Lipii rapide la tigaie

Postat de Lia1 in Piine
29 Aug 2013 | 80588 vizualizari
Lipii rapide la tigaie

La un search pe google gasiti zeci de retete pentru prepararea lipiilor, la tigaie sau la cuptor (astea se usuca repede si trebuie scoase aproape deloc rumene), unele cu miere, altele cu iaurt sau lapte, cu praf de copt sau drojdie, pe masura ce le voi incerca pe toate voi mai posta alte variante explicand care sunt diferentele la produsul finit. Reteta aceasta este cea mai simpla (rapide sunt toate). Nu stiu daca este formula optima deoarece nu le-am incercat pe celelalte. Pe aceasta am preparat-o de 4 ori si mi s-a parut potrivita ca sa insoteasca frigaruile, avand gust de painica de casa si minune, se coc in doua minute. Nu este acel tip de lipie care se umfla ca o gogoasa (roti).

Ingrediente

  • Faina - 250 g 
  • Sare - 1/3 lingurita
  • Ulei de floarea soarelui -3 linguri 
  • Drojdie uscata -1 lingurita cu varf 
  • Apa -125 ml 
  • Zahar-1 lingurita

Mod de preparare

1.Intr-un vas gradat se masoara 125 ml apa calduta. Se adauga 1 lingurita de zahar, drojdia uscata, se amesteca si se lasa amestecul 10-15 minute sau pana face spuma. Se tine intr-un loc ferit de curent.

Atentie! Daca folositi drojdie uscata care nu necesita dizolvare in apa (dr. Oetker), nu va trebui sa faceti acest pas.

2.Intr-un castron incapator se pun 250 g de faina, se adauga sarea si uleiul.

3.Veti observa ca amestecul de drojdie, apa si zahar va face o spuma frumoasa. Adaugati amestecul umed la amestecul uscat de la pasul 2.
Incepeti sa framantati aluatul. Cand incepe sa se desprinda de vas si de mana, il scoateti pe blatul de lucru si continuati faramantatul cateva minute (2-3). Nu este necesar sa presaram faina pe masa.  Voi daca folositi alte ingrediente urmariti daca cere faina pusa pe blat. Aluatul devine placut si usor de modelat.

4.Il puneti intr-un bol si il lasati cam 30 de minute sa creasca, intr-un loc ferit de curent. Se va acoperi cu o folie (uns in prealabil cu ulei), prosop sau capac.

5.Dupa acest timp, scoateti aluatul pe masa si il taiati in 5 bucati (20 cm diametru) sau in 4 daca le doriti mai mari .

6.Formati 5 bile si le lasati 5 minute la odihnit.

7.Pe masa intindeti cu sucitorul cate o lipie cat de subtire puteti (1.5 mm).  Eu nu presar faina pe blat pentru ca nu se lipeste.  Pe un blat infainat nu adera fiind mica, se lipeste de sucitor (chiar daca il infainam si pe acesta) si se intind un pic mai greu.

8.Incingeti bine la foc mediu o tigaie non aderenta, mai groasa, de preferat de fonta.

9.Foaia o puteti lua cu mainile direct, fiind mica nu se rupe, sau o rulati pe sucitor si o transferati in tigaia incinsa deruland-o (in cazul acesta cred ca trebuie putin infainata o parte).

10.Se coace circa un minut pe o parte si un minut pe cealalta parte.Le intoarceti cu o paleta.

11. Le depozitati intr-un prosop pliat, acoperite bine. Se consuma imediat, calde. Acum le-am facut alaturi de frigarui.

Sa va fie de ajutor!

Daca ti-a placut reteta noastra "Lipii rapide la tigaie" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (40)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Bubble bread-for kids

Postat de mihaelar63

Bubble bread-for kids

 Pentru inceput se amesteca 50 gr faina cu drojdie , zahar si apa calduta . Se lasa 10 minute pana drojdia incepe sa actioneze . Eu am framntat aluatul in continuare cu ajutorul...

Citeste continuarea

Paine integrala de casa umpluta cu masline si branza

Postat de Oana

Paine integrala de casa umpluta cu masline si branza

Incepe mai intai cu aluatul, pentru ca va trebui lasat la dospit. Mai intai pune zaharul peste drojdie si freaca bine pana amestecul devine lichid. Dilueaza cu putina apa calduta si toarn-o...

Citeste continuarea

Comentarii

la 29.08.2013, 20:52
n-am mancat lipie in viata mea! N-am avut ocazia dar nici curiozitatea sa-mi cumpar gata preparate (am vazut in Kaufland, daca nu ma insel). Am citit reteta ta si cred ca sunt bune,totusi. Poate le voi incerca si eu candva....
la 29.08.2013, 20:53
De probat!
la 29.08.2013, 20:54
la 29.08.2013, 21:04
la 29.08.2013, 21:05

Vezi toate comentariile (40)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking