Friptura de miel cu sos de menta, whisky, ghimbir si miere

Postat de gospodinadecriza in Oaie
8 Apr 2010 | 9625 vizualizari
Friptura de miel cu sos de menta, whisky, ghimbir si miere

E cea mai buna friptura de miel pe care am mancat-o! Carnea a iesit frageda, gustul, demential si nu s-a simtit deloc mirosul specific al carnii de miel.

Ingrediente

  • 2 kg,500 carne de miel, cu tot cu os
  • Marinata pentru miel:
  • 2 cepe mijlocii
  • o radacina de ghimbir proaspat (daca nu puteti gasi, o varianta ar fi telina).
  • Sare.
  • 2 linguri amestec condimente mexicane (nu am avut boia)
  • 6,7 linguri de ulei pentru prajit.
  • 5 linguri de zeama de lamaie.
  • 5 linguri de miere.
  • Pentru sosul final:
  • un pumn de menta proaspata taiata.
  • 2 linguri de zahar brun
  • 2 linguri de otet balsamic
  • 3 linguri de whisky; putem pune si coniac

Mod de preparare

Am pus carnea la marinat vreo 8 ore, pe balcon (era rece!) intr-un amestec din: vin alb (o cana), apa (2 cani), rozmarin, piper, ienibahar, bobite de coriandru (imi plac foarte mult!) o ceapa, 3 catei de usturoi.
Apoi am clatit-o (pentru a o pregati pentru asaltul aromelor) si am sters-o putin cu servete de hartie. Oricum va fi suculenta, deci nu va fi nevoie sa mai punem apa in tava.
Preincalzim cuptorul la 200 de grade. Indepartam eventuala grasime si piele de pe pulpa, atat cat este posibil. Dam pe razatoare ceapa si ghimbirul si le lasam intr-un bol. Adaugam doua linguri de sare, condimentele, uleiul, zeama de lamaie si amestecam totul bine.

Ungem o tava sau o cratita, presaram carnea cu sosul de mai sus si, daca mai ramane sos, il turnam in tava.

Am acoperit tava cu folie de aluminiu si am lasat-o la cuptor 1 ora si 30 min.
Am scos tava si am uns carnea cu miere si am mai dat-o la cuptor 20 minute, neacoperita.
Cand este gata, pregatim sosul de menta si whisky.
Sosul din tava, cu ghimbir,ceapa, miere si condimente il strecuram intr-o craticioara, in care adaugam un pumn de menta proaspata tocat si cele 2 linguri de zahar brun si punem la fiert pentru 5 minute. Strecuram din nou si adaugam otetul balsamic si lingurile cu whisky.

Acest sos il turnam peste carne.
Pentru ca sosul era prea lichid (mie asa mi-a placut!), am adaugat in cel al sotului si o lingurita de faina, pentru a iesi mai ingrosat. In foto se vede friptura din farfuria sotului.

Sosul se mai poate pune la fiert si cu smantana, dar eu l-am preferat simplu, sa pot savura toata combinatia de arome: ghimbir, miere, condimente picante, whisky, menta!

Si, in final, sa-mi laud capodopera : e cea mai buna friptura de miel pe care am mancat-o! Carnea a iesit frageda, gustul, demential si nu s-a simtit deloc mirosul specific al carnii de miel.
S-a mancat in liniste (muti de uimire), fara sfaturi, recomandari, sugestii, alaturi de un piure de spanac.

Daca ti-a placut reteta noastra "Friptura de miel cu sos de menta, whisky, ghimbir si miere" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (3)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Miel la proțap

Postat de panacris

Miel la proțap

Mielul achiziționat, trebuie să fie curățat de organe și pe cât posibil, tăietura de pe burtă, să fie cît mai mică.  Se trece la ”frecarea” lui cu sare...

Citeste continuarea

Friptura de miel

Postat de Sylvia

Friptura de miel

Am inceput totul de la o carne de foarte buna calitate , esentiala pentru a avea o friptura reusita. Am avut o pulpa de miel de 3 kg , am respectat pasii de condimentare, marinare si preparare si...

Citeste continuarea

Comentarii

la 08.04.2010, 17:08
daca n-are mirosul ala naspa si nici gustul ala, ma incumet sa pap... arata demential... o pun la favorite sa-i fac sotului
la 12.04.2010, 19:55
la 11.05.2011, 21:05

Vezi toate comentariile (3)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking