Coq au vin

Postat de Sylvia in Mancaruri cu carne
1 Iun 2010 | 15449 vizualizari
Coq au vin

Este o reteta clasica a bucatariei franceze care se pierde undeva in negura timpului, se presupune ca era preparata in vechime pentru soldatii care erau in trecere prin sate si se opreau in gospodariile taranesti la masa. Se facea repede ceva bun de mancare cu o zburatoare luata din ograda, pusa la foc cu un vin bun si ce legumele se gaseau la indemana . Se preapara atat cu vin alb cat si cu vin rosu, cu diverse legume si ciuperci aromate, in oala insoteste falosul cocos si o bucata buna de kaiser sau de jambon proaspat in functie de zona, reteta sau obiceiul locului. A devenit in timp deliciul tuturor si mandria sefilor bucatari de a preparat acest festin culinar aromat si plin de culoare.

Ingrediente

  • 3 bucati mari de cocos ( eu cumpar bucati gata taiate cred ca special pentru acesata reteta:) ) pe care le las minim 12 ore la marinat la frigider cu 500-700  ml vin alb demisec,
  • 50 ml ulei,
  • sare ,
  • piper,
  • o lingurita boia,
  • o lingura de cimbru uscat maruntit .
  •  Mai avem nevoie pe langa acestea de : 
  • cateva frunze de dafin,
  • cimbru uscat, 
  • cativa cartofi mici fermi care se nu sfarame in cuptor,
  • ceapa mica echalote sau mai mare taiata in patru,
  • cativa morcovi de primavara mititei,
  • 300 grame de ciuperci champinion,
  • o mana de fasole verde am pus eu,
  • cativa catei de usturoi,
  • 2 felii mari de jambon decupat patrate mai mari ( puteti sa inlocuiti cu kaiser) ,
  • sare si piper dupa gust,
  • o lingura de faina si o lingura de unt,
  • 50 ml ulei .
  • Nu am adaugat condimente fanteziste sau alte ierburi aromate am respectata reteta din vechime la capitolul asta

Mod de preparare

 M-am delectat si eu preparat aceasta reteta de cateva ori si va dau reteta mea preferata la care am ajuns dupa mici adaugari si inlocuiri de la reteta  originala. Am ajuns la concluzia ca prefer reteta preparata cu vin alb, parca devine mai frageda carnea si imi place mai mult culoarea finala, prefer jambonul adaugat si nu kaiserul , parca se combina mai bine aroma..in rest pun si eu ce legume am, tratez cu grija si atentie reteta si la finam ma  resplateste intotdeauan cu un gust divin.

  Preparare : desi reteta spune ca prajesti putin bucatile de cocos data prin faina in amestecul de ulei cu unt si apoi sa le adaugi in oala cu restul legumelor avand experianta retetelor precedent preparate am preferat ca dupa acesata operatiune de rumenire a cocosului sa il pun la foc tot singur pentru o ora pentru ca se face foarte greu si se fierb prea tare  legumele. Asa ca am rumenit putin cocosul pudrat bine cu faina si apoi l-am mutat in  vasul roman adaugand uleiul si untul in care l-am prajit peste el si marinada de vin in care a stat si  l-am dat la cuptor. Dupa 30 de minute pentru ca se tinea inca ” tare ” am mai completat  cu 300 ml de apa fiebinte si l-am mai lasat pana s- a  facut ora de petrecut singur la cuptor  .

 Pe cand incepusem sa ma intreb daca si cocosul meu e la fel de vechi ca si reteta am vazut semne ca nu e totusi asa si am adaugat legumele.  Am garnisit asadar vasul cu legume si cu bucatile de jambon, am mai presarat putina sare si cimbru si o canita de apa clocotita si am dat din nou la cuptor .

  Dupa inca 45 de minute era gata, casa plima de arome si painea proaspat coapte asa ca am purces la masa. A fost excelent, aromat si fraged, merita sa incercati reteta macar o data. Se poate face cu orice zburatoare eu am facut si cu pui si  a fost delicios. Puteti sa il faceti in orice vas, atat al cuptor cat si pe foc deasupra, adaptati cantitatile de apa si timpul de preparare la vasul si metoda aleasa  si degustati apoi cu place o portie adevarata de coq au vin asa cum am facut noi . Spor la treaba !

Daca ti-a placut reteta noastra "Coq au vin" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (19)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Cocos in vin (Coq au vin)

Postat de vio_dreams

Cocos in vin (Coq au vin)

Taiem bucati pulpele si pieptul de cocos (al meu a fost de tara) . Le spalam si le punem intr-o caserola cu capac . Adaugam morcovul si ceapa curatate si taiate bucati. Turnam deasupra vinul...

Citeste continuarea

Coq au vin

Postat de Sidy

Coq au vin

Intr-un bol mai mare punem vinul, boabele de piper, ierburile, condimentele, legumele curatate si taiate, iar la sfarsit adaugam gaina transata. Lasam la marinat 24 de ore la rece. Carnea de porc...

Citeste continuarea

Comentarii

la 01.06.2010, 11:46
sylvia o minunatie e in farfuria asta
la 01.06.2010, 11:48
bun trebuie sa fie
la 01.06.2010, 11:53
Multumesc fetelor , e bun dar arzi mult gaz pana se face daca e cocosul batran. Merita sa incercati reteta macar o data, ce adaptare doriti voi
la 01.06.2010, 12:14
Sylvia pregateste oala ca vin soldatii inarmati cu multe furculite!
la 01.06.2010, 13:00
mm ce bunatate ai facut tu acolo

Vezi toate comentariile (19)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking