Ingrediente
- 3 kg vinete (la mine au fost 10vinete-3.2kg)
- 2 kg ardei capia rosu (la mine au fost 2.6kg...cum am pus in punga)
- 1 kg ceapa (iarasi a fost 1.2kg..cum am pus in punga)
- 2 l suc de rosii
- 500 ml ulei (eu am folosit de masline)
- sare - 2 linguri la 3 litri de zacusca
- piper, boia dulce/picanta dupa gust
Mod de preparare
Am copt vinetele si ardeii, am copt intai vinetele pentru a le putea lasa sa se scurga de zeama cat se coc ardeii.
Am tocat ceapa la robot, apoi ardeii i-am tocat si pe iei la robot, si vinetele tot la fel le-am dat la robot pentru a mai scuti din timp.
Se pune la calit ceapa cu uleiul pana ce ceapa devine sticloasa, apoi se adauga sucul de rosii si se lasa cateva minute pana da in clocot. Cantitatea sucului de rosii se poate ajusta dupa cat de groasa vreti sa va iasa zacusca. Ar fi bine sa puneti doar un litru jumatate acum si dupa ce adaugati ardeii si vinetele sa mai puneti daca considerati ca e prea groasa. Eu am facut greseala sa il pun pe tot dupa ce s-a calit ceapa (ceapa a mai lasat si ea apa...) si a iesit un pic mai zemoasa, dar buna.
Dupa ce sucul a dat intr-un clocot se pun ardeii si vinetele tocate. Se lasa la fiert o ora la foc mic si se mai mesteca din cand in cand sa nu se lipeasca (eu am avut oala noua si nu mi s-a lipit...cred ca data viitoare nu voi mai avea noroc :D )
Cam cu 10 minute inainte de a stinge focul se adauga sarea, boiaua si piperul.
Eu am pus-o fierbinte in borcane. Borcanele erau reci si pentru a nu se sparge de la zacusca fierbinte le-am pus in apa calda in timp ce le-am umplut. Si am avut doar borcane mari de 800g si mi-au iesit 6...de fapt atatea aveam...cred ca ar fi iesit 7, ca restul l-am pus intr-o casoleta si parea a fi inca un borcan.
Pofta buna si succes in prepararea retetei de zacusca :)
Daca ti-a placut reteta noastra "Zacusca" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (13)
|