Pâinici de secară şi tărâţe de grâu

Postat de DinDragostePentruGatit in Piine
10 Feb 2013 | 7293 vizualizari
Pâinici de secară şi tărâţe de grâu

Ador să mă joc cu aluat dospit... O fi bine, o fi rău?!... Nu ştiu... Am observat că aluatul din făină de secară este puţin mai greu de manevrat faţă de cel de făină albă de grâu; este mai puţin elastic şi este mai "greu", nu creşte la fel de mult. Pâinicile de genul acesta sunt preferatele mele pentru micul dejun. :)

Ingrediente

  • 420 g făină de secară;
  • 50 g tărâţe de grâu;
  • 25 g drojdie proaspătă;
  • 400 mL apă călduţă;
  • 1 lg rasă zahăr;
  • 3 lg ulei de măsline;
  • seminţe de in şi susan pentru decor;
  • ulei de măsline (pentru frământarea şi manevrarea aluatului);
  • 1 lgţ sare.

Mod de preparare

Se pregăteşte maiaua:

- se lichefiază drojdia cu 100 mL apă călduţă, 3 lg făină şi o lg rasă de zahăr; apa şi făina se folosesc din cantităţile iniţiale;

- se acoperă,  se lasă circa 10 minute într-un loc cald.

Într-un vas încăpător, se pune făina, tărâţele de grâu în mijlocul acestora maiaua crescută, sarea, uleiul de măsline. 

Se amestecă totul cu o paletă şi se adaugă apă călduţă treptat. 

Se obţine un aluat uşor lipicios ce se frământă 2-3 minute cu mâinile unse cu ulei. Se pune apoi la dospit, într-un loc cald, circa 1 oră. 

După acest timp, se mai frământă, circa 5 minute, se împarte aluatul în 8 părţi cât de cât egale şi se formează pâinicile. 

Frământarea şi formarea pâinicilor se realizează tot cu mâinile unse cu ulei, altfel se lipeşte aluatul de mâini şi devine greu de manevrat.  

Pâinicile formate se aşează într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, cu distanţă între ele. 

Se crestează şi se presară seminţe de susan şi de in.  

Se mai lasă la dospit circa 15 - 20 minute şi se pun în cuptorul bine încălzit pentru aproximativ 30 minute, la temperatura de 170 grade Celsius.

Spor la brutărit!

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Pâinici de secară şi tărâţe de grâu" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (32)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Chifle impletite

Postat de RODIMUR

Chifle impletite

Făina cernută se pune în vasul de frământat și se face în mijlocul ei o adâncitură în care se pun: drojdia mărunțită, oul și zahărul. Sarea se presară pe...

Citeste continuarea

Paine cu masline si fulgi de ovaz

Postat de rocsi_1612

Paine cu masline si fulgi de ovaz

Faramitam drojdia intr-un bol micut, punem zaharul si frecam cu o lingurita pana drojdia se dizolva complet. Intr-un bol, cernem faina, punem sarea, fulgii de ovaz si amestecam cu o lingura....

Citeste continuarea

Comentarii

la 10.02.2013, 13:13
Ce bine ti-au iesit
la 10.02.2013, 13:16
, Rocs.
la 10.02.2013, 13:23
Foarte bune cu secara!
la 10.02.2013, 13:23
inca o paine buna tare
la 10.02.2013, 13:24
Gata, am terminat faina de secara, o sa trec la alte combinatii.

Vezi toate comentariile (32)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking