Aluat de choux à la crème sau ecler (pas cu pas)

Postat de Ade200 in Prajituri
26 Dec 2012 | 26749 vizualizari
Aluat de  choux à la crème sau ecler (pas cu pas)

O reţetă uşoară-bază de la care putem face atât antreuri sărate, cât şi desert dulce.

Ingrediente

  • Aluatul:
  • 125 ml de apă
  • 125 ml de lapte
  • 1 linguriţă rasă de zahăr
  • 1 linguriţă rasă de sare fină
  • 115 g de unt bucăţele
  • 140 g de făină cernută
  • 4 ouă întregi
  • Crema de vanilie(cam 1 l de cremă):
  • 500 ml de lapte
  • 100 g de zahăr
  • 5 gălbenuşuri
  • 60 g de amidon
  • 1/2 păstaie de vanilie/esenţă

Mod de preparare

Vărsaţi laptele, apa,zahărul, sarea, untul într-o cratiţă şi aduceţi la punctul de fierbere. Când amestecul e fierbinte, luaţi cratiţa de pe foc şi adăugaţi făina. Amestecaţi energic şi repede până se încorporează bine făina. Puneţi iar cratiţa pe foc mediu pentru a usca aluatul-adică să se desprindă de pereţii vasului.

Vărsaţi aluatul în altă cratiţă şi amestecaţi să se răcească.Cind este aproape rece, se pun ouăle intregi, pe rând, amestecând până când se încorporează. Încorporaţi ouăle unu câte unu, cu ajutorul unei spatule. Nu adăugaţi alt ou până ce nu e bine încorporat precedentul. Aluatul trebuie să fie destul de moale, fară să curgă ,ca să-şi menţină forma, după ce se pune in tavă. Aceste preparate se pun in tava neunsă şi se coc in cuptorul dinainte încins la foc mare. Dupa 10 minute, de când s-au pus în cuptor, focul se reduce la mijlociu. Cuptorul nu se deschide 20 de minute, până când aluatul se ridică şi prinde formă altfel se va lăsa, rămânând cleios. .Se coc circa 30 de minute, ca să fie puţin rumenite; dacă se ţin mai puţin la cuptor, rămân cleioase la mijloc.

Se scot pe un grătar şi se lasă să se răcească.

Crema:

Se toarnă laptele în cratiţă, se taie păstaia de vanilie şi se scot seminţele, apoi se adaugă în lapte.Se dă la foc mic până clocoteşte.

Separaţi albuşurile şi puneţi gălbenuşurile într-un castron, puneţi 100 g de zahăr şi bateţi bine cu un tel până se albesc şi se dizolvă zahărul.

Adăugaţi treptat 60 g de amidon de porumb în ouă si amestecaţi bine. Când amestecul e omogen, turnaţi peste el jumătate din laptele fierbinte. Amestecaţi încet la început, apoi energic. Când crema e elastică o vărsaţi peste laptele fierbinte din cratiţă. Puneţi din nou cratiţa pe foc mic. Amestecaţi  mereu până la apariţia primelor bule de fierbere, care coincid cu îngroşarea cremei. Crema trebuie să rămână suplă.

Când e fiartă destul, stingeţi focul, dar continuaţi să amestecaţi cu telul-pară pentru a se răci mai repede.

Ca să nu facă o crustă tare deasupra, tamponaţi cu 50 g de unt suprafaţa cremei. Astfel va rămâne suplă şi strălucitoare.

Se umplu prăjiturelele cu cremă ca în imagine, apoi se dau cu ciocolată pe care o topim sau cu glazura dorită.

Daca ti-a placut reteta noastra "Aluat de choux à la crème sau ecler (pas cu pas)" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (9)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Rulada de biscuiti in foi de napolitana

Postat de merisor67

Rulada de biscuiti in foi de napolitana

Intr-un bol am sfaramat biscuitii. Stafidele le-am pus in putina apa la hidratat. Rahatul a fost deja in bucati micute si multicolor, inclusiv din cel cu cacao, asa ca l-am pus direct peste...

Citeste continuarea

Prajitura cu malai si branza

Postat de merisor67

Prajitura cu malai si branza

 Mai întâi pregătim toate ingredientele. Amestecăm brânza proaspătă cu telemeaua dată pe răzătoarea mare, sau sfărâmată cu furculița. Este bine să mai...

Citeste continuarea

Comentarii

la 26.12.2012, 08:54
Ai dreptate....sunt bune si cu umplutura dulce si cu sarata
la 26.12.2012, 10:05
Foarte fine; la fav
la 26.12.2012, 10:17
la 26.12.2012, 11:20
hmmm ce faine sunt
la 26.12.2012, 11:58
Ce bune sunt

Vezi toate comentariile (9)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking