Paine mestesugareasca

Postat de Michelle in Piine
21 Ian 2010 | 4395 vizualizari
Paine mestesugareasca

Ingrediente

  • -6 ½ cani faina sau 3 ½ cani faina integrala+ 3 cani faina alba
  • 3 cani apa calduta
  • 1 ½ lingura drojdie granulata
  • 1 lingurita sare

Mod de preparare

reteta preluata de aici  multumesc

Alegeti un bol de plastic mai mare la care sa aveti capac si in care puneti toata faina cernuta. Vasul sa fie maricel ca aluatul isi dubleaza bine volumul si nu trebuie impiedecat sa creasca.
Separat, amestecati drojdia si sarea in apa calduta, omogenizati putin, fara a insista prea mult. Nu trebuie sa asteptati sa se dizolve complet ingredientele, iar daca mai raman granule de drojdie nu este nimic.
Turnati treptat compozitia lichida peste faina si amestecati cu o lingura de lemn pana se incorporeaza bine.
Aluatul trebuie sa ramana mai moale si nu necesita sa fie framantat cu mana.
Arata ca un aluat de blat mai tare.
Acoperiti cat puteti de bine cu capac si lasati vasul circa 2 ore la temperatura camerei, apoi il dati la frigider.
Aici s-a spus ca are loc maturizarea aluatului si cu cat sta mai mult in frigider, cu atat va fi mai delicioasa painea. Ea poate sta in frigider de la cateva ore, peste noapte sau pana la 14 zile.
Prin urmare, cand aveti pofta de paine calda sau aveti timp la dispozitie, scoateti cu mainile bine infainate aluatul din vas pe masa infainata si ea.
Dati-i repede forma dorita- paine rotunda, franzela, bagheta, etc, fara sa framantati si fara sa-i faceti aluatului multe cute pentru ca ele vor crapa in cuptor.
Puneti aluatul modelat intr-o forma tapetata cu hartie de copt si lasati-l circa 10 min la odihna, la temperatura camerei.
Nu ungeti cu nimic, nici forma, nici hartia pentru ca painea nu se va lipi de ele.
In acest timp preancalziti cuptorul la temperatura mare (230 grade)
Crestati aluatul in ce forma doriti- cruce, linii in diagonala, etc cu lama unui cutit.
Dati la cuptorul bine incins, pe gratarul din mijloc, pe care ati intins o folie de aluminiu si peste care asezati forma, punand in acelasi timp, dedesubtul gratarului, un vas plin cu apa.
Astfel , in cuptor, de jos in sus, vom avea: o tava goala a aragazului in care punem vasul cu apa, un gratar la mijlocul cuptorului, pe care este intinsa o folie de aluminiu peste care este pusa tava cu aluatul de paine.
In felul acesta in cuptor vom avea abur, dar care nu va ajunge direct pe tava si nu va influenta coacerea painii in partea ei de jos.
Aburul degajat pe timpul coacerii va face painii o coaja mai buna si miezul mai umed, dar deloc clicos.
Coaceti la foc mare, aproximativ 45 min sau pana ce este coapta, bine rumenita spre maronie si coaja suna tare si a gol daca este lovita putin.
Scoateti din cuptor, lasati cateva minute sa se racoreasca, apoi lasati-o la racit complet, pe un gratar.

Nu necesita acoperire cu prosop.
NU SPALATI BOLUL DUPA CE ATI SCOS DIN EL ALUATUL.
Este recomandat sa faceti un alt aluat pentru urmatoarea paine, in acelasi vas, in care mai sunt ramasite de aluat dospit de la painea precedenta.
Daca veti proceda astfel o sa constatati ca de fiecare data painea este tot mai buna ca cea pregatita inainte.

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine mestesugareasca" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (4)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Paine cu ou, unt si lapte

Postat de Pungasa_Rogue

Paine cu ou, unt si lapte

Se cerne faina si se amesteca cu drojdia. Se lasa sa se odihneasca 10-15 minute. Se formeaza o adancitura in mijlocul fainii si se pun oul, sarea, zaharul si otetul. Untul si laptele se pun intr-o...

Citeste continuarea

Cornuri pufoase cu mac

Postat de ela

Cornuri pufoase cu mac

Lasam la temperatura camerei cu o ora inainte cel putin faina, ouale, untul. Cernem faina (eu de doua ori).Pe lnga cele 750gr faina eu am mai avut nevoie de vreo2-3linguri de faina spre sfarsit...

Citeste continuarea

Comentarii

la 21.01.2010, 11:39
asta cu folia de aluminiu nu o stiam
la 21.01.2010, 19:06
la 23.02.2010, 13:06
Interesanta reteta.
la 02.02.2011, 16:40

Vezi toate comentariile (4)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking