Sithonian Seafood - by Fireman:)... sau fructe de mare Sithoniene:)

Postat de ANCA in Fructe de mare
3 Oct 2009 | 13716 vizualizari
Sithonian Seafood - by Fireman:)... sau fructe de mare Sithoniene:)

Atentiune-atentiune!!! Pompierul-sef a revenit din concediu cu delicatese mediteraneene:) - corespondenta din concediul nostru in Grecia! Am avut norocul sa vedem niste locuri superbe si sa cunoastem niste oameni minunati acolo, care ne-au impartasit cate ceva si din secretele bucatariei sithoniene:) In fiecare dimineata, un grec batran trecea cu o dubita plina cu peste si fructe de mare proaspete, prin fata vilutei noastre, nu puteam rata asa minunatii si spectacolul de a le prepara afara, sub vita de vie doldora de struguri, pe plita sau gratar. Pestii 'gavros' sunt dementiali cu sos de usturoi! Ne-am gandit sa va aratam si voua ce a iesit cu ocazia uneia dintre aventurile noastre culinare!:)

Ingrediente

  • 500 g midii proaspete
  • o caracatita proaspata de 1 kg
  • un pahar de vin alb sec
  • 2 linguri ulei masline
  • zeama de la o lamaie
  • cimbru
  • rozmarin
  • sare
  • piper
  • sos Pimento(dupa gust)

Mod de preparare

Incepem cu caracatita: se curata prin inlaturarea osului negru(ciocul) si a intestinelor. Se fierbe timp de 20 minute de cand incepe sa clocoteasca apa. Caracatita se va strange, iar apa se va colora in roz:)

Midiile: se spala sub jet de apa. In Grecia se vindeau fara cochilie, in pungi cu apa de mare, sigilate, avand termen de garantie scurt.

Caracatita fiarta se taie rondele. Midiile se pun in tigaie la foc iute, cca 5 minute, timp in care isi vor lasa multa zeama, pe care o mai scurgem din cand in cand, insa avand grija ca midiile sa nu se uscuce. Cand midiile nu mai lasa zeama, se pune uleiul, caracatita, cimbrul, rozmarinul (noi am pus o crenguta proaspata din tufa grecului, pe care la sfarsit am scos-o din mancare), Pimento si piper dupa gust. Se lasa la foc iute cam 5 minute, si treptat se adauga cate putin, zeama de lamaie, amestecand mereu.

Cand sosul incepe sa scada, si fructele de mare sfaraie in tigaie, se pune vinul, dar cate putin, amestecand intr-una. Pe masura ce se mai evapora si fructele de mare sfaraie iar, se mai adauga putin vin, si tot asa..

Dupa ce am pus tot vinul, se lasa la foc moderat cateva minute, pana cand sosul mai se leaga putin, devenind mai consistent.

Se servesc calde, noi le-am insotit cu niste cartofi prajiti presarati cu piper..:)

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Sithonian Seafood - by Fireman:)... sau fructe de mare Sithoniene:)" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (39)
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci

Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci.

citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Creveti cu vin alb si usturoi, reteta gustoasa cu fructe de mare

Postat de rocsi_1612

Creveti cu vin alb si usturoi, reteta gustoasa cu fructe de mare

Mod de preparare Creveti cu vin alb si usturoi, reteta gustoasa cu fructe de mare Spalati crevetii, ii puneti intr-un bol pe niste servetele. Curatati usturoiul, il taiati felii. Puneti o...

Citeste continuarea

Supa de caracatita

Postat de Ksenya

Supa de caracatita

          Caracatita o spalam, scoatem ciocul, ochii si   pielita.   O taiem bucati potrivite. Intr-o oala, punem uleiul si asteptam sa se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 03.10.2009, 22:59
la 03.10.2009, 23:23
in prima poza se lupta cu caracatitza?
la 03.10.2009, 23:34
Anca felicitari pompierului!
Cred ca este un meniu delicios.
la 03.10.2009, 23:35
Anco,nu stiu ce-ai gatit tu acolo, dar eu ma tem.
la 03.10.2009, 23:43
, pai nici "pompi" nu era in apele lui, nu vezi ce sulita minuieste? Anca, tu unde erai cind el perpelea caracatita uriasa?

Vezi toate comentariile (39)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking