Ingrediente
BLAT
- 6 ouă
- 180 gr zahăr
- 60 gr unt topit şi răcit
- 150 gr făină
- 2 linguri cu vârf de amidon
- 1 linguriţă praf de copt
- 2-3 linguri cacao
SIROP
- 250 gr zahăr
- 3-4 linguri lichior de cireşe
- 2 linguri apa
UMPLUTURĂ
- 500 ml frişcă lichidă
- 1 borcan mare compot de vişine
- 200 gr zahăr
- 40 gr amidon alimentar
- 1 plic zahăr vanilat
DECOR
- 250 ml frişcă lichidă
- vişine din compot
- ciocolată dată pe răzătoare
Mod de preparare
BLAT
Se amestecă făina, praful de copt, amidonul şi cacao şi se adaugă peste gălbenuşurile mixate cu zahăr şi 3 linguri de apă. Se adaugă albuşurile bătute spumă tare, apoi untul topit şi răcit, dar lichid.Se amestecă uşor cu o lingură de lemn sa nu se lase, apoi se pune în tava tapetată cu hârtie de copt. Se dă la cuptor cam 40 de minute apoi se face testul cu scobitoarea pentru a vedea daca e gata. Când se răceşte, se taie blatul în 3.
UMPLUTURĂ
Până se coace blatul, se face umplutura. Se scurg vişinele şi se scot sâmburii. Într-o olicică se pun vanilie, zahăr şi amidon apoi se toarna 200 ml zeamă de compot. Se lasă pe foc mic şi se amestecă des până se îngroaşă şi avem un fel de jeleu de vişine. Se lasă să se răcească complet înainte de folosire. Între timp se bate frişca tare.
SIROP
Se pune zahărul cu apa la fiert până se topeşte zahărul şi se face un sirop. Se adaugă lichiorul şi se mai lasă puţin pe foc, apoi se răceste.
ASAMBLARE
Într-un vas înalt se pune folie alimentară. Se pune prima parte de blat, se insiropează, se acoperă toată foaia cu jeleu, se pune frişcă, se adaugă iar jeleu pe toată suprafaţa. Se adaugă a doua parte de blat, se însiropează, se pune jeleu, apoi frişcă şi iar jeleu, apoi a treia parte de blat care se însiropează. Se acoperă cu folie şi se dă la rece câteva ore. Înainte de servire se scoate din vas şi se decorează cu frişca, ciocolată rasă şi vişine din compot.
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Pădurea Neagră" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (19)
|