Qatayef - arabic pancakes.

Postat de AnyMari_swe in Dulciuri
1 Aug 2011 | 7973 vizualizari
Qatayef - arabic pancakes.

Dupa ce am studiat timp indelungat o multime de retete in dorinta mea de a-i pune pe masa de Ramadan sotului meu, care e iordanian, renumitul qatayef (prajitura traditionala care se serveste in timpul sarbatorii musulmane a Ramadanului iar originea ei se pierde in praful veacurilor, pe strazile vechilor cetati ale soarelui rasare, unde vanzatorii ambulanti o vindeau trecatorilor pofticiosi) cam la aceasta "reteta amalgam" am ajuns:

Ingrediente

Ingrediente pentru aluatul de qatayef

  • 3 cani de lapte
  • 2 cani de faina alba
  • 1 cana de smid- semolina
  • o linguritza praf de copt
  • o jumatate linguritza drojdie uscata
  • un varf de cutit sare
  • coaja rasa de la o lamaie
  • doua linguri zahar vanilat
  • trei linguri ulei de floarea soarelui

  Sirop de zahar

  • 2 cani zahar
  • 1 cana apa
  • 2 linguri apa de trandafiri
  • 2 linguri zeama de lamaie

Umplutura cu nuci

  • 250g nuci tocate sau pisate
  • cca 2 linguritze scortzisoara
  • 75 g zahar

Umplutura cu branza

  • 250g branza aqawi sau mozarella taiata cubuletze sau data pe razatoarea mare
  • cca 100g zahar
  • cca 200g budinca de vanilie

Mod de preparare

Am amestecat toate ingredientele intr-un castron de plastic, i-am pus o punga in cap si am lasat la hodina pe masa de bucatarie cam 45 de min.
Dupa hodina era cam bulbucat maclavaisul - semn ca era gata de prajit in tigaie .

Eu am prajit in doua tigai - fara ulei si am facut de marimi diferite - fiecare face ce marimi vrea :-).

 Cand au fost putin brunetele la partea dorsala am luat clatitutzele si le-am insirat pe un prosop curat de bucatarie sa se mai racoreasca nitzel.

Umplutura o aveam pregatita dinainte :
umplutura nr 1 : nuci (batute cu sucitorul de al meu sotz intr-un prosop) amestecate cu zahar si scortisoara;
umplutura nr 2 : bucatele de branza aqawi ( se poate folosi mozarella sau orice branza dulce sau sarata dar pusa la desarat de cu seara ) amestecata cu budinca de vanilie.
Am umplut qatayefele si le-am asezat in tava si le-am pensulat cu unt topit - in retetele ce le-am gasit pe net scrie ca se pun bucatele de unt pe fiecare qatayef in parte dar mie mi se paru multttttttt prea mult asa ca am ales sa le pensulez - deci pupate doar cu unt topit si apoi coapte in cuptorul preincalzit la 200 de grade cca 20 de min.
Cand sunt calde se ung sau se scufunda in sirop de zahar - eu am turnat pe ele cu un ibric siropul.


Siropul de zahar:
- zahar - doua cani;
- apa - o cana;
- zeama de lamaie - doua linguri;
- apa de trandafiri - doua linguri ( sau mai multe sau deloc -fiecare cum prefera).
Se fierbe zaharul cu apa la fok redus cam 10 min, se adauga zeama de lamaie care face ca siropul sa nu se zahariseasca si se mai fierbe pana devine nitel grosutz.
Se ia de pe fok si se adauga apa de trandafiri sau aroma de flori de portocale sau vanilie.

Daca ti-a placut reteta noastra "Qatayef - arabic pancakes." nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (21)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Desert gogosi cu smantana

Postat de caroline

Desert gogosi cu smantana

Intr-un recipient punem drojdia cu putin lapte caldut si zahar.Pregatim astfel maiaua. Lasam cateva minute.  Intr-un bol punem faina, maiaua, oul, smantana si incepem sa framantam. Cand...

Citeste continuarea

Croissante cu gem de caise

Postat de katty

Croissante cu gem de caise

Punem  la foc laptele,apa, zaharul si untul si amestecam pana zaharul si untul se topesc si este atat de alda incat sa putem tine degetul in amestec fara sa ne ardem. Amestecam faina cu...

Citeste continuarea

Comentarii

la 01.08.2011, 19:09
ce superrrr
la 01.08.2011, 20:22
Wooooouu,imi place o pun la favorite
la 01.08.2011, 20:30
ce bine arata bun venit
la 01.08.2011, 21:02
Ce intrare frumoasa...bine ai venit.....super reteta!!!
la 01.08.2011, 21:04
multumesc mult pentru aprecieri fetelor - sunteti dragutze

Vezi toate comentariile (21)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking