Ciorba munteneasca

Postat de biancas76 in Ciorbe
25 Iul 2010 | 11698 vizualizari
Ciorba munteneasca

Am fost intrebata de prietene ce e ciorba munteneasca pentru ca m-au auzit vorbind de ea si nu au auzit de ea si nu stiu cum se face. Recunosc ca nici eu nu am stiut, dar am aflat de la o matusa cu care am fost la cules de ciuperci in munti. Pai ciorba munteneasca e de fapt ciorba de burta ...facuta de ciobani in munte ...unde in loc de burta de vita adaugam ciperci care cresc in munti (ciobanesti, hribi si galbiori) oparite in prealabil 20 minute:). Cam asta e secretul ciorbei, dar haide-ti sa va spun cum am facut-o.

Ingrediente

Pentru o oala de 6 l aveti nevoie de:

  • 1,5 ciuperci de munte (1,5 kg au ramas dupa fierbere)- eu am folosit ciuperci ciobanesti si hribi dar puteti incerca cu orice ciuperci doriti
  • aprox 1 kg carne de vita (pulpa fara os)
  • 2 bucati os cu maduva de vita
  • 2 morcovi mari
  • 2 patrunjei mari
  • 1 ceapa
  • 1 telina
  • 1-2 capatani de usturoi
  • 1 ardei rosu capia
  • 2 ardei iuti
  • 2 lamai
  • 1 gogosar murat
  • sare
  • otet
  • 4 galbenusuri
  •  300 g smanatana + 100 ml lapte

Mod de preparare

In oala noastra de 6 l punem carnea de vita cu oasele sau ce carne aveti dar sa fie de vita,punem legumele (morcovii, patrunjeii, telina, ceapa) curatate si crestate in lungul si acoperim cu un capac. Lasam sa fiarba in jur de vreo ora si adaugam si sare. In acest timp curatam usturoiul si il dam prin presa de usturoi. Taiem ardeii fidelute, iar pe cei iuti ii taiem rondele sau patratele mici.


Dupa vreo ora, adaugam in ciorba si ciupercile (care au fost oparite in prealabil 20 minute) si lasam sa fiarba impreuna cu legumele si carnea tot vreo ora.

Apoi adaugam ardei taiati fideluta si mai lasa sa fiarba putin. Urmeaza scosul legumelor afara si a carnii de vita.( Carnea de vita se scoate din ciorba si langa ea se poate prepara un sos de rosii si e un felul doi excelent). Legumele, dupa ce s-au scos afara se dau prin blender (in afara de ceapa) si se introduc inapoi in oala de ciorba pentru ai da consistenta si culoare . E momentul sa punem usturoiul pisat si gogosarul murat taiat si el fideluta pentru un plus de culoare si gust si sa mai dam un clocot de vreo 5 minute dupa care stingem focul. Apoi facem un amestec din cele 4 galbenusuri de ou, smanatana si laptele , il aducem la aceeasi temperatura adaugand treptat ciorba peste el, dupa care adaugam amestecul peste ciorba. Storcem 2 lamai si zeama o punem in ciorba. Eu mai adaug si otet (otetul Regal il folosesc pentru ca mi se pare cel mai bun) si mai pun putin otet din borcanul de ardei iuti murati sa ii dea un gust mai iute. Mai potrivesc cu sare deoarece fiind foarte consistenta am observat ca necesita multa sare.

 

Cam asta e tot, nu e complicat de facut doar ca cere ceva timp. Pasii sunt exact aceeasi ca la ciorba de burta, diferenta e ca ciorba munteneasca e cu ciuperci, iar ciorba de burta are burta de vita:)

 

O servim intotdeuna cu inca o lingura de smantana in ea, cu paine proaspata si ardei deobicei care nu pisca pentru ca nu suntem mari amatori de piscos. Va doresc succes, merita sa o incercati ca iese foarte buna daca sunteti amatoare/amatori, veti fi laudate/laudati ... la fel cum sunt si eu de fiecare data:).

Pofta buna!!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba munteneasca" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (4)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Ciorba de salata verde

Postat de Zamfira

Ciorba de salata verde

Salata se spala bine de orice fel de impuritati, desfacand foaie cu foaie, apoi rupem in doua sau trei frunzele mai mari. Punem 4 l de apa la fiert cu putina sare, cand clocoteste adaugam salata,...

Citeste continuarea

Reteta Ciorba de crap, gust autentic ca la mama acasa

Postat de vasimur

Reteta Ciorba de crap, gust autentic ca la mama acasa

Cum se prepara Reteta Ciorba de crap, gust autentic ca la mama acasa: Curățarea peștelui:  Se curăță peștele de solzi și se îndepărtează intestinele. Se spală bine...

Citeste continuarea

Comentarii

la 25.07.2010, 15:14
Super! Eu nu mananc ciorba de burta, dar din asta munteneasca as manca!
la 25.07.2010, 16:53
ciupercisuper 5 furcu trebuie incercata
la 25.07.2010, 17:56
ce bunatate mmmmm
la 26.07.2010, 09:16
O minunatie de ciorba ! O fac si eu des dar fara carne....

Vezi toate comentariile (4)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking