Dulceata de capsuni reteta
Am facut dulceata in cantitate mica(camara mica, planuri multe). La 2 kg capsuni am pus 1 kg zahar.Mie imi place dulce dulce, puteti reduce cantitatea de zahar daca doriti.
Se spala capsunii si se strecoara de apa. Se curata de codita si daca e cazul se curata ce e stricat,moale etc. Se taie capsunii in 2,4 sau cate bucati doriti.
Intr-un vas mare de plastic se pune un rand de zahar unul de capsuni, unul de zahar unul de capsuni, si tot asa pana s-au terminat capsunii,iar deasupra un rand de zahar. Se lasa asa pana a doua zi.
Intr-un vas mare de inox (preferabil de 6 litri) se pun capsunii la fiert, la foc mic. Se curata spuma de deasupra si se lasa sa fiarba 2-3 ore, pana se formeaza siropul(putin mai subtire ca mierea).
Dupa ce s-au fiert capsunii i-am lasat in oala 20 de minute timp in care se pregatesc borcanele.
Se aprinde cuptorul si se lasa la incalzit. Se spala borcanele cu apa si detergent si se pun in cuptor.Dupa ce ati pus borcanele in cuptor opriti cuptorul si inchideti usa.
Dupa 15 minute se iau borcanele din cuptor si cu ajutorul unui polonic se pune dulceata in borcane.
Se lasa borcanele descoperite pana seara, iar seara se pune capacul si se duc in camara.
Se poate servi cand aveti pofta!!