Se amesteca faina,drojdia,zaharul sarea si 500ml apa.Se amesteca usor pana se leaga aluatul.Daca mai e nevoie,se mai adauga restul de apa. Se framanta in continuare,adaugand ulei de masline.Se continua framantatul pana rezulta un aluat elastic,pufos,potrivit de moale care...
Blat
Albusurile se separa de galbenusuri.Albusurile se bat spuma tare,ca pentru bezea cu un praf de sare.Treptat se adauga zaharul si zaharul vanilat si se mixeaza in continuare pana se topeste tot zaharul.Se adauga galbenusurile si se amesteca incet cu o spatula.La urma se adauga faina...
Intr-un bol se toarna apa,drojdia,zaharul si un pic de faina.Se amesteca pana se omogenizeaza compozitia si se lasa la cald pana se activeaza drojdia. Se adauga uleiul si sarea si se amesteca bine.
Apoi se adauga faina putin cate putin,framantand pana se leaga bine...
Ficatul,inima,pipota se fierb in apa cu sare.Dupa ce sunt fierte bine,se toaca marunt cu masina de tocat sau cu cutitul.Ciupercile se curata,se toaca marunt si se calesc cu ceapa tocata marunt.
Painea se pune la inmuiat in apa,apoi se scurge bine si se amesteca cu ciupercile si...
Galbenusurile se freaca cu zaharul si zaharul vanilat pana isi dubleaza volumul si rezulta o crema spumoasa.Se adauga uleiul treptat,ca la maioneza apoi laptele.Se mixeaza bine pana se omogenizeaza totul.Se adauga coaja de portocala tocata marunt apoi faina si praful de copt in ploaie....
Se da jos pielea de pe pulpe,se spala si se pun in sare sa stea 4-5 zile.Se pregateste un bait din usturoiul zdrobit,ulei si condimente.Pulpele se spala de sare,se lasa sa se zvante apoi se ung bine de tot cu baitul,iar restul se toarna peste ele.Se mai lasa sa stea asa inca trei zile,timp in...
Se da jos pielea de pe piept si se presara cu sare grunjoasa din abundenta.Se pune intr-un vas si se lasa sa stea patru zile.Carnea trebuie sa fie bine acoperita de sare.Nu va temeti,nu va fi prea sarata.Carnea isi ia numai cata sare este nevoie. Dupa cele patru zile se scoate...
Dovleacul se curata de coaja si se taie cuburi.Ceapa si morcovii se curata si se pun la fiert impreuna cu dovleacul.Apa se pune cat sa acopere legumele.Se fierb pana legumele si dovleacul se inmoaie bine.Se scot din apa,se lasa sa se racoreasca putin,apoi se zdrobesc cu blenderul.Rezulta un...
Intr-un vas se pune untura,apa,otetul,zaharul,sarea,zaharul vanilat.Se omogenizeaza totul apoi se adauga ,treptat,faina amestecata cu praful de copt.Se farmanta bine pana rezulta un aluat omogen,bine legat.Se imparte in doua parti: una sa fie un pic mai mare decat cealalta....
Pieptul de curcan se taie fasii inguste.Ceapa si morcovii se curata si se taie julien.Ghimbirul se curata si se da pe razatoare.
Intr-o tigaie se pune ulei de masline la incins.Se adauga bucatile de carne si se calesc pana isi schimba culoarea.Se adauga ceapa si morcovii.Se calesc pana se...
Pieptul de pui se spala si se taie fasii.Se face un amestec din sare,piper,cimbru,condimente pentru pui si se tavalesc prin el fasiile de pui.Intr-un bol se sparg ouale,se adauga smantana,mustarul si faina.Intr-un alt bol se amesteca pesmetul cu susanul.Fasiile de pui se dau prin amestecul de...
Se aleg gogosari proaspeti,tari,foarte sanatosi,E absolut necesar ca gogosarii sa nu aiba nici o pata,sa fie tari si frumosi pentru ca se pun intregi.Se spala bine si se taie coditele.
Intr-o oala se pune apa cu otetul si restul ingredientelor la foc.Cand incepe sa clocotesca se iau...
Din toate muraturile,cele asortate sunt cele mai apreciate.De obicei,sunt ultimele care le pun si primele care se mananca asa ca intotdeauna pun o cantitate mai mare.
Ideal ar fi ca muraturile asortate sa se puna in butoaie de stejar.In lipsa acestora,sunt bune si cele de plastic....
Fasolea se spala de cu seara si se lasa sa se inmoaie in apa.Ciolanul se taie si se pune in apa la desarat.Carnea se taie cuburi apoi se toaca zarzavatul.Se pune ceaunul la foc cu un pic de untura.Se adauga ceapa si se lasa sa se caleasca pana devine sticloasa.Se adauga...
Albusurile se bat spuma tare,ca pentru bezea.Treptat,se adauga zaharul mixand in continuare pana se topeste.Se adauga faina si nuca de cocos si se amesteca usor de jos in sus.Cu mana uda se fac bilute care se pun in tava.Se aplatizeaza usor cu furculita,dupa care se dau la cuptor.Cand incep sa se...
Se pune pasta de macese intr-o oala si se pune la fiert.Pasta fiind groasa,se poate dilua cu o cana de apa.Se mesteca continuu in ea,in timpul fiertului pentru ca se depune pe fundul oalei.Cand clocoteste bine se adauga zaharul.Cine vrea mai dulce,poate sa puna zahar mai mult.Mie imi place asa sa...
Se cerne faina pe masa, se face loc la mijloc, se pune uleiul, sarea si apa calda. Se amesteca intai cu lingura, iar cand incepe sa se lege aluatul se framanta cu mana.Trebuie sa rezulte un aluat uniform, omogen, mai mult moale. Daca mai trebuie, se mai poate adauga apa calda. Dupa ce s-a...
Se aleg gutui frumoase si sanatoase,galbene,fara pete.Se spala bine puful de pe ele si se taie in patru.Nu se curata de coaja,nu se scoate casuta cu seminte.Se pun intr-o cratita cu apa,socotind 2l apa la 1kg gutui.Se lasa sa fiarba o ora la foc mic ,pana cand gutuile se inmoaie bine.In...
Ardeii si gogosarii se coc si se curata de pielite si de cotoarele cu seminte. Se taie in fasii lungi. Morcovii se curata si se taie rondele. Ceapa se curata si se taie pestisori.
Intr-un vas se pune uleiul la incins si se adauga morcovii si ceapa.Se calesc pana se inmoaie.Se adauga...
Untul moale se mixeaza cu zaharul si zaharul vanilat pana acesta se topeste si devine o crema.Se adauga ouale,pe rand,mixand dupa fiecare ou adaugat.Dupa ce s-au omogenizat se adauga pulpa de dovleac coapta in cuptor si pasata.Se adauga scotisoara,iar la urma,faina cu praful de copt.Rezulta...
Dovleacul se taie bucati,se scoate partea cu seminte , se curata de coaja,apoi se da pe razatoare.Ghimbirul se curata de coaja si se da pe razatoare. In cratita pentru dulceata de pune la foc dovleacul cu apa si ghimbirul.Se mesteca intruna cu lingura de lemn,sa nu se...
Gutuile se spala si se curata de coaja,apoi li se scoate casuta cu seminte.Se taie felii sau cuburi de marime potrivita.In cratita pentru dulceata se pune la fiert apa cu zaharul.Se ia spuma si cand e aproape legat se adauga gutuile.Se lasa sa fiarba pana se leaga cat trebuie dulceata.Cu 5...
Ardeii si gogosarii se coc si se curata de pielite si de cotoarele cu seminte. Ceapa se curata si se toaca cu masina de tocat carne sau cu robotul. Ciupercile se spala, se curata si se taie felii potrivit de mari. Ardeii si gogosarii se macina si ei.
Intr-o cratita mai mare, se pun ceapa si...
Ardeii kapia si gogosarii se coc si se curata de coaja si de cotoare. Fasolea se fierbe de jumatate, in apa cu sare. Ceapa se curata si se taie in patru. Ardeii, gogosarii si ceapa se macina cu masina de tocat sau cu mixerul. Peste tocatura se adauga fasolea uscata fiarta de jumatate si scursa de...
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.Intr-un bol se pune faina, se face loc la mijloc si se adauga ouale, drojdia, zaharul, uleiul, coaja de portocala si esenta de vanilie. Se adauga laptele caldut si se framanta un aluat legat, elastic, care nu se lipeste de maini. Aluatul...
Pestele se curata si se spala bine apoi se scurge de apa.Daca e mare,se taie felii daca nu, se lasa intreg.Din restul ingredientelor se prepara un sos cu care se unge pestele pe toate partile,si in interior.Sosul ramas se toarna intr-o cratita.Mixul de piper se toaca mare,cu piulita.Se tavaleste...
Faina se cerne,se face loc la mijloc si se pune uleiul , apa si sarea.Se amesteca intai cu o lingura,iar cand incepe sa se lege aluatul,se framanta cu mana.Se face un aluat potrivit,mai moale ca cel de paine.Daca mai trebuie se mai poate adauga putina apa.Se framanta bine si se bate de cateva ori...
Se aleg castraveti sanatosi,proaspeti, cat mai mici.Se spala,se curata de codite si se cladesc in borcane.Pe fundul fiecarui borcan se pun cateva ramuri de marar uscat si 1-2 catei de usturoi.Spatiile goale dintre castraveti se umplu cu hrean,fasii de morcov,rondele de ceapa.Vor fi...
Pieptul de pui se taie cuburi.Intr-o tigaie se pune putin ulei la incins si se adauga doi catei de usturoi zdrobiti.Se lasa un minut la foc,apoi se adauga carnea.Bucatile de pui se rumenesc fumos.Rosiile se taie felii si se pun peste carne.Se adauga usturoiul tocat si se potriveste de...
Se aleg struguri cu bobul mare si carnos.Se curata boabele de pe ciorchine si se spala,apoi se lasa sa se zvante.
Int-o cratita se fierbe apa cu zaharul si zeama de lamaie.Cand siropul incepe sa se lege se adauga boabele de struguri.Se ia cratita de pe foc si se lasa 10-15 min sa stea pana...