drege din iuteala si completeaza gustul ei intr-un mod foarte placut.

    Separat se pregateste orezul, l-am fiert conform indicatiilor de pe cutie, timp de 18 minute, in apa clocotita cu putina sare si un varf de cutit de legume deshidratate maruntite.  Apoi se stoarce si se pregatesc cu o nuca de unt topit , se caleste putin si apoi se adauga un catel de usturoi zdrobit si se mai adauga sare daca trebuie. Pe un platou asezam cu ajutorul inelului de inox orezul negru, eu l-am decorat cu 2 bucati de caracatita oprite dupa ce  a fost fiarta .

   Garnisim apoi cu  bucatile de caracatita pregatite si presaram peste coriandru proaspat maruntit ( puteti inlocui cu patrunjel ).

   A fost un platou excelent, foarte aspectuos si aromat. Recomand cu caldura sa incercati reteta macar o data, daca sunteti amatori de fructe de mare.

  

Daca ti-a placut reteta noastra "Caracatita cu sos picant si orez negru" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (14)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Fructe de mare cu broccoli si orez

Postat de mihaelar63

Fructe de mare cu broccoli si orez

Pentru inceput se prajeste chorizo feliat rondele in uleiul de masline . Ingredientele congelate se lasa la dezghetat la temperatura camerei . Preparati orezul  prin...

Citeste continuarea

Creveti cu paste

Postat de oanapl

Creveti cu paste

Usturoiul curățat se feliază și se călește în untul topit. Se adaugă creveții spălați și ardeiul gras tăiat felii și se lasă câteva minute să se călească apoi se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 03.02.2010, 20:04
minunat!!!! nu am mancat orez negru, nici nu mi-a sarit in ochi la hipermarket, dar ma uit si eu cu prima ocazie!
la 04.02.2010, 16:19
Extraordinar arata Imi place la nebunie caracatita Nici eu nu am mancat orez negru...cred ca e tare interesant tras apoi in usturoi, sigur e bun
la 04.02.2010, 16:32
E delicios,merita incercat macar o data Multumesc de laude
la 04.02.2010, 18:54
Superb si de data asta!
la 04.02.2010, 19:50
Doamne ce bine arata Trebuie sa incerc si eu reteta asta !

Vezi toate comentariile (14)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking