Reteta este rapida si usor de facut, iar savoarea sa este deosebita datorita combinatiei de lactate cu nucsoara, ca si aportului de gust adus de capere.
Se incinge cuptorul la 190 °C. Se curata telina de coaja, se taie in jumatate si se feliaza fiecare dintre jumatati la 5 mm grosime. Se pun imediat feliile in apa amestecata cu suc de lamaie, ca sa nu se brumeze.
Se da apa in clocot si se fierbe telina 10-12 minute, la foc mic, pana ce se face frageda. Se scurge bine si se asaza, pe un singur strat dar suprapuse putin, ca solzii, pe fundul unui vas termorezistent.
Intre timp se topeste untul intr-o tigaie si sa prajeste ceapa 3-4 minute, la foc domol. Se adauga usturoi si se continua 2-3 minute, pana ce ceapa se face translucida. Se adauga faina se amesteca 1 minut, apoi se incorporeaza laptele, ca sa se obtina un sos.
Se adauga jumatate din cascaval, nucsoara, capere, sare si boia si se amesteca.
Se toarna mixtura peste telina si se da aceasta la cuptor timp de 10 minute. Se presara apoi deasupra cascavalul ras si se continua alte 5-10 minute, pana ce se rumeneste.
Se serveste presarata cu patrunjel proaspat.