Dulceaţă de ceapă roşie a la Nicole

Postat de nico15 in Aperitive / Garnituri
4 Oct 2011 | 7955 vizualizari
Dulceaţă de ceapă roşie a la Nicole

Ingrediente

  • 1 kg ceapă roşie
  • 400 g zahăr
  • 300 ml vin rosu
  • 75 ml oţet balsamic
  • 5-6 linguri ulei
  • 1 lămâie
  • condimente (coriandru, ienibahar, cumin, cardamom verde, scorţişoară, nucşoară, anason)
  • 30 ml de cognac
  • 75-100 g de struguri negri
  • 7-8 prune afumate

Mod de preparare

1. Cureţi ceapa, o speli şi o tai julienne. O stropeşti cu zeamă de lămâie pentru a nu oxida.

2. Iei un vas cu fondul mai gros si mai încăpător in care pui din cantitatea de zahar(200-250 g) il lasi sa se caramelizeze pana prinde culoarea aurie, atunci adaugam uleiul iar dupa 3 minute adaugam cantitatea de ceapa, totul la foc mic.

3. Separat intr-o tigaie de teflon FARA ulei adaugam: coriandru, pipier boabe, ienibahar, cuisoare, cumin, 2 stelute de anason si 1-2 batoane de scortisoara, pentru a se intensifica aromele, lasam cateva secunde si luam dupa  foc.

4. Când ceapa devine sticloasă, se adauga  cognacul, se lasa sa se evapore alcoolul iar dupa aceea adaugam condimentele, adaugam suplimentar ½ de lingurita de nucsoara si ½ de lingurita de scortisoara pudra. Dupa alte cinci minute,  stingi cu vinul rosu, adaugi restul de zahăr, oţetul balsamic.  Dupa ce a fiert 10 minute adaugam prunele taiate mai marunt si boabele de struguri fierbi până se leagă siropul (circa 25-35 de minute), la un foc moderat. 

5. Se face proba siropului care nu trebuie sa fie foarte zemos dar nici foarte gros.

6. Aceasta dulceata este de fapt o garnitura ideala pentru fripturi( in special friptura de vita) O poţi servi la fripturi la cuptor, fripturi la grătar, legume fierte la aburi etc.

7. Din aceasta cantitate mi-au iesti 3 borcane(2 de 270/300 g)

8. Timp de preparare aproximatix 1:15 minute, aceasta reteta a fost prezentata in cadrul emisiunii “Viata e frumoasa” de la B1TV, vinerea trecuta. Reteta este exotica dar a fost adaptata cu succes in gastronomia autohtona.

Pofta Buna

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Dulceaţă de ceapă roşie a la Nicole" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (11)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Dovlecei copti

Postat de Dya

Dovlecei copti

Taiem dovleceii in felii mai groase, pe lung. Ii saram dupa gust si ii coacem pe tava, pe ambele parti, atat cat sa se rumeneasca usor. Ii asezam apoi intr-un vas termorezistent, ii stropim...

Citeste continuarea

Aperitiv clatite cu spanac si crema de branza

Postat de oanapl

Aperitiv clatite cu spanac si crema de branza

Pui 500 ml de apă la fiert, iar când atinge punctul de fierbere, adaugi 1/4 linguriță de sare și 1 vârf de linguriță cu bicarbonat de sodiu. Amesteci puțin în apă și...

Citeste continuarea

Comentarii

la 04.10.2011, 22:25
interesanta reteta
la 04.10.2011, 23:57
super tare
la 05.10.2011, 05:52
Interesanta reteta.
la 05.10.2011, 08:50
hmm..interesant..m-ar tenta si pe mine sa gust
la 05.10.2011, 09:31
foarte inteesant

Vezi toate comentariile (11)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking