"Mlukhieh"-Supa de iuta cu pui-specific tarilor arabe

Postat de Mihaela11_jo in Supe
31 Mai 2011 | 7960 vizualizari
"Mlukhieh"-Supa de iuta cu pui-specific tarilor arabe

Iuta (Corchorus olitorius) este o plantă anuală din familia „Malvaceae” care se cultivă pentru fibrele care se obţin din tulpina plantei care se utilizează la confecţionarea frânghiilor sau unei pânze pentru saci. In limba araba este cunoscuta sub numele de "mlukhieh". "Mlukhieh" este una dintre cele mai populare mancaruri din lumea araba. Se cumpara sub forma de tulpini de 70-100 cm lungi; se culeg doar frunzele; trebuie cca 2 kg de tulpini pentru a obtine 500 de grame de frunze. Se poate gati si cu carne de miel sau de vita. Tara de origine pare sa fie Egiptul unde este cunoscuta inca din epoca faraonica si se prepara foarte frecvent cu carne de iepure sau crevete. Este pregatita de patura mai saraca doar cu cuburi de Maggi de pui . Supa ia o consistenta mucilaginoasa , asemanator supei de bame.

Ingrediente

  • 1/2 kg  frunze de nalba( l. araba:mlukhieh, nume stiintific: corchorus olitorium)  
  • 4 piepturi de pui( sau un pui intreg)  
  • 1 ceapa de marime medie taiata marunt  
  • 7-8 catei de usturoi taiat marunt  
  • 1 lingura de coriandru verde taiat marunt  
  • 3 rosii de marime medie  
  • 1 ardei iute taiat marunt( optional)  
  • 3 linguri de ulei de porumb pentru calit usturoiul si coriandrul verde  
  • 3-4 linguri de ulei de masline pentru pui  
  • 1/2 ligurita condiment mixt macinat( All spice,cuisoare,coriandru,ghimbir, cardamom,scortisoara,foi de dafin)  
  • sare dupa gust  
  • piper proaspat macinat dupa gust  
  • 1,5 litrii de apa  
  • sucul de la o lamaie( optional)  
  • ketchup  
  • 2 fire de rozmarin

Mod de preparare

Se spala puiul si se pune la fiert in apa cu sare impreuna cu ceapa, rosiile intregi( doar crestate putin)  si condimentele  intr-o cratita de fiert sub presiune 30 de minute.

Cand puiul este fiert se scoate intr-un vas termorezistent, se asezoneaza cu ketchup, se sareaza si pipereaza, se stropeste cu putin ulei de masline si se pune la cuptor cu putin din supa in care a fiert si 2 fire de rozmarin. Se lasa la cuptor pana se roseste bine.

Frunzele de mlukhieh se spala, se usuca pe un prosop de bucatarie, apoi se taie marunt( manual sau cu ajutorul unui mixer). Rosiile se scot din supa, se decojesc si se readauga impreuna cu frunzele de mlukhieh taiate marunt. Se fierb bine pana supa scade( trebuie sa aiba un aspect mucilaginous).

La ultimele clocote se adauga usturoiul calit in ulei cu coriandrul verde. Se serveste  cu garnitura de orez simplu si muraturi asortate. Optional se poate adauga in farfurie suc de lamaie sau ardei iute verde.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra ""Mlukhieh"-Supa de iuta cu pui-specific tarilor arabe" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (20)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Supa de Fasole Verde cu Costita Afumata (Reteta Video)

Postat de Ina75

Supa de Fasole Verde cu Costita Afumata (Reteta Video)

Tocam marunt ceapa. Taiem telina in cuburi mici. Tocam ardeiul in fasii subtiri. Taiem morcovii in cuburi mici. Taiem rosia in cubulete. Tocam marunt verdeata si zdrobim...

Citeste continuarea

Supa crema de cartofi cu usturoi copt si pesto de patrunjel

Postat de simona72

Supa crema de cartofi cu usturoi copt si pesto de patrunjel

Daca aveti o supa de pui gata facuta, o folositi pe aceasta. Daca nu, va spun cum am procedat eu… De multe ori folosesc oala sub presiune atunci cand ma grabesc. Am folosit-o si de data...

Citeste continuarea

Comentarii

la 31.05.2011, 08:19
Pun pariu ca nu ati mai auzit de supa de iuta ( cu exceptia lui Azuz )
Si preprata cu crevete
la 31.05.2011, 08:38
buna buna si intradevar nu am auzit
la 31.05.2011, 08:39
eu nu am auzit si nici nu am mancat asta e sigur dar la ce combinatii ai facut tu aici sant sigura ca e buna
la 31.05.2011, 08:46
In plus ca pana se fierbe mancarea poti sa impletesti un cos sau o poseta
la 31.05.2011, 09:24
Mai...eu de iuta am avut sa fie doar in tzoale si covoare In cratita n-am auzit. Dar omul cat traieste invata.

Vezi toate comentariile (20)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking