'Mostarda' din must de struguri

Postat de alba_zori in Dulciuri
28 Sep 2012 | 4963 vizualizari
'Mostarda' din must de struguri

O specialitate siciliana care se face dupa culesul strugurilor,dupa o zi de fermentat al strugurilor se fierbe sucul cu cenusa din ramuri de strugur ars,si devine must,dulce de fel pentru ca strugurii contin o cantitate destul de mare de zahar,chiar am masurat zaharul cu un aparat si s-a verificat 21 deci va fi un vin dulce,in fine specialitatea aceasta face parte din dulciuri,ca o budinca gelatinoasa,sau ca o dulceata de struguri,dulce ca mierea,si fara sa adaugi nici un gram de zahar.Se poate face si in forme speciale rotunde ca mingiute sau simplu ca acasa in farfurii de plastic umede,dupa ce se raceste compozitia se poate pudra cu scortisoara cum am facut eu,dar si cu coji de portocala candite,sau cu nuci macinate,migdale macinate,orice fel de fructe,dar cred ca simplu cu scortisoara e destul de caloric,daca mai adaugi si alte fructe inauntru nu te poti plange ca ingrasi,in fine sper sa placa si sa fac pofta,am inteles ca specialitatea aceasta dureaza din evul mediu,deci nu e moderna,si se poate face si din suc de mere cand se culeg merele si se fermenteaza,apoi si din pere etc.este foarte buna si dulce.

Ingrediente

  • Pentru must:
  • suc de struguri fermentat de 24 ore
  • cenusa fina din vita de vie arsa
  • Pentru mostrada:
  • 1 litru si 500 ml de must
  • 150 gr faina sau amidon
  • scortisoara(si cuisoare daca vrem un gust mai decis)

Mod de preparare

Mai intai am pregatit mustul:

Am pus pe foc de lemne o oala mare,cred ca avea vreo,15 sau 20 litri cu suc de struguri fermentat si doua maini pline de cenusa fina arsa din vie. S-a fiert in jur de 35 de minute amestecand din cand in cand ca sa nu dea pe afara spuma care se face deasupra. Apoi se strecoara cenusa ramasa la fundul oalei. Dupa o zi se pun in sticle la frigider.

Mostarda:

Se pune 1 litru si jumate de must rece cu 150 gr amidon(sau faina), cateva cuisoare daca dorim dar care se vor indeparta la urma. Se amesteca bine ca sa nu faca coloase.

Se poate face in doua feluri:

1. adaugand mustul la faina incet incet si amestecand bine cu furculita ca o maia,sau

2. adaugand amidonul la mustul rece dar amestecand cu mana bine de tot.

Apoi se pune pe foc si se amesteca cu un lemn mereu pana se ingroasa si dupa aceea se mai invarte bine ca sa prinda o consistenta ca a unei budinci, cam in 30 de minute e gata.

Se pregatesc farfuriile sau formele umede cu un strop de apa si se toarna incet incet.

Se pudreaza cu scortisoara.

Se mai pot adauga si nuci macinate sau migdale,ca ornament modern si coaja de portocala felii subtiri taiate si indulcite.

Daca se face cu faina mostarda se poate pune felii la soare si uscate 24 de ore pe partea cu cojita si odata ce sunt uscate se pot pune in borcane sau forme ermetice si se pot conserva asa pana la sarbatorile de Craciun cand se scot si se servesc alaturi de alte specialitati.

Daca o facem cu amidon putem servi in cateva zile dar tinut la frigider.

Se poate servi ca si garnitura la carnuri sau branzeturi sarate,ca si dulceata de gutui la parmiggiano reggiano...

 

Daca ti-a placut reteta noastra "'Mostarda' din must de struguri" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (24)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Pancakes cu afine la Breville Panini Maker- reteta video

Postat de Oana

Pancakes cu afine la Breville Panini Maker- reteta video

• amestecati intr-un bol ouale cu untul topit, zaharul, vanilia, coaja de lamaie si laptele batut • amestecati intr-un alt bol, mai mare, faina cu praful de copt, bicarbonatul de...

Citeste continuarea

Desert cozonac cu iaurt grecesc

Postat de Constelatialeu

Desert cozonac cu iaurt grecesc

Aluat : Se amesteca laptele cald cu iaurtul la temperatura camerei, se adauga 4 linguri de zahar si 4 linguri de faina si plicurile de drojdie dr. oetker. Se omogenizeaza bine si se lasa la...

Citeste continuarea

Comentarii

la 28.09.2012, 17:29
foarte interesanta reteta, pacat ca nu am gustat cand am fost in Italia!
la 28.09.2012, 17:37
cred ca se poate face si acasa din struguri,nunumai in Italia,prepararea e la fel oriunde aproape,aici e obisnuinta la culesul strugurilor,foarte buna si dulce ca mierea aproape,foarte buna
la 28.09.2012, 19:02
la 28.09.2012, 19:23
Ce interesanta chiar nu am auzit de asa ceva!
la 28.09.2012, 20:26
super..
Eu nu am facut pana acum,desi al meu in fiecare an imi zice...felicitari

Vezi toate comentariile (24)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking