Ingrediente
- Blat:
- 125 gr faina
- 40 gr cacao
- 200 gr zahar
- 1 ou mare
- 1/2 lingurita praf de copt
- 1 lingurite bicarbonat de sodiu
- 60 ml ulei
- 125 ml lapte batut sau iaurt
- 60 ml cafea proaspata
- Crema ganache neagra:
- 200 gr ciocolata amaruie (55%cacao)
- 300 ml frisca lichida
- Crema ganache alba:
- 300 gr ciocolata alba
- 200 ml frisca lichida
- Glazura:
- 100 gr ciocolata neagra
- 100 ml frisca lichida
- 1 lingura miere
Mod de preparare
Blat: Se amesteca ingredientele uscate intr-un castron (faina, cacao, zahar, praf de copt si bicarbonat). Se amesteca separat cafeaua cu iaurtul, uleiul si oul, apoi se toarna deasupra ingredientele uscate, mixand bine. Se tapeteaza o forma de tort de 24 cm cu hartie de copt si se rastoarna compozitia. Se coace la foc mediu 30- 40 de minute si se verifica cu scobitoarea. Se scoate blatul din cuptor, se lasa putin la racit, apoi se scoate pe un gratar si se lasa sa se raceasca complet. Se taie apoi blatul cu ajutorul unor cercuri si se obtin 4 inele. Eu le-am taiat "din ochi" cu un cutit bine ascutit.
Cat timp se coace blatul se prepara cremele si se lasa la racit in frigider. In doua craticioare se incalzeste frisca lichida si se aduce la punctul de fierbere. Apoi se pun patratelele de ciocolata alba si neagra, in fiecare vas, amestecand usor pana se topeste ciocolata. Se pun cremele la frigider pana ce blatul este gata racit si taiat. Se scot si se bat cu mixerul pana devin pufoase.
Se monteaza inelul la forma detasabila de tort si se asaza inelul de blat cel mai mare, se lasa spatiu si se pune al doilea inel de blat. Se umplu spatiile dintre blaturi cu crema de ciocolata neagra si in mijloc cu ciocolata alba. Se asaza deasupra cremelor celelalte inele de blat si se umplu cu crema spatiile goale, cu crema de ciocolata alba in exterior si cu crema de ciocolata neagra la mijloc. Pare complicat de explicat, dar din poze veti vedea ca nu e deloc greu :) Mie nu mi-a mai ramas crema de imbracat tortul, asa ca am turnat deasupra glazura si l-am lasat la rece cateva ore.
Aici aveti si reteta originala a tortului Tuxedo.
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort sah super ciocolatos" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (20)
|