Tort spirala cu caramel si crema de vanilie

Postat de Sidy in Torturi
24 Ian 2013 | 8425 vizualizari
Tort spirala cu caramel si crema de vanilie

In sfarsit am ajuns sa-i fac iubitului meu nepotel Cezar-Alexandru tortul de 4 anisori, asa dupa cum i-am promis. Si pentru ca trebuia sa-mi astept copiii sa soseasca din Anglia, cu un tort pe gustul lor, am facut acest delicios tort spirala cu caramel si crema de vanilie. Adaugand cate un glob cu frisca la servire, felia de tort s-a topit urgent din farfurii....ne-a placut gustul lui foarte, foarte mult.

Ingrediente

Pentru blatul cu cacao:

  • 4 oua
  • 1-2 linguri apa calduta
  • 5 linguri zahar
  • 4 linguri faina
  • 1 lingura cacao 75%
  • 1 lingurita praf de copt

Pentru blatul spirala :

  • 6 oua
  • 7 linguri zahar
  • 7 linguri faina
  • 2 linguri apa calduta
  • 1 plic praf de copt

Pentru crema:

  • 6 galbenusuri
  • 12 linguri zahar
  • 1 budinca vanilie
  • 400 ml lapte
  • 1 fiola esenta de vanilie
  • 200 g unt
  • 3 linguri zahar pudra

Pentru caramel:

  • 250 g zahar
  • 1 lingura apa

Pentru sirop:

  • 100 ml apa
  • 3 linguri zahar
  • 1 esenta rom

Pentru ornat :

  • napolitane umplute cu crema de alune
  • frisca
  • cirese confiate

Mod de preparare

Prima data pregatim blatul pentru spirala .

Facem blatul de pandispan din 6 galbenusuri frecate bine cu apa si cu cele 7 linguri cu zahar.Frecam bine cu mixerul 3 minute.

Albusurile cu un praf de sare le batem bine bine.

La galbenusurile batute adaugam pe rand cate o lingura cu faina amestecata cu praful de copt, pina incorporam toata faina.

 Adaugam 1/2 din albusurile batute spuma, le amestecam cu grija cu o lingura, invartind de sus in jos pina se omogenizeaza albusurile cu galbenusurile , apoi adaugam cealalta 1/2 de albusuri si procedam la fel.

Intr-o tava mare de aragaz , unsa cu unt si tapetata cu faina turnam pandispanul cremos si il nivelam cu o lingura.

Il dam la cuptorul dinainte incalzit la 180 grade C pina se coace blatul Incercam daca e copt cu proba scobitorii.

Scoatem apoi blatul din cuptor si il lasam sa se raceasca putin  in forma, apoi il taiem in 4 pe orizontala, obtinand 4 fasii pe care le rulam intr-un prosop umezit.

Preparam blatul cu cacao , exact la fel procedam ca la blatul spirala , doar ca in loc de una din lingurile cu faina , punem o lingura cu cacao. Coacem blatul in forma de tort cu diametrul de 23 cm , nu in cea de 26 cm !Dupa ce s-a racit il taiem in doua pe orizontala.

Preparam crema de vanilie astfel: galbenusurile se freaca bine cu zaharul, adaugam apoi praful de la o budinca si 400 ml lapte.

Le fierbem pe toate pe foc pina se ingroasa,lasam sa se raceasca, apoi adaugam esenta de vanilie.

Pachetul cu unt la temperatura camerei il frecam spuma cu zaharul praf, apoi il adaugam la crema racita.

Topim zaharul pentru caramel intr-un vas de tuci , la foc mic.Cand incepe sa se caramelizeze adaugam o lingura cu apa, nu mai mult si lasam sa dea in clocot.

Cu o lingura luam zaharul caramelizat si il intindem pe cate i fasie din blatul pentru spirala.

Punem apoi pe fasie crema si rulam spirala.

Intre timp blatul cu cacao pe care l-am taiat in doua il insiropam cu siropul pe care l-am obtinut din apa pusa la fiert cu zaharul pina clocoteste, apoi lasat la racit si adaugatesenta de rom.

O foaie din blatul de cacao o asezam pe farfuria de servit, unde vom asambla tortul.O insiropam si punem pe ea un strat de crema apoi la mijloc asezam prima spirala din tort.

Procedam la fel si cu celelalte 3 fasii pe care le asezam in spirala in continuarea primei .

Caramelul ramas il punem cu lingura deasupra spiralei peste care asezam apoi crema si al doilea blat cu cacao pe care il insiropam,

Ungem cu crema si exteriorul tortului si asezam napolitanele cu crema de alune, una linga alta.

Ornam tortul cu frisca si cirese confiate.

Il lasam la rece pina a doua zi, sa se intrepatrunda aromele....hmmmmm...ce bunatate  !

Caramel cu vanilie...o minunatie !

Pofta mare !

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort spirala cu caramel si crema de vanilie" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (27)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Tort aniversar cu crema de ganache cu nuci caramelizate

Postat de Pungasa_Rogue

Tort aniversar cu crema de ganache cu nuci caramelizate

Blat: Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se mixeaza cu un praf de sare, zaharul, zaharul vanilat si mierea. Se adauga, pe...

Citeste continuarea

Tort cu doua creme ganache si fructe - reteta cu nr. 300

Postat de Pungasa_Rogue

Tort cu doua creme ganache si fructe - reteta cu nr. 300

Blat: Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se mixeaza cu zaharul pana cand devin ca o bezea....

Citeste continuarea

Comentarii

la 24.01.2013, 08:54
Minunat!
la 24.01.2013, 08:54
superb arata La multi ani puiutului
la 24.01.2013, 09:02
super tort si are multa dragoste incorporata
La multi ani nepotelului
la 24.01.2013, 09:03
super!!!
la 24.01.2013, 09:04
Frumos

Vezi toate comentariile (27)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking