Cozonac floare cu mac si rahat

Postat de Constelatialeu in Dulciuri
15 Dec 2013 | 4871 vizualizari
Cozonac floare cu mac si rahat

Stiu,inca nu-i Craciunul,dar pofta nu tine cont de sarbatori si evenimente.Eu sunt ceva de genul...daca nu-mi dai cand am pofta degeaba dupa aia.....ma rog nu-i doar pofta mea,am si alti pofticiosi pe langa mine.....Asa ca m-am apucat sa framant,vroiam sa fac floricica aia care tot circula si din aluat de cozonac,asa ca am prestat-o.Ingredientele sunt pentru 4 cozonaci,daca vreti mai putin injumatatiti cantitatile...

Ingrediente

  • 10 galbenusuri ( oua mai micute)
  • 2 kg faina ( am avut faina macinata din graul de anul asta)
  • 500 g zahar
  • 60 g drojdie proaspata
  • 200 ml smantana grasa
  • 100 g unt 65 % grasime
  • 300 ml ulei
  • 600 ml lapte
  • coaja de la o lamaie
  • un varf de cutt cu sare
  • Umplutura
  • 10 albusuri
  • 300 g nuca macinata
  • 100 g cacao
  • 150 g zahar
  • 150 g rahat
  • umplutura pentru floare
  • 30 ml lapte
  • 50 g mac
  • 50 g zahar
  • 2 linguri din albusurile de la prima umplutura
  • 1 ou pentru uns si zahar tos pentru presarat

Mod de preparare

Mai intai cernem faina intr-un castron incapator,sa avem loc de framantat.Intr-un castronel punem drojdia pe care o sfaramam,o lingurita de zahar,o lingura de faina si 2 linguri de lapte caldut si lasam la crescut 15 min.Dupa ce a crescut maiaua o punem in mijlocul castronului cu faina.Separat amestecam galbenusurile cu zaharul  si laptele caldut,radem coaja de la o lamaie si amestecam totul bine,sa se topeasca zaharul.Toate astea le turnam peste maia si incepem sa framantam,apoi adaugam smantana,untul si omogenizam.Cand am obtinut un aluat omogen adaugam stafidele  si uleiul si framantam cca 20 min.Dupa ce am framantat bine si coca nu se mai lipeste de maini,acoperim castronul cu un servet si lasam la crescut cca 1 si1/2 ora.Dupa ce a crescut,impartim coca in 4 parti egale din care formam cozonacii.Pentru cozonacul floare am folosit o tava rotunda cu diametrul de 23 cm.

Umplutura pentru cozonacul floare: Macul impreuna cu zaharul l-am amcinat in masina de cafea,apoi am adaugat laptele si l-am pus la fiert pana s-a ingrosat.L-am lasat la racit si cand a fost rece am adaugat doua linguri de albus batut spuma cu zahar.

Umplutura pentru cozonacii normali:

Albusurile batute spuma cu zaharul.Nuca macinata amestecata cu cacaoa peste care am adaugat albusurile batute spuma,mai putin 2 linguri pe care le folosim la umplutura cu mac.Omogenizam totul si adaugam rahatul taiat bucatele mici...

Asamblarea:

Pentru cozonacul floare am intins doua foi rotunde,prima am asezat-o pe hartie de copt,am intins umputura de mac si cateva bucatele de rahat,apoi am aasezat foaia a doua si am crestat sub forma de raze,cum se va vedea in fotografii,formand floarea.Am uns-o cu ou si am presarat zahar .

Pentru cozonacii normali am impartit fiecareparte in 2 bucati le-am intins cu sucitorul,le-am umplut cu umplutura de nuca,am rasucit,formand suluri,2 la numar pe care le-am impletit.Am asezat cozonacii in forma de cozaonac,i-am uns ,opresarat cu zahar si mac.

Se coc la cuptorul preincalzit,la foc moderat cca 1 si 1/2 ora .

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac floare cu mac si rahat" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (25)
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios.

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Fursecuri cu nuca si stafide

Postat de rocsi_1612

Fursecuri cu nuca si stafide

Untul (de la temperatura camerei) il mixam spuma cu zaharul pudra si sarea. Incorporam oul, apoi nuca pe care o macinam inainte. Adaugam stafidele, praful de copt, apoi faina cernuta, treptat. La...

Citeste continuarea

Inghetata de zmeura in blender

Postat de RuxyRux

Inghetata de zmeura in blender

Cu o seara inainte am pus fructele in punga la congelator, bananele feliate, zmeura spalata. Am congelat si paharul de frisca. Avem nevoie de un blender puternic, punem fructele si mixam...

Citeste continuarea

Comentarii

la 15.12.2013, 19:04
tac si inghit in sec....
la 15.12.2013, 19:04
Gand in gand! Tare frumos!
la 15.12.2013, 19:04
ce frumos a iesit
la 15.12.2013, 19:07
frumoasa
la 15.12.2013, 19:13

Vezi toate comentariile (25)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking