Reteta de mancare traditionala de prune uscate cu sos de zahar ars

Postat de Ina in Mancaruri de post
16 Apr 2014 | 60936 vizualizari
Reteta de mancare traditionala de prune uscate cu sos de zahar ars

In Joia Mare din Postul Pastelui, la noi femeile dau de pomană pentru mortii din neam, prune uscate gatite cu orez sau cu sos de zahar ars. Azi am pregatit si eu reteta de prune cu sos de zahar ars, pe care v-o prezint mai jos.

Ingrediente

Ingrediente Reteta de mancare traditionala de prune uscate cu sos de zahar ars

  • 1 kg prune uscate
  • 400 ml apa
  • 50 ml vin alb
  • 2 linguri cu faina
  • 6 linguri zahar
  • 50 ml ulei
  • 1 ceapa
  • un varf de cutit de sare
  • o lingurita rasa cu pudra de vanilie

Mod de preparare

Preparare Reteta de mancare traditionala de prune uscate cu sos de zahar ars

Dupa ce indepartam resturile de codite, punem prunele in apa fierbinte, le lasam 30 minute sa se hidrateze, apoi scurgem apa si o aruncam. Clatim prunele in alta apa calduta si scurgem apa foarte bine. 

Tocam ceapa marunt si o calim in 50 ml ulei, la foc mic, pana capata aspect straveziu. Adaugam 2 linguri de faina, amestecam totul pe foc 1 minut, apoi stingem cu 400 ml apa.

Cand sosul se ingroasa si devine omogen  adaugam prunele, apoi vinul, putina sare, o lingurita rasa de pudra de vanilie si zaharul caramelizat stins cu o cescuta de apa.  Fierbem totul 5 minute, apoi stingem focul.

Mancarica astfel preparata este delicioasa si o putem servi atat calda, cat si rece.

Si varianta de Orez cu prune uscate e la fel de delicioasa! Unii fac chiar Mancare de prune uscate cu afumatura

Reteta noastra favorita cu prune uscate e - Reţeta de preparare a papanaşilor cu prune uscate

Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta de mancare traditionala de prune uscate cu sos de zahar ars" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (19)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Placinta cu ciuperci

Postat de rocsi_1612

Placinta cu ciuperci

Aluatul:  Frecam drojdia cu zaharul. Intr-un bol punem faina cernuta, drojdia, sarea. Amestecam cu mana, apoi turnam apa minerala dar calduta, treptat, si framantam pana obtinem un...

Citeste continuarea

Chiftelute de soia

Postat de eduard_09

Chiftelute de soia

Prima data punem soia intr-o cratita cu apa si o lasam 10 min., dupa care o punem la fiert in apa cu sare cca 15 min,dupa care scurgem bine de apa. Intre timp fierbem cartofii(curatati de coaja...

Citeste continuarea

Comentarii

la 16.04.2014, 21:08
la 16.04.2014, 21:09
Am mancat si eu de cateva ori mancare de prune uscate, undeva in zona Olteniei.
la 16.04.2014, 21:09
Daca va place mancarea de gutui, gustul este aproximativ la fel
la 16.04.2014, 21:09
vai ce buna trebuie sa fie!!!!
la 16.04.2014, 21:11
vaaai de mine, Ina! mi-am adus niste amintiri dragi din copilarie facea bunica mea, Doamne cat de buna este! bunica mea punea si rondele de morcovi, Doamne ca buna mai era!

Vezi toate comentariile (19)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking