Ingrediente
- blat:
- 4 oua ,
- 4 linguri zahar ,
- 1 lingura cacao ,
- 3 linguri faina
- crema :
- 3 oua ,
- 150 gr zahar ,
- 250 ml vin demidulce ,
- 1 plic gelatina,
- 150 ml smantana de frisca
- decor:
- cacao neagra
- dulceata de portocale(3 portocale mari , 350 gr zahar , 1 lamaie , 150 ml apa ,1 lingura gelfix )
Mod de preparare
Incepem cu o seara inainte cu prepararea dulcetei de portocale .
Spalam bine portocalele . O portocala o curatam de coaja , avand grija sa nu luam si din partea alba a coajei . Punem cojile in apa pana a doua zi dimineata .
Curatam portocalele , si scoatem fiecare felie , de pe care curatam cu atentie partea alba . Asezam portocalele impreuna cu zeama lasata si zaharul peste noapte la frigider .
A doua zi scurgem apa de pe coji . Tocam cojile fin si le punem la fiert impreuna cu portocalele , zeama de la lamaie si apa .
Fierbem aproximativ 30 -40 de minute , pana cojile se inmoaie si scade din zeama . Dam jos cratita si punem gelfixul . Amestecam bine si mai fierbem 3 minute . Dam jos si punem dulceata in borcane . Le acoperim si le lasam sa se raceasca .
Pentru blat separam albusurile de galbenusuri .
Batem albusurile spuma tare cu un praf de sare . Adaugam zaharul si batem in continuare pana compozitia capata consistenta unei smantani groase . Punem galbenusurile , omogenizam , apoi cernem deasupra faina amestecata cu cacaua . Amestecam cu o lingura de lemn . Turnam compozitia intr-o forma tapetata cu hartie de copt si o dam la cuptor pana este gata . Cand este gata scoatem forma si o lasam sa se raceasca .
Taiem blatul racit in 2 parti inegale .
Pentru crema punem ouale cu zaharul intr-o craticioara cu fundul dublu si batem bine pana compozitia incepe sa se aereze si sa creasca . Punem vinul caldut si asezam craticioara pe foc mic . Batem in continuare pana compozitia se ingroase (avem grija sa nu fiarba )
Intre timp hidratam gelatina in 70 ml apa rece .
Dam craticioara jos si o punem cu fundul in apa rece . Punem cateva linguri de crema peste gelatina , amestecam energic , apoi turnam inapoi peste crema . Amestecam pana crema se raceste , fara a se intari .
Batem smantana si o adaugam la crema . Omogenizam bine compozitia .
Pe o farfurie punem partea mai groasa a blatului , asezam 1/3 din crema , partea mai subtire de blat si restul de crema . Nivelam bine si dam prajitura la frigider pentru 1-2 ore .
Inainte de servire o pudram cu cacao neagra si o portionam .
Servim prajitura cu dulceata de portocale .
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura festiva cu crema de vin" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (18)
|