Ingrediente
- 500 g carne tocata (eu folosesc amestec de porc cu vita)
- 2-3 cepe potrivite
- 50 g orez
- 2 oua
- 1 lingura pasta de tomate pentru perisoare
- 4 linguri pasta de tomate dizolvate in 100 ml apa pentru sos (sau 2 linguri pasta de tomate si 2-3 rosii taiate cubulete)
- 3-4 linguri faina pentru sos (depinde de cat de consistent doriti sa fie)
- 50 ml ulei
- Sare si piper dupa gust
- ½ lingurita cimbru uscat pentru sos
- ½ lingurita boia (dulce sau iute dupa preferinte) pentru perisoare
- 2-3 catei de usturoi taiati marunt
- 3-4 legaturi marar verde sau 4-5 lingurite marar uscat ( de preferat marar verde dar eu nu am avut si am folosit uscat)
- 4-5 boabe de piper pentru sos
- 2 foi de dafin pentru sos
Mod de preparare
Se amesteca intr-un vas carnea tocata cu 1 ceapa taiata marunt peste care se adauga 1 lingura pasta de tomate, ½ lingurita boia , sare si piper, ouale si orezul spalat. Se portioneaza perisoarele, se tavalesc prin marar tocat marunt si se prajesc in 2-3 linguri de ulei. Se scot perisoarele prajite pe un platou si se trece la prepararea sosului.
Sosul se prepara astfel: se taie marunt 1-2 cepe si se calesc in 2-3 linguri de ulei. Se adauga si usturoiul taiat marunt. Se desface faina in 150-200 ml apa si se adauga peste ceapa calita. Se amesteca continuu pentru a nu se lipi compozitia de cratita. Se lasa sosul sa se lege pe foc (sa fie de consistenta unei smantani) si se condimenteaza cu sare si piper dupa gust. Daca este nevoie se mai adauga putina apa. Apoi se adauga pasta de tomate, boabele de piper si frunza de dafin. Se lasa sa mai dea cateva clocote si se adauga perisoarele prajite. Se acopera vasul cu un capac si se fierbe la foc mic 15-20 de minute. La sfarsit se adauga cimbrul si mararul verde proaspat tocat (eu am pus marar uscat).
Se serveste cu smantana si castraveti in otet sau cu orice fel de salata.
Daca ti-a placut reteta noastra "Perisoare cu sos romanesc" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (16)
|