Ciorba de fasole cu galuste

Postat de babi5 in Ciorbe
11 Apr 2014 | 6765 vizualizari
Ciorba de fasole cu galuste

Pentru ca in Interviul meu la intrebarea ce fel de mancare iti aminteste de copilarie am spus ca facea mama o ciorba de fasole uscata si fierbea in ea galuste mai lungi, apoi le scotea intr-un castron punea pe ele putin ulei, iar eu si sora mea luam cate o galusca fiecare de cate un capat si faceam concurs, care ajunge prima la mijloc. Erau tare bune si reteta este preluata de la generatie la generatie, eu am 60 ani acusica si mama a invatat-o de la mama ei. Acum incerc sa trag niste concluzii caci aceste galuste suplineau pe vremurile grele lipsa painii, fiindca se poate servi foarte bine ciorba cu bucatele de galuste. Am promis lui Merisor ca am sa o fac, asa ca azi am executat-o. Va recomand fasolea noastra autohtona fiindca cea rosie are gust foarte bun, dar este mai buna pentru salate fiindca ramane bobul intreg.

Ingrediente

  •  500 gr fasole uscata rosie
  • 2 cepe
  • 3  morcovi
  • 1 radacina patrunjel
  • 1radacina pastarnac
  • 1 felie telina
  • 1 legatura de leustean
  • 1 legatura marar
  • 250  ml bulion casa
  • 100 ml ulei
  • sare
  • piper
  • vegeta
  • boia dulce
  • otet
  • cimbru
  • 1ardei galben gras
  • 1 foaie dafin
  • 300 gr faina
  • 1 ou

Mod de preparare

Prima data am pus fasolea la inmuiat de seara. Am curatat zarzavaturile, ceapa, ardeiul, apoi le-am spalat bine, dupa care le-am tocat, frunzele de leustean si marar le-am spalat si le-am tocat. Am pus fasolea in oala, am adaugat apa cat sa o acopere, am lasat-o sa dea cateva clocote, dupa care am schimbat apa (fiindca am avut fasole rosie am schimbat-o de trei ori).

La jumatatea timpului de fierbere am adaugat zarzavaturile tocate, cimbrul, o ceapa tocata, foaia de dafin, am potrivit de sare, piper si vegeta. Intr-o  tigaie am pus uleiul, o ceapa tocata si 50 ml apa si am lasat sa se caleasca bine. Am adaugat boiaua, apoi am  adaugat in ciorba. Intr-un castron am pus 300 gr faina, putina sare, 2 linguri de ulei, 1 ou si in completare apa cat cuprinde pentru a realiza un aluat putin mai vartos pentru a putea modela  galustele (vin rulate cu mana pe o planseta). Le asezam pe o tava apoi le punem la fiert in ciorba de fasole.

Lasam sa fiarba cca 8-10 minute (cand se ridica deasupra le putem scoate)

Nu mai trebuiesc unse fiindca le-am pus la fiert cand ciorba a fost finalizata. Scoatem galustele adaugam bulionul (otet dupa gust) si asezonam cu leustean si marar verde.

Pofta buna !

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de fasole cu galuste" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (13)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Ciorba taraneasca de vacuta

Postat de Dya

Ciorba taraneasca de vacuta

Spalam bine carnea, o taiem in cuburi mici si o punem la fiert in apa rece, avand grija ca de fiecare data sa adunam spuma formata. Intre timp, tocam sau/si feliem legumele ( telina , pastarnacul,...

Citeste continuarea

Ciorba de loboda

Postat de merisor67

Ciorba de loboda

Spălăm bine frunzele de lobodă și le lăsăm la scurs. Tocăm ceapa, morcovul și rădăcina de pătrunjel și le călim ușor în uleiul încins, dar adăugăm și câțiva...

Citeste continuarea

Comentarii

la 11.04.2014, 17:52
Buna ciorbica ta, babi!
la 11.04.2014, 17:53
la 11.04.2014, 18:09
la 11.04.2014, 18:11
la 11.04.2014, 18:24
Mincarea copilarie tanyapatap,mon,Genina87 multumesc

Vezi toate comentariile (13)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking