Vin facut in casa

Postat de Ina in Bauturi
1 Ian 2014 | 28000 vizualizari
Vin facut in casa

Poate n-o sa vi se para chiar o reteta, dar vreau sa postez modul in care preparam noi ( soacra-mea e vioara intai, eu a doua :)) ) vinul pentru ca, desi nu-s o bautoare, pot face diferenta intre un vin bun si unul mai putin reusit si poate astfel vin in ajutorul celor ce vor sa faca vin acasa.... **** Mama mea are o vorba: " Nu toate mustele fac miere! " :D :))) *** Noi inca bem vin facut in casa, in toamna lui 2012 ; este aromat, parfumat si limpede precum coniacul.

Ingrediente

Avem nevoie de:
  • struguri bine copti, de preferat din diverse soiuri
  • zdrobitor
  • zahar
  • metabisulfit de potasiu
  • butoaie
  • damigene

Mod de preparare

Noi avem in curte 3-4 soiuri de struguri albi si 2 soiuri de struguri negri. Evident, predomina soiurile albe. 

Totul incepe la culesul viei ...

Cand strugurii sunt copti si incep sa se sparga boabele sub greutatea continutului de suc, se culeg ciorchinele care se vor dezbroboni ( neaparat ) . Toate boabele stricate, mucegaite, se indeparteaza ( atat cat se poate ) , nu se vor folosi prepararea  vinului . 

Boabele se preseaza in zdrobitor , pe care-l fixam deasupra butoaielor in care curge mustul impreuna cu boabele zdrobite. 

Nu lasam mustul sa fiarba pe boasca ( boabe zdrobite ), il transferam imediat in damigene.  Ajutandu-ne de o strecuratoare  mare , presam boabele de peretii butoiunul pana ce  mustul  se aduna in sita si-l  putem colecta cu o cana.  Ridicam boabele scurse pe unul din peretii butoiului, facand pod, pana ce ajungem la fundul butoiului si colectam tot mustul. Desi operatiunea pare grea, ne vom da seama pe parcurs cum trebuie sa procedam sa strangem cat mai mult must. 

Pe masura ce umplem galetile cu must , vom adauga zahar pe care-l vom topi prin  vanturarea mustului cu o paleta.  Cantitatea de zahar adaugata la o damigeana de vin de 50 litri  nu trebuie sa depaseasca 3 kg . ( maxim 4, daca strugurii sunt prea acri ).  

Cand damigenele-s aproape pline ( nu le umplem, pentru a lasa loc vinului sa fiarba ), le pregatim pentru fierberea mustului.  Trebuie sa avem la indemana bidoane de min. 5 - 10 litri , in care vom pune apa  la jumatate  din capacitate . De asemenea, vom pregati bucati de furtun de cca 1 m. lungime, ale caror capete le vom pune unul in bidonul cu apa , sa fie bine inconjurat de apa, iar celalalt in buza damigenei , fara sa ia contact cu vinul. Fixam capatul furtunului prin bandajarea gatului damigenei cu fasii de material textil, astfel incat in damigeana sa nu intre aerul. In 1-2 zile mustul va incepe sa fiarba , iar gazele emanate vor fi directionate in bidonul cu apa.

Mare grija daca damigenele sunt depozitate in spatiu inchis ( beci, magazie ) :  nu intrati in incapere pana nu aerisiti  spatiul bine, pentru cel putin 30 minute. Dioxidul de carbon degajat de mustul in fierbere poate ucide! 

Fierberea se va termina in cca. 2-3 saptamani, in functie de temperatura mediului ambiant. Ne vom da seama daca vinul a stat din fiert, in momentul in care din capatul furtunului introdus in apa nu vor mai iesi bule  de CO2. 

Cand  vinul a stat din fiert , indepartam carpele si furtunul , astupam si  legam bine gura damigenelor , iar din momentul  acesta nu vom umbla la vin timp de 45 zile. 

Abia dupa 45 zile  vom trage vinul in alte damigene  curate, cu grija, fara sa ajungem la drojdia depozitata pe fundul si peretii damigenelor. Pentru a nu ajunge la drojdie, legam furtunul de un bat, lasand batul, la capatul ce-l vom baga in damigeana, mai lung cu cca 3 cm. decat furtunul. Astfel, doar batul va atinge fundul damigenei si implicit stratul de drojdie, in timp de furtunul va trage doar vinul limpede .

Pentru limpezirea vinului  si impiedicarea oxidarii ,  am adaugat 15 g. metabisulfit de potasiu la 50 litri vin ( sau conform informatiilor de pe eticheta, in functie de ce produs folositi ). 

O conditie foarte importanta pentru ca vinul sa-si pastreze calitatile, este ca damigeana in care este depozitat sa fie permanent plina. Nu lasam mai mult de 2 degete libere pana la gura acesteia.  Daca umblam la vin, vom trage tot vinul in damigele mai mici, astfel incat niciodata sa nu pastram vin intr-o damigeana partial goala. 

Vom pastra vinul astfel preparat foarte mult timp, fara grija oxidarii . 

Sanatate! [bs:10]  Sau cum zicea tatal meu, Dumnezeu sa-l odihneasca! : " Primeste-l, Doamne, pe asta si ai grija de urmatorul! " :))) 

P.S. Sa stiti ca am muncit si eu  la el, da' n-a avut cine sa ma pozeze =))))  

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Vin facut in casa" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (46)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Navarin – tocana frantuzeasca de berbecut la slow cooker Crock-Pot

Postat de Ksenya

Navarin – tocana frantuzeasca de berbecut la slow cooker Crock-Pot

Carnea o asezonam cu sare si piper, stropim cu ulei, amestecam totul si dam la cuptor pentru 40 minute la 160 grade C sau se poate rumeni si in tigaie. Alegeti metoda care va place....

Citeste continuarea

Rulada de vitel cu sos de rosii si prune uscate

Postat de ctlina

Rulada de vitel cu sos de rosii si prune uscate

Incălziti uleiul intr-o tigaie profunda pe foc.   Puneți ruladele și lăsați-le sa se rumeneasca pe toate partile timp de 5 minute.  Se pun condimentele...

Citeste continuarea

Comentarii

la 01.01.2014, 22:03
Sigur e in casa si nu in beci?
la 01.01.2014, 22:03
la fix cu piftia mea )))
la 01.01.2014, 22:04
Am si-n frigider si-n beci )
la 01.01.2014, 22:05
))))
la 01.01.2014, 22:06
Noroc!

Vezi toate comentariile (46)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking