Tort „Fantezie în roz”

Postat de simonacallas in Torturi
23 Apr 2014 | 8714 vizualizari
Tort „Fantezie în roz”

Vă prezint un tort care pentru mine a constituit o provocare, nu atât din cauza faptului că a fost un roz degradé alcătuit din trei straturi (blat, mousse de căpşuni şi mousse de ciocolată albă), cât a faptului că am combinat elemente pe care care cofetarii – mai ales cei amatori, ca mine – se feresc să le alăture, din cauză că nu prea se „agreează”. Am vrut un tort uşor, cremos şi de aceea am ales mousse. Fiind atât de „soft”, nu l-am putut îmbrăca în pastă de zahăr, aşa că l-am îmbrăcat în frişcă. Am vrut să-l împodobesc cu ornamente din pastă de zahăr – care nu se lipeşte de frişcă. Aşa că am recurs la un mic truc: am preparat un perete subţire din ciocolată albă, care a funcţionat ca un mediu perfect de „tampon” între frişcă şi pasta de zahăr. E un tort cu textură şi arome delicate, pe gustul tuturor – şi al adulţilor, şi al copiilor: o fantezie dulce în roz.

Ingrediente

Un blat de tort roz preparat ca aici
  • http://www.bucataras.ro/retete/blat-de-tort-roz-colorat-natural-59269.html
Pentru sirop:
  • 250 ml apă
  • 2 linguri miere
  • 2 linguri zahăr
  • sucul de la o lămâie mică
Pentru mousse de căpşuni:
  • 600 g căpşuni proaspete
  • 500 ml smântână pentru frişcă (să fie rece!)
  • 150 g zahăr tos
  • 2-3 linguri zahăr pudră
  • 1 plic gel fixant cu pectină
  • 2 plicuri gelatină (20 g)
Pentru mousse de ciocolată albă:
  • 170 g ciocolată albă
  • 4 gălbenuşuri
  • 150 ml lapte
  • 2 plicuri gelatină (20 g)
  • 500 ml smântână pentru frişcă
  • 2 linguri zahăr pudră
În plus:
  • 500 ml frişcă pentru ornat
  • 200 g ciocolată albă pentru peretele din ciocolată
  • diverse ornamente (la alegere)

Mod de preparare

1. Baza torturilor:

Mai întâi am preparat siropul, fierbând toate ingredientele la foc mic timp de circa 20 minute. Am lăsat să se răcească şi m-am ocupat de blat, pe care l-am secţionat în două, pe orizontală. Am ales două vase rotunde şi mai înalte, cu diametrele de 26 cm respectiv 18 cm, pe care le-am tapetat cu folie alimentară (am aşezat-o lipită şi cât am putut de netedă, pe baza şi pereţii vasului). Unul dintre blaturi l-am pus în tava de 26 cm. Celălalt l-am decupat (am aşezat o farfurie de 20 cm cu gura în jos pe blat şi am tăiat cu un cuţit ascuţit de jur împrejur), apoi l-am pus în tava de 20 cm. Am însiropat cele două blaturi.

 Am luat un beţişor din lemn şi l-am marcat, la 2,5 cm, 5 cm şi 7,5 cm (foto 1). Am vrut ca straturile tortului să fie egale, iar blatul a avut grosimea de 2,5 cm.

 

2.  Preparare mousse de căpşuni:

 Am pus gelatina la înmuiat în 50 ml apă rece.

 Conţinutul plicului de gel fixant l-am amestecat cu două linguri de zahăr. 400 g căpşuni (foto 2) le-am pus în blender şi le-am mărunţit bine, apoi le-am pus într-un vas pe foc, împreună cu zahărul, şi am fiert timp până când s-a legat ca un gem (circa 15 minute, la foc mic, din momentul în care a început să clocotească). Am adăugat gelul fixant cu cele două linguri de zahăr (conform instrucţiunilor de pe ambalaj) şi am mai ţinut pe foc 2-3 minute, amestecănd continuu. Am luat de pe foc. Am încălzit gelatina la microunde, câteva secunde, doar până când a devenit lichidă (fără să fiarbă! – nu se întâmplă nimic dacă o încălzim mai tare, dar capătă un miros neplăcut) şi am turnat-o în piureul de căpşuni, amestecând bine. Am lăsat piureul de căpşuni să se răcească.

 Am bătut smântâna pentru frişcă, adăugând zahărul pudră după gust. Am încorporat piureul de căpşuni, în 2-3 reprize, amestecând cu spatula prin răsturnare (foto 3).

 Am pus compoziţia peste cele două blaturi, până la al doilea semn pe beţişor şi am nivelat. Am presărat restul de 200 g căpşuni, tăiate în cuburi mici (foto 4). Am dat la rece.

  

3.  Preparare mousse de ciocolată albă:

 Am pregătit ingredientele, să le am la îndemână (foto 5).

 Am pus gelatina la înmuiat în 50 ml apă rece.

 Am încălzit laptele până la punctul de fierbere şi l-am turnat peste gălbenuşuri în fir subţire şi amestecând continuu. Am încălzit gelatina la microunde să se lichefieze şi am turnat-o peste crema de gălbenuşuri, amestecând energic. Am lăsat să se mai răcească, timp în care am bătut frişca, împreună cu zahărul pudră.

 Am topit ciocolata la microunde (sau la baie de aburi) şi am turnat-o peste crema de gălbenuşuri, amestecând bine. Apoi am încorporat frişca, în 3-4 reprize (foto 6) şi am omogenizat.

 Acesta este mousse de ciocolată albă. L-am pus peste crema de căpşuni, care între timp s-a intărit suficient cât să susţină greutatea stratului de deasupra (foto 7) – până la cel de-al treilea semn de pe beţişor. Am pus la frigider. Se ţine la rece minim câteva ore (eu am lăsat peste noapte). După acest interval, le-am scos din tăvi (foto 8).

 

 4. Glazurarea:

 Am îmbrăcat cele două torturi cu frişcă şi am nivelat cât am putut de bine. Pentru a verifica dacă pereţii tortului sunt drepţi, m-am folosit de un echer.

 Nu sunt specialistă la tencuit, dar nu a fost o problemă, având în vedere că foarte puţin din tencuiala de frişcă a fost vizibilă :) Le-am dat din nou la rece, pentru o oră, să se aşeze bine frişca şi să se compacteze puţin..

 Pentru peretele din ciocolată, am măsurat înălţimea şi circumferinţa celor două torturi şi am decupat din hârtie de copt 4 fâşii (câte două pentru fiecare tort), pe care le-am întins pe dosul unei tăvi. Pentru că ciocolata obişnuită e gălbuie la culoare şi eu nu voiam să am pe tort decât roz şi alb, am folosit bănuţi de ciocolată (foto 9), care sunt albi. I-am topit la microunde (în reprize de câte 10 secunde, între care amestecam bine cu o spatulă, pentru că la microunde încălzirea se face dinspre centru spre exterior) şi am întins ciocolata topită peste fâşiile de hârtie (foto 10). Am aşteptat puţin şi, când ciocolata începea să se întărească, am îmbrăcat pereţii torturilor, am presat uşor, să se lipească şi apoi am desprins hârtia (foto 11).

 

Asamblarea:

 Am înfipt vertical în mijlocul tortului de la bază beţişoare (am avut din cele de plastic de care se leagă baloanele, dar se pot folosi şi beţe din lemn pentru frigărui) pe care le-am tăiat la înălţimea tortului (foto 12). Tortul de deasupra l-am pus în centru, cu tot cu cartonul pe care era aşezat, în aşa fel încât cartonul a funcţionat ca o podea, iar beţişoarele ca nişte piloni de susţinere. Astfel, tortul etajat a avut stabilitatea necesară (foto 13).

 Peste peretele din ciocolată am putut lipi volănaşeele din pastă de zahăr (foto 14), pe care le-am preparat cu o seară înainte, de teamă că nu voi avea timp să le fac în ultima zi. Volănaşele le-am lipit cu ciocolată albă.

 

 

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort „Fantezie în roz”" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (43)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia

Retete similare

Desert tort de ciocolata

Postat de CofetariiBucatari

Desert tort de ciocolata

Blat: Mixam ouale cu zaharul pana isi dubleaza volumul si devin deschise la culoare. Adaugam, pe rand, in compozitie uleiul, esenta de rom, faina si cacaua. Amestecam totul cu o lingura de lemn....

Citeste continuarea

Tort cu crema de vanilie

Postat de MotanLaOale

Tort cu crema de vanilie

Pentru  blat se bat albusurile cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana devine o crema lucioasa. Se adauga galbenusurile si se omogenizeaza. Se adauga faina si se...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

Comentarii

la 23.04.2014, 20:00
suuuppeeerrr !!!
la 23.04.2014, 20:02
Superb
la 23.04.2014, 20:12
la 23.04.2014, 20:17
delicios
la 23.04.2014, 20:21
Wow, cat de delicat si superb este!

Vezi toate comentariile (43)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking