Pomana porcului

Postat de Constelatialeu in Porc
18 Dec 2013 | 8347 vizualizari
Pomana porcului

Nu stiu exact istoria pomenii porcului,probabil ca e de cand hau,dar stiu ca asa am pomenit,de copil,cand se sacrifica porcul pentru sarbatoarea de Craciun se facea neaparat si pomana porcului.Ce-i drept erau cam multi pe pomana aia a porcului,incat se cam micsora vizibil bietul sacrificat....ce sa te faci si cu neamurile care ,chipurile,veneau sa-ti dea o mana de ajutor.....la mancat...dar reciproca nu era valabila....unul din lucrurile de care imi amintesc foarte bine......dar au trecut si vremurile,nu mai sunt nici neamurile ,doar obiceiul a ramas...pomana porcului musai ca altfel nu-s bune bucatele pe masa de Craciun....

Ingrediente

  • Una bucata porc,nici mare nici mica..cca 120-130 kg
  • sare
  • muraturi
  • mamaliga

Mod de preparare

Dupa ce a fost transat si am ajuns la partea pulpelor,acolo unde-i carnea,musai sa alegem bucatele de carne,pe care sa le punem in cratita cu ceva slaninuta,o cana de apa si ceva sare ,apoi la foc domol sa parpalim delicatesea de carnita sau cum se spune ''pomana porcului''.Musai sa nu lipseasca de la acest ritual al sacrificarii porcului.Daca n-ai mancat pomana porcului  degea pregatesti bunatatile de Craciun....Trantim si-o mamaliga si niste acrituri ca sa fie pomana ,pomana...pe bune daca nu-i cea mai buna mancare posibila...ma rog ,asta-i parerea mea,gustulmeu....

Daca ti-a placut reteta noastra "Pomana porcului" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (26)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Friptura de purcel

Postat de oanapl

Friptura de purcel

Se spală bucata de carne apoi se taie în cubulețe potrivit de mari și se pune la fiert, în apă cât să o acopere, pentru 50-60 de minute. Separat, se toacă ceapa mărunt,...

Citeste continuarea

Pomana porcului

Postat de mirela0911

Pomana porcului

Se spala bucata de carne, se tamponeaza cu servetele de surplusul de apa, apoi se taie in cubulete potrivit de mari sau dupa preferinte.  Se pune pe foc o oala/cratita din fonta sa se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 18.12.2013, 06:54
Sa-ti fie de bine!
la 18.12.2013, 06:55
Ce mămăligă bună!
la 18.12.2013, 06:58
Deja salivez...
la 18.12.2013, 06:59
La mamaliga as participa si eu
la 18.12.2013, 07:02

Vezi toate comentariile (26)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking