Sarmalute la cuptor in vas de lut

Postat de asubana in Mancaruri cu carne
10 Mar 2011 | 17173 vizualizari
Sarmalute la cuptor in vas de lut

Am avut un fix cu sarmalutele in vas de lut si am trecut direct la fapte. Iata si dovada. Ca sa va convingeti trebuie sa incercati si voi, fie ca sunt de post sau cu carnuri diferite in oala asta de lut au un gust deosebit. ”Se topesc in gura cum se zice”. De recomandat ar fi sa lasati vasul de lut in apa 1 jumatate de ora inainte sa il folositi.

Ingrediente

  • 0.5kg. de carne tocata de porc , 
  • 0.6kg. de carne tocata de vaca
  • 3 capatani de varza murata - frunzele bune merg la sarmale, iar restul se toaca fideluta si se aduga cateva crengute de cimbru,
  • 1 cana cu orez – cu bobul lung (orezul se lasa intru-un bol cu apa rece) 
  • 6 -7 cepe medii –  tocate si calite in putin ulei  (100g. ulei),- mie imi place cu mai multa ceapa ca da un gust mai dulce ....
  • sare, piper macinat, boabe, marar tocat, foi de dafin daca vreti, cimbru, totul dupa bunul gust, o legatura de patrunjel , marar,
  • 2 cani mari de bulion de rosii dizolvat in apa calduta*( atat cat sa acopere sarmalutele pe deasupra de un deget ), 
  • 2 oua

Mod de preparare

calesc ceapa cu uleiul pana se moaie ceapa, adaug orezul si il las putin pana se umfla bobul 1-2 minute pentru ca orezul sa nu se striveasca in sarmalute in timpul fierberii  , tocmai de aia aleg orezul cu bobul lung. Se adauga condimentele de mai sus dupa gust (sare,piper,etc.)pe foc mic. Amesteci aceasta compozitie  cu carnea si zarzavatul tocat marunt si amesteci, dupa care se ia de pe foc. Se adauga 2 oua /un pumn de faina alba de greau ( ca sa se lege compozitia). Si gata sper ca nu am uitat nimic

Se lasa sa se raceasca compozitia.

Intre timp se taie varza in foi potrivite pentru sarmalute.
Cotoarele care au ramas se toaca si se acopera fundul vasului se pastreaza si pentru capac , iar intre ele cate o ramurica de cimbru si cateva bucati mici de slaninuta afumata sau sorici eventual, 1 foaie de dafin, 2-3  boabe de piper. Se aseaza in straturi suraetajate in forma serpuita de jur in prejurul vasulu in sensul acelor de ceasornic.

Sosul de rosii:  2 cani mari de bulion de rosii dizolvat in apa calduta*( atat cat sa acopere sarmalutele pe deasupra de un deget cu condimentele de rigoare)

Se dau la cuptor sau pe marginea plitei minimum 3-4 ore, apoi se servesc calde, cu mamaliguta si smantana, ardei iuti sau mujdei.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmalute la cuptor in vas de lut" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (12)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Cartofi taranesti cu carne tocata

Postat de cristeena20

Cartofi taranesti cu carne tocata

Cartofii se curata si se taie felii subtiri si nu prea mari.  Carnea o calim in alt vas: punem ulei de masline cu ceapa tocata marunt la calit, adaugam usturoiul si apoi carnea-calim bine,...

Citeste continuarea

Musaca din piure de cartofi cu carne tocata si leurda

Postat de merisor67

Musaca din piure de cartofi cu carne tocata si leurda

Pentru piure, curatam spalam si tocam cartofii mai marunt, apoi ii punem la fiert in apa cat sa fie acoperit si o lingurita sare. Ii lasam sa fiarba la foc mediu pana cand incep sa se sfarame....

Citeste continuarea

Comentarii

la 10.03.2011, 23:55
delicioase
la 11.03.2011, 07:14
Sunt cele mai bune sarmale , facute in vas de lut
la 11.03.2011, 08:57
buneeeee
la 11.03.2011, 10:20
la 11.03.2011, 10:39
sunt cele mai delicioase astea in vas de lut

Vezi toate comentariile (12)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking