Desert prajitura amandina

Postat de Criss in Prajituri
13 Noi 2012 | 80820 vizualizari
Desert prajitura amandina

Amandine adevarate, cu glazura din fondant. Mi-a fost teama de fondant, dar mi-a iesit din prima si acum nu mai am nicio emotie. Intra-devar fondantul e cel care da aspectul si gustul amandinelor adevarate. Singura problema e ca am facut prea putin, trebuia sa fac o cantitate mai mare, dubla chiar, pentru a putea glasa bine de tot amandinele. Data viitoare ...

Ingrediente

  • Blat:
  • 6 oua
  • 6 linguri zahar
  • 2 linguri ulei
  • 1 lingura apa
  • 6 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • 1 praf de copt
  • Crema:
  • 270 g ciocolata amaruie 
  • 300 ml frisca lichida
  • Sirop:
  • 200 ml apa
  • 5 linguri zahar
  • 1 fiola esenta de rom
  • Fondant
  • 300 g zahar
  • 150 ml apa
  • 2 linguri miere de albine (eu am pus energizant Arovit)
  • 2 linguri cacao

Mod de preparare

Blat: Ouale se separa, albusurile se bat spuma tare. Galbenusurile se amesteca cu zaharul, zaharul vanilat, uleiul si apa si se bat cu mixerul pana isi dubleaza volumul. Ideal e sa se bata pana se topeste zaharul. Peste galbenusurile batute adaugam faina amestecata cu cacao si praful de copt. Amestecam cu mixerul. Compozitia e destul de vartoasa insa va deveni pufoasa de la albusuri. Lasam mixerul deoparte si adaugam albusurile batute, amestecand cu lingura de jos in sus. Turnam compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si punem in cuptorul incalzit in prealabil. Coacem blatul pana trece testul cu scobitoarea. In general 30-35 minute. Il lasam apoi la racit.

Crema: Intr-un vas se pune frisca lichida si ciocolata rupta bucatele. Se pune vasul pe foc mic si se amesteca in continuu pana se topeste ciocolata. Se pune crema la rece si apoi se bate cu mixerul pana devine spumoasa. Se pastreaza 3-4 linguri de crema pentru decor.

Fondant: Aici am avut ceva emotii pentru ca n-am mai facut fondant pana acum si am citit ca multe fete au dat gres.

Mai intai punem un vas in figider sa stea la rece. Eu am pus o oala mica de inox.

Se pune apa intr-un vas, se toarna zaharul pe mijloc, avand grija sa nu ajunga pe peretii vasului. Se lasa sa fiarba siropul aproximativ 10-12 minute. Daca incepe sa se lipeasca zaharul de peretii vasului, curatam cu o pensula inmuiata in apa rece. Intr-un pahar punem apa rece si picuram sirop de zahar. Daca se aduna sub forma unei bilute pe fundul paharului, inseamna ca e gata. Adaugam mierea (sau energizantul) si luam vasul deoparte. Scoatem oala din frigider si turnam siropul in vasul racit. Batem cu mixerul pana incepe sa se ingroase si sa se albeasca. Trebuie sa arate ca in poza de mai jos. Lasam vasul deoparte. Fondantul se va intari foarte repede.

Asamblare: Se taie blatul pe jumatate, se pune primul blat pe un platou, se insiropeaza bine, se pune crema, apoi al doilea blat si se insiropeaza. Se lasa la frigider doua ore, apoi se portioneaza sub forma de cuburi. Punem vasul cu fondant pe baie de aburi si amestecam usor pana devine fluid. Adaugam 1-2 linguri apa cat sa se poata lucra cu fondantul, adaugam si 2 linguri cacao si amestecam bine. Cu acest fondant glasam fiecare prajitura. Punem cam o lingura de fondant pe fiecare amandina, apoi optional trasam dungi cu ciocolata alba si facem cate o avelina din crema. (In poza se vede doar fondantul fara cacao, ca n-am mai avut timp sa pozez toate etapele.)

Se pun amandinele la frigider si se servesc reci.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura amandina" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (57)
Retete similare

Desert prajitura amandina

Postat de gicuta69

Desert prajitura amandina

Blat :  Separam albusurile de galbenus. Mixam albusurile spuma cu un praf de sare, apoi adaugam zaharul in ploaie. Adaugam apa mixand continuu, apoi galbenusurile batute cu uleiul. Amestecam...

Citeste continuarea

Desert prajitura amandina

Postat de timea

Desert prajitura amandina

Blat:  Mixam albusurile spuma cu un varf de cutit de sare, apoi adaugam zaharul si mixam pana se topeste adaugand, in timp ce mixam, apa. Urmeaza apoi galbenusurile si uleiul si mixam din...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

la 13.11.2012, 10:08
iar o sa ma bantuie poza asta
la 13.11.2012, 10:10
Pai nu te lasa prea mult timp bantuita. Pune-te pe treaba. Ai si ajutoare.
la 13.11.2012, 10:10
ce frumoase le-ai facut,esti cofetareasa,tare bune cred ca sunt,sunt prima la servit...
la 13.11.2012, 10:12
Multumesc Alba.
Nu sunt cofetareasa, doar incerc si eu sa ma perfectionez si mai ales incerc sa fac si niste poze mai frumoase ca acolo am eu probleme.
la 13.11.2012, 10:12
si eu as lua una ca tare bine arata

Vezi toate comentariile (57)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Fructe de mare
Slow Cooker
Retete diabetici
Multicooking