Prajitura cu gem, jir si nuci

Postat de Criss in Prajituri
16 Noi 2013 | 9114 vizualizari
Prajitura cu gem, jir si nuci

Pana acu' cateva zile habar n-aveam ca jirul (fructul fagului) e comestibil. Adica stiam ca e bun pentru mistreti :D si pentru alte animale dar nu stiam ca si oamenii mananca jir. Dar am vazut la Magda Adina (Cat's kitchen) o reteta de fursecuri cu jir si in week-endul trecut petrecut la Bicaz, in plimbarile pe munte am adunat si eu un pumn de jir. Nu le-am folosit pe toate pentru ca majoritatea le-am mancat ca atare. Sunt grozav de bune, au gust de alune de padure, asadar daca le gasiti prin padure, nu va feriti de ele. Sper ca se vede cum arata, eu le-am curata de coaja dar cu coaja sunt putin mai mari insa au aceeasi forma. Sa trecem deci la reteta, care reteta am luat-o de la Vero si la care am facut mici modificari.

Ingrediente

  • 4 oua (3galbenusuri si 1 ou intreg)
  • 250 g margarina/unt
  • 250g zahar
  • 600g faina
  • 1 praf de copt
  • coaja rasa de lamaie
  • Umplutura:
  • 1 borcan gem de prune
  • 3 albusuri
  • 100 g nuci nuci prajite si zdrobite apoi
  • fructe de fag (jir) optional
  • 4 linguri zahar
  • coaja rasa de lamaie

Mod de preparare

Aluatul prajiturii (blat si partea razuita)

Se amesteca toate se face o coca.
1/3 se lasa separat, iar restul se intinde in tava pe hartie de copt. Aluatul trebuie intins cu mana, pentru ca altfel se rupe si va chinuiti degeaba.

Pentru umplutura, se bat spuma cele 3 albusuri, se adauga zaharul, se bat in continuare pana se topeste zaharul apoi restul de ingrediente si se amesteca pana la omogenizare.

Se pune deasupra compozitia cu gem, albusuri si nuci. Eu am adaugat si jir, daca tot l-am adunat de la munte.
Coca pastrata se mai framinta cu faina sa devina mai tare si se da prin razatoare deasupra tavii (partea de razatoare cu gauri mari). Pe prajitura am pus din loc in loc fructele de fag, care la copt s-au rumenit si au devenit crocante.

Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 35 de minute. Cand e gata se pudreaza cu zahar, apoi dupa racire se taie in patrate. Nu e o prajitura spectaculoasa, mai degraba o prajitura rustica, dar merge foarte bine langa o cafea sau un ceai.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu gem, jir si nuci" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (13)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert tarta cu dovleac si scortisoara

Postat de AlexTeacher

Desert tarta cu dovleac si scortisoara

Blat : Pune oul si zaharul pudra in bolul robotului de bucatarie, porneste-l pe viteza medie si cand acesta a inceput sa capete o culoare albicioasa si o textura mai aerata, adauga untul treptat....

Citeste continuarea

Prajitura de vara cu fructe

Postat de RuxyRux

Prajitura  de vara cu fructe

Fructele se taie in bucati mici. Este ideal sa nu fie extrem de zemoase, daca este asa totusi, se pot scurge intr-o sita. Untul moale se mixeaza 1 minut, se adauga pe rand galbenusurile,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 16.11.2013, 16:40
ce bine arata
la 16.11.2013, 17:24
la 16.11.2013, 17:24
Multumesc!
la 16.11.2013, 17:31
imi place mult de tot
la 16.11.2013, 17:37
Super prajitura, super combinatie!!

Vezi toate comentariile (13)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking