"Musakhan"-Pui "reincalzit" cu ceapa si "sumac"-reteta palestiniana

Postat de Mihaela11_jo in Pui
17 Iul 2011 | 10369 vizualizari
"Musakhan"-Pui "reincalzit" cu ceapa si "sumac"-reteta palestiniana

"Musakhan" este o mancare specifica palestiniana. In l.araba "musakhan" inseamna reincalzit. Mancarea este pregatita cu carne de pui, ceapa calita in ulei de masline cu "sumac" si servita pe paine"taboon".Se decoreaza cu seminte de pin si migdale prajite. Se mananca cu mana. Painea "taboon"( cititi tabun) este o paine plata specifica tarilor Orientului Mijlociu , un fel de lipie care se coace pe un cuptor rotund bombat , numit"saj". Se serveste la restaurantele de strada sub forma de sandvici cu hummus, falafel sau carne( shawarma). Caracteristica acestei mancari este cantitatea mare de ceapa si parafrazandu-l pe Nicolae Labis " gatesc si plang...gatesc".

Ingrediente

  • 1 pui taiat in sferturi
  • 3 linguri condiment macinat marunt pentru pui(piper alb,coriandru,ghimbir,cuisoare,cardamom)
  • sucul de la o lamaie
  • 1 lingurita de sare
  • 1,5 kg ceapa curatata de coaja si taiata marunt
  • 1/2 cana ulei de masline
  • 4 linguri “ sumac”
  • 2 linguri condiment mixt macinat(piper de Jamaica, cuisoare,coriandru,ghimbir,cardamom,scortisoara,foi de dafin)
  • 2 lingurite de sare
  • 1 lingurita piper proaspat macinat
  • 5-6 lipii de paine  “taboon”( lipii facute pe un gratar convex)
  • 4 linguri seminte de pin
  • 4 linguri migdale

Mod de preparare

Puiul se curata cu o zi inainte , se sareaza si se condimenteaza cu condimentul pentru pui. Se pune intr-o farfurie adanca si se stropeste cu 2 linguri ulei de masline si sucul de la o lamaie. Se lasa la frigider pana a doua zi.

Intr-o cratita de fiert subpresiune se fierbe puiul cu 1/2lingurita de sare, 2 morcovi si o ceapa intrega 35 de minute.Se scoate pe un platou si se lasa sa se raceasca.

Ceapa se taie bucatele putin mai mari( 1,5 cm)  si se caleste intr-o cratita antiaderenta cu uleiul de masline, condimentul mixt , sare si sumac. Se reduce focul , se acopere cu un capac si se lasa sa fiarba 20 de minute

Se unge o tava de cuptor antiaderenta cu putin ulei de masline si se aseaza primul strat de lipii. Se pune peste lipii jumatate din cantitatea de ceapa calita. Se suprapune cu al 2-lea strat de lipii, care de asemenea se acopere cu restul de ceapa calita. Se pun deasupra acestui strat bucatile de pui racite.( Se numeste pui “ reincalzit”)

Se mai presara cu putin sumac si se da la cuptorul preincalzit pana se rumenesc. Se decoreaza cu semintele de pin si migdale prajite.

Este o mancare care se serveste  cu mana, rupand mici bucati de lipie cu ceapa din tava. Se pot servi cu salata arabeasca,muraturi, iaurt,salata de sfecla, salata de ardei copti sau salata de castraveti cu iaurt” tzatziki”

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra ""Musakhan"-Pui "reincalzit" cu ceapa si "sumac"-reteta palestiniana" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (29)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Quesadilla cu pui

Postat de rocsi_1612

Quesadilla cu pui

Spalam pieptul de pui, il tamponam cu un servet, il taiem bucati potrivite pe care o sa le batem putin cu ciocanul de snitele. Intr-un bol amesteca mustarul, uleiul, putina sare si piper, boiaua...

Citeste continuarea

Papricas de pui cu praz

Postat de gurita_ta2005

Papricas de pui cu praz

Ceapa se toaca marunt si se pune in vasul de la multicooker, stropim cu ulei de masline,setam functia Fry pentru 2-3 minute. Adaugam pulpele de pui crestate si morcovul taiat rondele, acoperim...

Citeste continuarea

Comentarii

la 17.07.2011, 23:11
la 17.07.2011, 23:21
si eu care ma gandeam la ce sa mai folosesc sumacul superba prezentarea si explicatiile,ca de obicei,de fapt
la 17.07.2011, 23:25
la 17.07.2011, 23:39
Mihaela
Adina
Gatesc si plang...gatesc
la 17.07.2011, 23:47
ce-i ala sumac? am incredere oricum si ma bag la o portie

Vezi toate comentariile (29)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking