Gem si nectar de corcoduse galbene

Postat de Doinavar in Dulceata / Gem
1 Mar 2013 | 5304 vizualizari
Gem si nectar de corcoduse galbene

Nu stiu de ce corcodusele sunt considerate un fel de “cenusarese” printre fructe. Le vad cum cad pe jos langa borduri, santuri, in gradini si nu prea le aduna nimeni. Sunt printre preferatele mele. Prepar din ele o multime de bunataturi, incepand cu compoturi foarte aromate, gem, chiselita, sirop si nu in ultimul rand, sa va spun un secret: tuica de corcoduse este chiar mai buna decat cea de prune.

Ingrediente

  • 6 kg de corcoduse bine coapte
  • 1,5 kg zahar pentru gem
  • 200 g zahar pentru nectar
  • 1 plic sare de lamaie
  • 2 plicuri gel fix 3:1

Mod de preparare

Se pun corcodusele in apa rece, se spala bine si se scot din apa bine scurse, direct intr-o oala mare. Adaugati 500 g zahar si puneti oala la fiert la foc mic, amestecand din cand in cand, cam o ora.

Dati corcodusele cu tot cu zeama printr-o sita cu gauri mai mari si puneti la fiert totul, la foc mic, inca 15-20 minute, sa se mai lege. Amestecati 1 kg de zahar cu gel fix si sarea de lamaie, adaugati totul peste gem si mai fierbeti 3-4 minute (conform indicatiilor de pe plic).

Samburii si cojile care raman de la prepararea gemului nu sunt uscate, mai au multa pulpa de fruct. M-am gandit sa prepar din ele un nectar si surpriza: a iesit mai bun decat cel de caise. Asa au crezut toti cei care l-au gustat, ca este de caise. Am pus la fiert totul cu 2 litri de apa si 200 g zahar tos. Dupa ce a dat un clocot, am strecurat din nou zeama, au ramas doar cojile si samburii. Dupa ce s-a racorit, am pus nectarul la rece in sticle. Se poate bea si cu putina apa minerala sau sifon, daca vi se pare prea dulce, sau puneti mai putin zahar.

Puneti borcanele curate si uscate intr-o cratita, pe un servet de bucatarie, apoi puneti apa pana la 4-5 cm inaltime si puneti cratita pe ochiul mic al aragazului, langa oala in care fierbe gemul. Cand s-au infierbantat borcanele, puneti gemul cu un polonic pana se umplu cat mai bine, sa ramana cat mai putin aer. Gemul pare moale, dar cand se raceste se leaga bine. Puneti capacele si duceti borcanele cu tot cu cratita langa locul unde vor sta la perne. Luati fiecare borcan in mana intr-un prosop si strangeti foarte bine capacul, apoi puneti-le pe toate in cuib. Acoperiti cu perne si paturi sa stea la sterilizat pana a doua zi.

Etichetati-le si puneti-le in camara.

Daca ti-a placut reteta noastra "Gem si nectar de corcoduse galbene" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (10)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Dulceata de ardei iuti

Postat de Oana

Dulceata de ardei iuti

Mai intai, pune la fiert intr-o craticioara otetul si zaharul si lasa-le pe foc pana se leaga si se formeaza un sirop. Intre timp, curata ardeii iuti de cotoare si seminte. Sfatul meu e sa...

Citeste continuarea

Dulceata de nectarine si cirese

Postat de Oana

Dulceata de nectarine si cirese

Cantariti fructele dupa ce le-ati scos samburii Taiati nectarinele in cuburi si puneti-le impreuna cu ciresele intr-o oala incapatoare Adaugati zaharul si zeama de...

Citeste continuarea

Comentarii

la 01.03.2013, 12:52
la 01.03.2013, 13:02
Corcodusele galbene au o savoare aparte!
la 01.03.2013, 13:05
bunatate de bunatate!
la 01.03.2013, 13:22
La noi se obişnuieşte să se facă din corcoduşe roşii. Deşi cred că la fel de bune sunt amândouă. Felicitări
la 01.03.2013, 13:43
place

Vezi toate comentariile (10)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking