Paine Pascala

Postat de Sylvia in Piine
30 Mar 2010 | 26285 vizualizari
Paine Pascala

Postez astazi reteta mea cu nr 100 ...painea Pascala sau Pasca cum este denumita in Ardeal , in nordul Ardealului unde am avut norocul zic eu…. sa ma destept la viata. Este o paine traditionala, facuta rotunda si inalta, cu impletituri frumoase si cu branza rasa asezata generos deasupra. Este painea care care este regina cosului cu mancare pt cina de Paste care merge la biserica seara pentru a fi binecuvantata si rasare mandra din cos dintre ouale rosii si celelalte bunatati ce asteapta sa fie gustate dupa post.

Ingrediente

  • Pentru o Pasca mare avem nevoi de
  • 1 kg de faina de tip 55 in Franta sau faina de paine in Romania ( daca aveti tava normala de tort este suficient si 750 de grame ) ,
  • 350-400 ml apa calduta,
  • 50 grame de drojdie proaspata,
  • o lingurita de sare,
  • o lingurita de miere sau zahar brun,
  • 2-3 linguri de ulei ( de masline bio pun eu ), 
  • un ou pentru pensulat la final,
  • 100 grame de branza sarata ( puteti pune telemea, cas proaspat ras sau orice branza preferati sarata ).

Mod de preparare

    Aluatul l-am facut cu masina de facut paine de aceasta data dar se poate face foarte bine si prin framantat  manual, ascultand o priceasna bisericeasca si asteptand sa primim inca o data lumina , semn ca o sa avem puterea sa o luam de la capat inca o data si anul acesta. 

    In masina de paine am pus prima data apa calduta in care am dizolvat drojdia cu o lingurita de miere, am adaugat apoi uleiul si faina si sarea si am setat pe program de framantare si dospire.

    Dupa ce este dospit aluatul in modelam intr-o bula rotunda si il punem in tava rotunda inalta, pana avem 2/3 din tava. Daca aveti tava mai mica puneti doar jumatate din cantitatea de aluat. Dupa aceea modelam mici suluri impletite cu care facem o coroana si decoram in mijloc cu  alte bucatele de aluat rasucite dupa inspiratie.Facem niste crestaturi mici pe fiacare cadran sa nu se crape painea la copt, pensulam painea cu ou batut bine cu sare in prealabil si presaram generos branza. Se poate face chiar un cuib de branza in mijloc dar eu prefer sa presar doar deasupra.

  Se mai lasa la dospit minim 45 de minute . Se coace la cuptorul incins la 210 grade, cu o tava de protectie sub tava cu painea si cu apa in acea tava ca sa iasa crusta crocanta. Eu o las 15 minute la 210 grade si apoi scad la 190 si o las inca 30-45 minute sa se faca bine si sa nu se arda deasupra, fiind inalta necesita un timp mai mare de coacere.  Nu am decat pozele cu painile gata facute si de anul trecut pe cand nu aveam acest  blog, promit sa revin si cu mai multe poze dupa operatiunea de anul acesta .

  Este o paine foarte  gustoasa, cu o aroma aparte care se pastreaza foarte bine.

  Poate fi de asemenea un cadou binevenit pentru un prieten drag, de obicei fac mai multe si ofer si prietenilor ca si dar de Paste. Impodobeste masa intr-un fel aparte, cei care fac aceasta paine stiu despre ce vorbesc, celor care nu au incercat-o inca le sugerez sa o faca macar o data.

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine Pascala" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (22)
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
citeste mai mult
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Batoane de post, cu mac

Postat de RODIMUR

Batoane de post, cu mac

Făina cernută și aerată se pune în vasul pentru frământat și se face în mijlocul ei o adâncitură în care se pun: drojdia sfărâmițată, sarea și...

Citeste continuarea

Paine MARGARETA

Postat de nilgun

Paine MARGARETA

Intr-un castron punem drojdia cu zaharul si o lingura de apa calduta. Amestecam energic si lasam deoparte vreo 10 minute. Intr-un castron punem  faina . Se toarna peste faina amestecul de...

Citeste continuarea

Comentarii

la 30.03.2010, 13:43
Din pacate vad ca nu se vede partea de jos a pozelor o sa incerc sa caut si alte poze, macar sa va faceti o idee ( se pare ca amareusit ) Imi cer scuze si ca pun scrisul chiar pe poze dar Anastasia a fost draguta si mi-a semnalat ca am reteta furata de la mine ( minitortuletele de Valentine's Day si posteta de altcineva ca reteta personala pe ceva site culinar ) cu pozele mele.
la 30.03.2010, 14:17
stau si o privesc si ma minunez si iar o privesc.minunata!!bravo Silvia
la 30.03.2010, 14:46
Frumoasa paine!
la 30.03.2010, 14:48
Silvia, scrie-le si semnaleaza furtul. Vad ca pe ale mele le-au scos.
la 30.03.2010, 17:20
Le-am scris si la administrator si tipei respective , ea si-a cerut scuze si a sters reteta, de al administrator nu am primit nici un mesaj . Destul de aiurea ca se intampla faze din astea dar cred ca sunt de neevitat, bucatareala mea vreau sa ramana un loc unde ma relaxez asa ca nu m-am "suparat" prea tare ca nu vreau sa ma afecteze astea.

Vezi toate comentariile (22)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking