Dobos

Postat de simona72 in Torturi
19 Noi 2014 | 33061 vizualizari
Dobos

Am tot stat in cumpana daca sa-l fac sau nu...mai ales ca si eu ca si Timea, de la care am preluat reteta nu-mi place sa fac foi. Am intrat pe pagina ei de blog si acolo am gasit reteta mai simpla, cu foile facute in tava mare a aragazului si apoi taiate fiecare in trei bucati. Pe cat de frica mi-a fost de reteta la inceput pe atat de usor mi s-a parut pe parcurs. Cat despre gust...este cel mai bun "Dobos" mancat de mine pana acum. Multumesc Timi!!>:D< Am avut si o zi speciala pentru acest tort, ziua sotului, motiv pentru care s-a mancat repede si nu am mai apucat sa fac poze cu sectiunea. Dar, va asigur de reusita tortului si de bunatatea lui...

Ingrediente

pentru foi:

  • 6 oua
  • 1 praf de sare
  • 120 gr zahar
  • 120 gr faina
  • 40 gr unt

pentru crema:

  • 3 oua
  • 200 gr zahar
  • 150 gr ciocolata 40%cacao
  • 1-2 linguri esenta de rom
  • 1-2 linguri unt
  • 250 gr unt gras 80%
  • 2 linguri pudra de roscove am folosit eu sau cacao
  • 2 linguri zahar pudra

pentru caramel:

  • 1 cescuta zahar
  • 1 cescuta apa
  • 1 lingura esenta rom

Mod de preparare

Pentru foi: mixam albusurile cu un praf de sare 1-2 minute, adaugam zaharul treptat si continuam mixarea pana obtinem o bezea. Galbenusurile se freaca cu untul topit si racit, adaugat treptat ca la maioneza. Se pune peste bezea si se mixeaza usor pana la incorporare. Se adauga si faina si se amesteca cu o spatula cu miscari usoare sa scoatem cat mai putin aer din albusuri. Se imparte compozitia in doua parti aproximativ egale si se pune in cele doua tavi mari ale aragazului, tapetate cu hartie de copt. Se uniformizeaza aluatul de foi si se coc la 170-175 grade pentru 15 minute. Dupa ce sau racit se indeparteaza hartia de copt si se taie fiecare foaie in trei parti egale.(eu am folosit un liniar mare pe care l-am spalat in prealabil)

Pentru crema: amestecam ouale cu zaharul si romul, le punem pe baie de aburi, amestecam continuu pana se topeste zaharul. Dupa dizolvarea zaharului mixam ouale. Separat, topim ciocolata pe baie de aburi cu 1 lingura unt. Lasam sa se racoreasca putin ciocolata si o turnam treptat peste amestecul de oua in timp ce mixam dupa fiecare transa de ciocolata. Separat, mixam untul moale cu cele 2 linguri zahar pudra si cacao. Adaugam treptat din crema de ciocolata la crema de unt, pana incorporam toate cantitatile. Dam la frigider pentru 20-30 minute.

Pentru caramel: puteti sa alegeti si varianta de a carameliza zaharul simplu, dar atentie sa nu se arda. Pentru a evita arderea si gustul acela amar al zaharului ars, eu am procedat in felul urmator...am pus zaharul apa si romul intr-un ibric mai marisor. Am pus la foc mediu inspre mare si am amestecat continuu. Cand siropul se leaga si apa incepe sa scada, am redus focul la minim. Am continuat amestecarea, iar cand siropul incepe sa scada considerabil si sa ajunga la culoarea dorita il dam deoparte. 

Pentru asamblare:pe un platou asezam prima foaie, o ungem cu crema si procedam la fel si cu celelate, dar oprim una dintre foi, care este mai frumoasa. Imbracam tortul in crema, deasupra facem moate,atatea moate cate felii vom pune deasupra. 

Pentru feliile de deasupra am procedat astfel: m-am folosit de liniar si am taiat foaia in 4 parti egale. Tot cu liniarul, am impartit fiecare sfert de foaie in alte 4 parti, dar nu le-am taiat, ci am trasat cu varful unui cutit dungi pe foaie. Turnam caramelul cald peste fiecare sfert de foaie, il intindem pe toata suprafata si imediat cu un cutit mare pe care-l trecem prin unt taiem feliute de blat trase in caramel. Cu ele decoram tortul, asezandu-le peste moatele facute dinainte. Dam tortul la rece pentru 2-3 ore inainte de servire. Sa va fie de bine!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Dobos" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (31)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Tort dobos

Postat de oanapl

Tort dobos

Pentru foi pui oul in bol robotului, adaugi zaharul si foarte putina sare si mixezi pana cand isi tripleaza volumul. Peste ou adaugi untul topit si racit si cerni faina, iar apoi cu miscari largi...

Citeste continuarea

Desert tort Dobos

Postat de Oana

Desert tort Dobos

Foi : Separa albusurile de galbenusuri. Pune un praf de sare peste albusuri si mixeaza pana se intaresc. Adauga apoi treptat jumatate din zaharul pudra si mixeaza pana obtii o bezea tare. Mixeaza...

Citeste continuarea

Comentarii

la 19.11.2014, 09:52
la 19.11.2014, 10:08
bun bun
La multi ani sotului!
la 19.11.2014, 10:20
La multi ani fericiti
la 19.11.2014, 10:28
La multi ani sotului
la 19.11.2014, 10:41
Delicios! La multi ani sotului

Vezi toate comentariile (31)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking