Sarmale in dovleac

Postat de gusti in Curcan
4 Oct 2009 | 21221 vizualizari
Sarmale in dovleac

In premiera pe bucataras.ro s-au pragatit LIVE sarmalute la dovleac ...

Ingrediente

  • Compozitie sarmale:
  • 700 gr carne de curcan tocata (poate fi inlocuita cu orice carne)
  • 100 gr orez
  • un morcov ras cit mai fin
  • 2 cepe taiate marunt
  • 200 gr pasta de rosii
  • o lingurita de cimbru uscat si maruntit
  • 1/2 lingurita piper
  • sare dupa gust
  • o legatura de marar verde taiata marunt
  • o varza murata
  • 1 dovleac bostan (rotund)
  • Ce se pune in dovleac:
  • citeva fire de marar uscat
  • o foaie de dafin
  • un fir de cimbru uscat
  • suc de rosii
  • varza murata tocata marunt
  • 1/2 pahar de vin rosu
  • 200 ml  zeama de varza
  • 200 gr afumatura (slanina, sunculita taraneasca sau cirnat afumat)

Mod de preparare

Doamneloooor si domniloooor. La ora 11:30 incepe marea provocare. Facem sarmalutze in dovleac. Live pe www.bucataras.ro.

Am facut live pizza cu sarmale sau tortilla spaniola, acum a venit rindul sarmalelor in dovleac.

"Sarmalele sunt o mâncare de origine turcească. Cuvântul provine din turcescul "sarma", fiind preluat sub acelaşi nume de sârbi şi români, de unguri sub denumirea "szárma", iar de greci sub numele "σαρμας". Etimologia acestui cuvânt este certă! Toate aceste forme definesc aceeaşi specialitate culinară, care, ciudat, este considerată pretutindeni o "mâncare naţională".

Mai recent, grecii au "adaptat" numele iniţial în forma "δολμαδες", dar faptul, ca atare, nu modifică originea turcească a mâncării. Se pare că nici nouă, românilor, nu ne convine originea turcească a sarmalelor...

Or fi sarmalele de origine turcească, dar sunt considerate "mâncare naţională" pentru că în fiecare ţară se prepară după reţete diferite!N-am mâncat sarmale turceşti, dar sunt convinsă că nu sunt făcute din carne de porc şi nici nu au pe fundul oalei bunătate de şorici sau ciolan afumat ca la noi", scrie Dinis pewiki.

Pastorel Teodoreanu a scris chiar ... ODA SARMALEI

Cum s-ar defini sarmaua? / Vis inaripat al verzei / ce-l avu cat a durat / somnul lung metamorfozic in butoiul de murat... /Potpuriu de porc si vaca, simfonia tocaturii, /imn de lauda mancarii, inaltat in cerul gurii. /O cocheta care-si scalda trupu-n sos si in smantana /
si se-nfasoara in varza ca in valuri de cadana. /O abila diplomata ce-a-ncheiat o stransa liga /c-o bardaca de vin rosu si-un ceaun de mamaliga. /Oponenta din principiu si un strasnic adversar /pentru tot ce e dieta sau regim alimentar. /Un buchet de mirodenii, o frivola parfumata /ce te-mbie cu mirosuri de slanina afumata. /Locatara principala tine-n spatiu tolerate, /perle de piper picante, boabe de orez umflate. /O prozaica'nnascuta, cum s-o prinzi in prozodie /ca de cand e lumea, porcul n-a citit o poezie. /Un aducator de sete, de bei vinul cu ocaua. /Iata-n cateva cuvinte, cum s-ar defini .. sarmaua !!!  /

Pentru sarmalele de azi am folosit carne din piept de curcan....

1. Am amestecat toate ingredientele si le-am invelit in foile de varza.

2. Am taiat dovleacul gen oala cu capac, l-am curatat de seminte si de o parte din miez. Aveti grija sa nu-l gauriti!

Ah, vin acum cu galeria foto ...

3. Am asezat mararul uscat si cimbrul pe fundul dovleacului, apoi am presarat o mina de varza murata taiata si un rind de sarmale. Apoi inca un strat de varza, altul de sarmale, am turnat sucul de rosie si am pus afumatura taiata marunt. Inca un rind de sarmale si un strat de varza. (vezi foto)

4. Am adaugat paharul cu vin si zeama de varza si am pus capacul dovleacului!

5. L-am dat la cuptor ... Revin cu timpul de preparare :)

6. din cantitatile de mai sus am facut circa 35 de sarmalute

Concluzie:

- dovleacul cu sarmale se pune la cuptorul incins la 180 de grade si se lasa la foc mediu circa 3 ore!

Cum au iesit:

- excelente la gust. Carnea trebuia totusi sa fie mai grasa (noi am facut doar din piept de curcan sarmalele), deoarece dovleacul este ca un burete, absoarbe zeama. Insa cu smintina si ardei iute au fost foarte, foarte bune.

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmale in dovleac" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (83)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Sarmale in foi de varza alba umplute cu carne de pui si dovleac placintar

Postat de Pungasa_Rogue

Sarmale in foi de varza alba umplute cu carne de pui si dovleac placintar

Se pune o cratita cu 2 l apa la foc, adaugand si o lingurita de sare si un varf de lingurita de sare de lamaie. Se curata varza de primele foi, se spala si se cresteaza pe langa cotor. Cand...

Citeste continuarea

Sarmale cu carne si dovleac

Postat de AlexTeacher

Sarmale cu carne si dovleac

Ca sa desarezi cel mai usor o varza murata, tot ceea ce trebuie sa faci este sa pui 2-3 transe de apa fiarta peste ea si s-o lasi 30-60 de minute.  Pune 1-2 linguri de ulei in tigaie,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 04.10.2009, 11:38
e 11.30... unde??? mi se pare super tare reteta oricum...
la 04.10.2009, 11:40
Ionix, aici, pe site
la 04.10.2009, 11:47
pfff, poate ne inviti sa si gustam... o sa fac si eu reteta asta... ai folosit varza acra??? detalii detalii... intra in sarmale dulceata dovleacului??? vreau si eu sa le fac,,, tocmai i-am aratat sotului si-a zis ca i se par super tari si au un design foarte original...
la 04.10.2009, 11:50
stai sa vedem ce o iesi
la 04.10.2009, 11:52
da, folosesc varza acra, pt ca-mi place mai mult decit cea dulce

Vezi toate comentariile (83)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking