"Musakhan"-Pui "reincalzit" cu ceapa si "sumac"-reteta palestiniana

Postat de Mihaela11_jo in Pui
17 Iul 2011 | 7519 vizualizari
"Musakhan"-Pui "reincalzit" cu ceapa si "sumac"-reteta palestiniana

"Musakhan" este o mancare specifica palestiniana. In l.araba "musakhan" inseamna reincalzit. Mancarea este pregatita cu carne de pui, ceapa calita in ulei de masline cu "sumac" si servita pe paine"taboon".Se decoreaza cu seminte de pin si migdale prajite. Se mananca cu mana. Painea "taboon"( cititi tabun) este o paine plata specifica tarilor Orientului Mijlociu , un fel de lipie care se coace pe un cuptor rotund bombat , numit"saj". Se serveste la restaurantele de strada sub forma de sandvici cu hummus, falafel sau carne( shawarma). Caracteristica acestei mancari este cantitatea mare de ceapa si parafrazandu-l pe Nicolae Labis " gatesc si plang...gatesc".

Ingrediente

  • 1 pui taiat in sferturi
  • 3 linguri condiment macinat marunt pentru pui(piper alb,coriandru,ghimbir,cuisoare,cardamom)
  • sucul de la o lamaie
  • 1 lingurita de sare
  • 1,5 kg ceapa curatata de coaja si taiata marunt
  • 1/2 cana ulei de masline
  • 4 linguri “ sumac”
  • 2 linguri condiment mixt macinat(piper de Jamaica, cuisoare,coriandru,ghimbir,cardamom,scortisoara,foi de dafin)
  • 2 lingurite de sare
  • 1 lingurita piper proaspat macinat
  • 5-6 lipii de paine  “taboon”( lipii facute pe un gratar convex)
  • 4 linguri seminte de pin
  • 4 linguri migdale

Mod de preparare

Puiul se curata cu o zi inainte , se sareaza si se condimenteaza cu condimentul pentru pui. Se pune intr-o farfurie adanca si se stropeste cu 2 linguri ulei de masline si sucul de la o lamaie. Se lasa la frigider pana a doua zi.

Intr-o cratita de fiert subpresiune se fierbe puiul cu 1/2lingurita de sare, 2 morcovi si o ceapa intrega 35 de minute.Se scoate pe un platou si se lasa sa se raceasca.

Ceapa se taie bucatele putin mai mari( 1,5 cm)  si se caleste intr-o cratita antiaderenta cu uleiul de masline, condimentul mixt , sare si sumac. Se reduce focul , se acopere cu un capac si se lasa sa fiarba 20 de minute

Se unge o tava de cuptor antiaderenta cu putin ulei de masline si se aseaza primul strat de lipii. Se pune peste lipii jumatate din cantitatea de ceapa calita. Se suprapune cu al 2-lea strat de lipii, care de asemenea se acopere cu restul de ceapa calita. Se pun deasupra acestui strat bucatile de pui racite.( Se numeste pui “ reincalzit”)

Se mai presara cu putin sumac si se da la cuptorul preincalzit pana se rumenesc. Se decoreaza cu semintele de pin si migdale prajite.

Este o mancare care se serveste  cu mana, rupand mici bucati de lipie cu ceapa din tava. Se pot servi cu salata arabeasca,muraturi, iaurt,salata de sfecla, salata de ardei copti sau salata de castraveti cu iaurt” tzatziki”

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra ""Musakhan"-Pui "reincalzit" cu ceapa si "sumac"-reteta palestiniana" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (28)
Retete similare

Piept de pui cu sos dulce-picant

Postat de Irina

Piept de pui cu sos dulce-picant

Pieptul de pui spalat si curatat l-am taiat in doua. Am condimentat pieptul de pui cu busuioc uscat, sare si piper, suc de rosii, am stropit cu putin sos de soia si putin sos...

Citeste continuarea

Friptura de pui cu sos de ceapa caramelizata

Postat de merisor67

Friptura de pui cu sos de ceapa caramelizata

Puiul meu a fost unul de la tara pe care l-am pus mai intai la fiert in apa cu putina sare. L-am lasat la fiert cam 15 minute dupa ce a atins punctul de fierbere dupa care l-am scos, am crestat...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

Slow Cooker 3.5L Red

- 32 %
219.99 lei
149.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

la 17.07.2011, 23:11
la 17.07.2011, 23:21
si eu care ma gandeam la ce sa mai folosesc sumacul superba prezentarea si explicatiile,ca de obicei,de fapt
la 17.07.2011, 23:25
la 17.07.2011, 23:39
Mihaela
Adina
Gatesc si plang...gatesc
la 17.07.2011, 23:47
ce-i ala sumac? am incredere oricum si ma bag la o portie

Vezi toate comentariile (28)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Fructe de mare
Slow Cooker
Retete diabetici
Multicooking