Zacusca

Postat de anaiordan in Zacusca
12 Aug 2009 | 30771 vizualizari
Zacusca

Reteta de zacusca am luat-o de la Radu Anton Roman, dar am adaptat-o dupa gusturile mele. Radu Anton Roman foloseste rosii, gogosari rosii, ardei iute, usturoi si 2kg de ceapa, iar eu am folosit suc de rosii, ardei capia copt, 1kg de ceapa si fara ardei iute si usturoi (de el am uitat.....ar fi fost bun si cu el).

Ingrediente

  • 3 kg vinete (la mine au fost 10vinete-3.2kg)
  • 2 kg ardei capia rosu (la mine au fost 2.6kg...cum am pus in punga)
  • 1 kg ceapa (iarasi a fost 1.2kg..cum am pus in punga)
  • 2 l suc de rosii
  • 500 ml ulei (eu am folosit de masline)
  • sare - 2 linguri la 3 litri de zacusca
  • piper, boia dulce/picanta dupa gust

Mod de preparare

Am copt vinetele si ardeii, am copt intai vinetele pentru a le putea lasa sa se scurga de zeama cat se coc ardeii.

Am tocat ceapa la robot, apoi ardeii i-am tocat si pe iei la robot, si vinetele tot la fel le-am dat la robot pentru a mai scuti din timp.

Se pune la calit ceapa cu uleiul pana ce ceapa devine sticloasa, apoi se adauga sucul de rosii si se lasa cateva  minute pana da in clocot. Cantitatea sucului de rosii se poate ajusta dupa cat de groasa vreti sa va iasa zacusca. Ar fi bine sa puneti doar un litru jumatate acum si dupa ce adaugati ardeii si vinetele sa mai puneti daca considerati ca e prea groasa. Eu am facut greseala sa il pun pe tot dupa ce s-a calit ceapa (ceapa a mai lasat si ea apa...) si a iesit un pic mai zemoasa, dar buna.

Dupa ce sucul a dat intr-un clocot se pun ardeii si vinetele tocate. Se lasa la fiert o ora la foc mic si se mai mesteca din cand in cand sa nu se lipeasca (eu am avut oala noua si nu mi s-a lipit...cred ca data viitoare nu voi mai avea noroc :D )

Cam cu 10 minute inainte de a stinge focul se adauga sarea, boiaua si piperul.

Eu am pus-o fierbinte in borcane. Borcanele erau reci si pentru a nu se sparge de la zacusca fierbinte le-am pus in apa calda in timp ce le-am umplut. Si am avut doar borcane mari de 800g si mi-au iesit 6...de fapt atatea aveam...cred ca ar fi iesit 7, ca restul l-am pus intr-o casoleta si parea a fi inca un borcan.

 

Pofta buna si succes in prepararea retetei de zacusca :)

Daca ti-a placut reteta noastra "Zacusca" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (13)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Cod in sos de zacusca

Postat de mihaelar63

Cod in sos de zacusca

Bucatile de cod se curata de aripioare si se spala. Se sareaza usor codul. Trebuie sa tineti cont ca si zacusca contine sare. Ungeti pestele cu zacusca si daca dispuneti de...

Citeste continuarea

Zacusca cu ghebe si ceapa coapta

Postat de sufletista

Zacusca cu ghebe si ceapa coapta

Ceapa o curatam de coaja si o stropim cu ulei si sare, adaugam si usturoiul in tava tapetata cu hartie de copt. Dam tava la cuptorul incalzit pana ce se inmoaie bine. Intre timp tocam...

Citeste continuarea

Comentarii

la 12.08.2009, 08:47
ah, , buna rau. trebuie sa executam si noi citeva borcanele
la 26.08.2009, 19:56
asta da zacusca! e cea mai buna reteta, imi place mult mai mult decat cea cu orez sau ciuperci mmm, vine vremea de zacusca, asa-i? a venit toamna
la 27.08.2009, 12:21
Cred ca ar fi mai bn s aincercati urmatoarea reteta de zacusca....e mult mai buna va asigur........
5 kg de vinete
2 kg de ardei capia
2 kg de rosii
2 kg de ceapa
2 litri de ulei--------2 linguri de miere de salcam

Se pune ceapa taiata la calit impreuna cu uleiul...dupa ce sticleste..se pune ardeiul copt si tocat marunt....se lasa sa fiarba la foc mic pana cand se ridica uleiul la suprafata...cca 2 ore/.....pe urma se pun rosiile...se lasa la foc pana se ridica uleiul..cca 2 ore....apoi se pun vinetele....tocate marunt...si coapte bineinteles....si se lasa iar la foc mik pana iese uleiul la suprafata...cca 2 ore.....dupa aceasta...se pune sare piepr dupa gust si mierea care ii da o aroma deosebita....


pofta buna! cu siguranta o sa va placa
la 13.09.2009, 13:49
la 17.09.2009, 13:30
Mie imi place zacusca cu dovlecei si cea cu mere, pe care le prepara mama.Sunt excelente!

Vezi toate comentariile (13)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking