Prajitura cu mousse de afine

Postat de timea in Prajituri
24 Feb 2013 | 11064 vizualizari
Prajitura cu mousse de afine

Nu stiu la voi cum e, dar la noi nu prea e weekend fara ceva dulce. Si cum mi-am propus sa consum incet, incet fructele din congelator, a venit randul afinelor. Si cred ca am facut o alegere tare buna facand o prajitura insiropata, cu mousse de afine si glazura de ciocolata. Nu e foarte dulce, dar satisface din plin dorinta de a manca ceva dulce :)

Ingrediente

  • Blat
  • 4 oua
  • 8 linguri zahar
  • 8 linguri faina
  • 4 linguri lapte
  • 4 linguri ulei
  • 1 plic praf de copt
  • un varf de cutit sare
  • Sirop:
  • 150 ml apa
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 2 lingurite zahar pudra
  • Crema:
  • 170 gr afine
  • 2 linguri zahar
  • 1 lingurita amidon
  • 10 gr gelatina granule
  • 50 ml apa
  • 200 gr smantana pt. frisca
  • 1 lingura zahar pudra
  • 250 ml frisca lichida indulcita
  • Glazura:
  • 100 gr ciocolata neagra
  • 50 ml apa,
  • 2 linguri zahar

Mod de preparare

Blat: Mixam albusurile spuma cu un varf de sare. Cand albusurile sunt tari, adaugam zaharul si mai mixam cateva minute. Apoi adaugam treptat mixand dupa fiecare: galbenusurile, laptele si uleiul. La final incorporam faina amestecata cu praful de copt.

Turnam compozitia intr-o tava (22/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit la 175 de grade timp de aprox 25-30 minute. Scoatem din cuptor si lasam la racit.

Crema: punem gelatina la hidratat in 50 ml apa rece. Afinele le amestecam cu cele doua linguri de zahar si punem pe foc pana se topeste zaharul apoi adaugam amidonul si amestecam pana se ingroasa (2-3 minute).

Luam de pe foc si punem o lingura din compozitia de afine peste gelatina si amestecam bine. Adaugam apoi gelatina peste afine si omogenizam. Lasam la racit.

Intre timp mixam smantana pt frisca impreuna cu zaharul pudra si cu frisca lichida. Luam din aceasta compozitie aprox. 4 linguri pline si punem deoparte pentru ornat.

Peste frisca mixata turnam compozitia de afine si omogenizam cu mixerul.

Blatul il taiem in doua.

Pentru sirop amestecam apa cu zaharul pudra si cu esenta de vanilie.

Insiropam prima foaie de blat peste care cu o lingura punem crema, apoi nivelam cu un cutit.

Asezam a doua foaie si la fel insiropam.

Dam prajitura la frigider o ora dupa care scoatem si o portionam (eu am taiat 24 de cuburi).

Glazura: intr-un vas punem 50 ml apa si 2 linguri de zahar si punem pe foc lasand sa fiarba 3-4 minute. Luam de pe foc si adaugam ciocolata facuta bucati, amestecand pana se topeste ciocolata.

Punem cu o lingura ciocolata pe fiecare bucata de prajitura si nivelam.

Frisca pusa deoparte o punem intr-un pos si facem moturi pe fiecare cub in parte.

Dam prajitura la rece cateva ore inainte de a servi (ideal e sa stea peste noapte la frigider).

Sper ca v-am convins ca desi munciti putin la aceasta prajitura, merita totusi facuta pentru ca e delicioasa.

O duminica minunata sa aveti! 

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu mousse de afine" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (51)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert prajitura cu mousse de afine de cultura

Postat de Constelatialeu

Desert prajitura cu mousse de afine de cultura

Blat : Am tapetat cu hartie de copt o tava cu pereti deatasabili, dimensiune 35/25 cm. Albusurile le-am scos din congelator si le-am lasat sa se dezghete, apoi le-am mixat cu un praf de sare, am...

Citeste continuarea

Prajitura "Pofta buna!"

Postat de margo

Prajitura "Pofta buna!"

Blaturi: Se separa galbenusurile de albusuri. Galbenusurile se freaca cu praful de sare. Se adauga treptat uleiul si apa si se mixeaza in continuare. Albusurile se bat spuma tare, ca pentru...

Citeste continuarea

Comentarii

la 24.02.2013, 12:18
Arata excelent ! Cred ca e si foarte gustoata !
la 24.02.2013, 12:21
la 24.02.2013, 12:21
O prajitura minunata si imi place ca nu e foarte dulce
la 24.02.2013, 12:21
Da Ela e foarte buna
la 24.02.2013, 12:22
Alinutza ;
Rocsi e dulce acrisoara de la fructe..adica numai buna

Vezi toate comentariile (51)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking