Rulada cu mac - baigli

Postat de privatelaura in Prajituri
30 Oct 2013 | 62325 vizualizari
Rulada cu mac - baigli

De multe ori mi-a facut cu ochiul, insa atunci cand am mancat nu mi-a lasat o parere buna, mi s-a parut gretoasa... in fine... cred ca nu a fost alegerea buna! De curand, mi s-a facut iarasi pofta si am ales sa o fac in casa. Vorbesc despre rulada cu mac, un fel de aluat de cozonac cu mac, mai cunoscut printre alte denumiri, de baigli, in bucataria ungureasca. Sigur, exista multe retete, care mai de care, insa eu, pentru prima incercare am ales reteta Elei, ( http://www.bucataras.ro/retete/baigli-cu-mac-44506.html) mi-a placut mult cum i-a iesit. Data viitoare sigur voi incerca si cu umplutura de nuca.

Ingrediente

  • pt aluat:
  • 550 gr faina
  • 200 ml lapte
  • 200 gr unt
  • 70 gr zahar brut
  • 100 gr smantana
  • 2 galbenusuri
  • 7 gr drojdie uscata
  • pt umplutura:
  • 200 gr mac
  • 70 ml lapte
  • 150 gr zahar
  • 2 albusuri
  • 1 galbenus + 1 lg lapte pt uns.

Mod de preparare

Eu am folosit masina de framantat aluat.

Am asezat in cuva masinii: laptele, untul moale, zaharul, galbenusurile, smantana si faina. La sfarsit am adaugat drojdia. Am lasat la framantat / dospit o ora si jumatate.

Intre timp, m-am ocupat de umplutura. Intr-un ibric am pus la fiert laptele cu zaharul, apoi am adaugat macul. Am mai lasat un pic la fiert apoi am dat deoparte sa se raceasca.

Am batut albusurile spuma, fara zahar insa. Dupa ce s-a racit compozitia de mac, am incorporat albusurile in ea.

Am pregatit o tava, am asezat hartie de copt si am pornit cuptorul.

Aluatul preparat l-am impartit in 4 bucati. Am intins cate o foaie dreptunghiulara, am pus cateva linguri de umplutura si am rulat. Atentie la capete sa le sigiliati oarecum ...sa nu iasa din compozitie.

Am asezat cu atentie fiecare rulada in tava. Folositi o tava ingusta si cu pereti inalti, daca aveti. Astfel vor creste mai mult pe inaltime si nu pe latime.

Am batut galbenusul cu laptele si am uns fiecare rulada inainte de a le baga la cuptor.

Tava cu rulade am bagat-o la cuptorul preincalzit si am lasat la copt cam 35-40 minute, la foc mediu.

Dupa ce s-au copt, le-am scos la racit pe un gratar. Dupa ce s-au racit am taiat cateva felii si am servit cu lapte.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Rulada cu mac - baigli" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (66)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Baigli- Cozonac unguresc

Postat de mena29

Baigli- Cozonac unguresc

  Prima data pregatim aluatul. Cernem faina, adaugam drojdia uscata si incorporam untul care trebuie sa fie la temperatura camerei. Vom obtine o compozitie nisipoasa, la fel ca la aluatul...

Citeste continuarea

Desert baigli cu nuca si mac

Postat de Prajituri_de_casa

Desert baigli cu nuca si mac

Stafidele se pun la inmuiat circa o ora in apa calduta cat sa le acopere. Pe urma se scurg bine de apa. Pentru umplut, se amesteca separat ingredientele de la fie tip de umplutura. Pentru...

Citeste continuarea

Comentarii

la 30.10.2013, 15:45
Muah!
la 30.10.2013, 15:45
cat de frumosi ti-au iesitma tenteaza si pe mine
la 30.10.2013, 15:46
Ce-mi place!
la 30.10.2013, 15:47
Merisor )) eu rad, dar tot nu stiu ce vroiai sa spui )muah!
la 30.10.2013, 15:47
Dia, hai ca trimit un curier )

Vezi toate comentariile (66)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking