Ciorba de fasole cu galuste

Postat de babi5 in Ciorbe
11 Apr 2014 | 6747 vizualizari
Ciorba de fasole cu galuste

Pentru ca in Interviul meu la intrebarea ce fel de mancare iti aminteste de copilarie am spus ca facea mama o ciorba de fasole uscata si fierbea in ea galuste mai lungi, apoi le scotea intr-un castron punea pe ele putin ulei, iar eu si sora mea luam cate o galusca fiecare de cate un capat si faceam concurs, care ajunge prima la mijloc. Erau tare bune si reteta este preluata de la generatie la generatie, eu am 60 ani acusica si mama a invatat-o de la mama ei. Acum incerc sa trag niste concluzii caci aceste galuste suplineau pe vremurile grele lipsa painii, fiindca se poate servi foarte bine ciorba cu bucatele de galuste. Am promis lui Merisor ca am sa o fac, asa ca azi am executat-o. Va recomand fasolea noastra autohtona fiindca cea rosie are gust foarte bun, dar este mai buna pentru salate fiindca ramane bobul intreg.

Ingrediente

  •  500 gr fasole uscata rosie
  • 2 cepe
  • 3  morcovi
  • 1 radacina patrunjel
  • 1radacina pastarnac
  • 1 felie telina
  • 1 legatura de leustean
  • 1 legatura marar
  • 250  ml bulion casa
  • 100 ml ulei
  • sare
  • piper
  • vegeta
  • boia dulce
  • otet
  • cimbru
  • 1ardei galben gras
  • 1 foaie dafin
  • 300 gr faina
  • 1 ou

Mod de preparare

Prima data am pus fasolea la inmuiat de seara. Am curatat zarzavaturile, ceapa, ardeiul, apoi le-am spalat bine, dupa care le-am tocat, frunzele de leustean si marar le-am spalat si le-am tocat. Am pus fasolea in oala, am adaugat apa cat sa o acopere, am lasat-o sa dea cateva clocote, dupa care am schimbat apa (fiindca am avut fasole rosie am schimbat-o de trei ori).

La jumatatea timpului de fierbere am adaugat zarzavaturile tocate, cimbrul, o ceapa tocata, foaia de dafin, am potrivit de sare, piper si vegeta. Intr-o  tigaie am pus uleiul, o ceapa tocata si 50 ml apa si am lasat sa se caleasca bine. Am adaugat boiaua, apoi am  adaugat in ciorba. Intr-un castron am pus 300 gr faina, putina sare, 2 linguri de ulei, 1 ou si in completare apa cat cuprinde pentru a realiza un aluat putin mai vartos pentru a putea modela  galustele (vin rulate cu mana pe o planseta). Le asezam pe o tava apoi le punem la fiert in ciorba de fasole.

Lasam sa fiarba cca 8-10 minute (cand se ridica deasupra le putem scoate)

Nu mai trebuiesc unse fiindca le-am pus la fiert cand ciorba a fost finalizata. Scoatem galustele adaugam bulionul (otet dupa gust) si asezonam cu leustean si marar verde.

Pofta buna !

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de fasole cu galuste" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (13)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Ciorba de fasole cu sunculita taraneasca

Postat de mirela0911

Ciorba de fasole cu sunculita taraneasca

Mai intai se curata fasolea de impuritati si se pune intr-un vas in apa rece peste noapte. A doua zi se scurge de apa si se pune fasolea intr-o oala la fiert, in apa rece. Intr-o alta oala se...

Citeste continuarea

Ciorba de post cu cartofi noi

Postat de Valclaudia

Ciorba de post cu cartofi noi

Curatam si spalam legumele sub jet de apa rece. Ceapa se toaca marunt si se pune la sotat in ulei, alaturi de morcovii taiati rondele, telina taiata cubulete si de ardeii taiati fasii....

Citeste continuarea

Comentarii

la 11.04.2014, 17:52
Buna ciorbica ta, babi!
la 11.04.2014, 17:53
la 11.04.2014, 18:09
la 11.04.2014, 18:11
la 11.04.2014, 18:24
Mincarea copilarie tanyapatap,mon,Genina87 multumesc

Vezi toate comentariile (13)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking