Gem de macese

Postat de Oana in Dulciuri
20 Noi 2014 | 10042 vizualizari
Gem de macese

Un gem atat de aromat si gustos...pe atat de migalos :) Dar merita!!

Ingrediente

  • 1 kg macese
  • 450 gr zahar
  • zeama de la o lamaie

Mod de preparare

Se spala bine de tot macesele in apa rece, in mai multe ape si se lasa apoi sa stea 15 minute in apa rece. Se taie apoi coditele si capatul negru, cel mai usor este cu o foarfeca. Se pun macesele intr-o oala incapatoare si se acopera cu apa rece, inca doua degete peste macese si se lasa la fiert cel putin 30 de minute, la foc potrivit, cu capac, pana se inmoaie bine. Se verifica daca sunt fierte zdrobind un fruct pe o farfurie cu o lingura.

Se mixeaza apoi macesele impreuna cu zeama la robot, pana se obtine o pasta. Se da apoi pasta printr-o sita, pana se obtine o crema de macese fina, fara samburi si coji. Daca aveti la robotul de bucatarie si sita este perfect, va merge mult mai repede! Se amesteca apoi pasta de macese cu aproximativ 500 ml apa, pentru ca va fi foarte groasa. Am cantarit apoi pasta rezultata, 1,5 kg. Am calculat cam 300 gr de zahar pentru un kg de pasta. 

Se amesteca pasta de macese cu zeama de lamaie si zaharul si se pune pe foc mic, amestecand continuu. Se lasa pe foc aproximativ 45 de minute, pana se ingroasa si se inchide putin la culoare. 

Cat timp fierbe gemul se sterilizeaza borcanele. Mie mi-au iesit 5 borcanele. Se spala bine borcanele si capacele cu apa calda si detergent sau la masina de spalat vase. Se pun apoi borcanele goale si capacele intr-o tava in cuptor si se seteaza temperatura la 100 gr. Se lasa borcanele in cuptor pana se incing bine si sunt zvantate de apa. Se scot cu tot cu tava, se lasa putin la racorit si apoi se pune gemul fierbinte. Se inchid capacele si se pun iar borcanele in tava, in cuptorul incins la 100 de grade pentru 10 minute. Se opreste focul la cuptor si se lasa borcanele sa se raceasca acolo.

Daca ti-a placut reteta noastra "Gem de macese" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (23)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert tort Familia

Postat de Constelatialeu

Desert tort Familia

Blatul l-am pregatit cu o seara inainte, se taie mai bine a doua zi , am folosit o forma de tort cu diametrul de 28 cm tapetata cu hartie de copt.  Albusurile cu un praf de sare le-am mixat...

Citeste continuarea

Melcisori cu nuca si gem de macese

Postat de diaconta

Melcisori cu nuca si gem de macese

Faina am amestecat-o cu drojdia,zaharul , sarea,vanilia,coaja de lamâie,apoi am pus ouale. Am omogenizat toate ingredientele,dupa care,cu ajutorul mixerului la care am atasat paletele...

Citeste continuarea

Comentarii

la 20.11.2014, 16:16
Grozav de bun
Si noi pregatim in fiecare an dar cumparam pasta gata preparata de la o doamna,asa ca doar o fierbem cu zahar.
Bravo harnicuto
la 20.11.2014, 16:23
preferatul meu
la 20.11.2014, 16:35
la 20.11.2014, 16:37
bun bun
la 20.11.2014, 16:38
bun, bun

Vezi toate comentariile (23)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking