Piroşte moldoveneşti cu carne

Postat de anomisana in Paste
21 Dec 2011 | 9038 vizualizari
Piroşte moldoveneşti cu carne

Copil fiind, mi-am petrecut unele vacanţe în nordul Moldovei, la bunicii din partea tatei, cărora le spuneam mamaie şi tataie. Una dintre mâncărurile preferate ale copilăriei era compusă din nişte aluat ca de tăieţei, tăiat în patrate, care se umplea cu brânză sau cu o umplutură de cartofi cu ceva zahăr parcă, fiert în multă apă. Acestui preparat, mamaia îi spunea piroşte. Ei bine, nu ştiu cum mi-a venit în minte, mamaia nu mai este demult, aşa ceva nu am mai întâlnit decât poate în forma miniaturală a acelor tortelini ale italienilor, dar într-o zi, neştiind ce să mai fac de mâncare soţului pentru muncă, mi-am amintit de această mancare şi m-am gândit să înlocuiesc brânza din copilărie cu ceva carne, că tot este leguma preferată a lui iubi. Aşa că, iată ce a ieşit.

Ingrediente

  • Aluat  
  • 3 ouă
  • un praf de sare
  • făină cât cuprinde
  • Umplutură
  • 500 gr carne tocată
  • 1 ceapă
  • 1 lingură bulion
  • foi de dafin
  • sare 
  • piţin ulei
  • condimente după plac
  • Sos
  • compoziţia de carne care rămâne
  • 1 cutie roşii în bulion
  • sare
  • condimente după gust

 

Mod de preparare

Pentru aluat se bat bine ouăle cu un praf de sare apoi de adaugă făină până se obţine un aluat pootrivit, să se poată întinde şi decupa.

Pentru umplutură se toacă o ceapă, se căleeşte cât să capete luciu apoi se adăugă carnea şi se lasă pe foc până se desface mărunt. Se adaugă condimentele şi puţină apă, apoi se lasă să se înăbuşe cam 20 de minute. Se adaugă bulionul şi se mai lasă puţin să se omogenizeze. 

Sosul se prepară din umplutura care rămâne după ce se fac piroştile, sau colţunaşii cum li se mai spune în unele zone. Se pune umplutura într-o crăticioară pe foc, se adaugă roşiile, condimente după gust, iar dacă sosul este prea gros, îl subţiaţi cu nişte suc de roşii.

Pentru asamblare se întinde foaia de aluat din care se decupează după preferinţă, cercuri sau pătrate. Se pune în mijloc o linguriţă de umplutură, apoi se îndoaie aluatul în două, lipind marginile. Se pune la fiert apă cu sare într-o oală mai mare, iar când apa clocoteşte, se pun piroştile şi se lasă să fiarbă cam 15 minute, sau până se ridică la suprafaţă. Se scot cu o sită sau spumieră, se scurg de apă şi se pun într-un vas termirezistent, un strat de piroşti, unul de sos, apoi iar un strat de piroşti şi iar sos.Se dau la cuptor cam 15-20 de minute. Se servesc calde, eventual asezonate cu ce vă place: smântână, caşcaval ras. Noi le-am preferat doar cu puţin oregano.

Daca ti-a placut reteta noastra "Piroşte moldoveneşti cu carne" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (11)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Fusilli cu ton la cuptor

Postat de licurici_lra

Fusilli cu ton la cuptor

Am pus apa la fiert. Cand a fiert apa, am adaugat pastele si putina sare, apoi le-am fiert 8 min. Am pus o lingura de ulei intr-o tigaie, am adaugat usturoiul pisat si l-a calit 1...

Citeste continuarea

Paste cu piept de pui şi sos de smântână

Postat de diaconta

Paste cu piept de pui şi sos de smântână

Din pieptul de pui am taiat câteva felii pe care le-am prajit pe grill. Restul,inclusiv osul,le-am pus la fiert în apa cu sare împreuna cu putin...

Citeste continuarea

Comentarii

la 21.12.2011, 18:19
buna
la 21.12.2011, 18:51
arata super!!! n`am mancat niciodata asa.. iar ma ia foamea
la 21.12.2011, 19:01
Eu n-am mai mâncat din copilărie, dar tot mi-am amintit de ele. Mamei mele ştiu că nu-i plăcea marginea aceea de aluat şi mereu i-o dădea tatei să o mănânce el. Acum nu mai este nici unul dintre ei, nici mamaia, nici tataia, nici tata, iar în primăvară s-a dus şi mama la ei. Doar piroştile au mai rămas să-mi bântuie gândurile, gusturile şi amintirile.
la 21.12.2011, 19:52
suna super bun si arata foarte bine
la 21.12.2011, 20:17
nu am mancat niciodata..noi doar cu branza am facut mereu!!

Vezi toate comentariile (11)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking