Masline verzi conservate in saramura si ulei de masline- specific tarilor arabe

Postat de Mihaela11_jo in Muraturi
18 Noi 2010 | 23718 vizualizari
Masline verzi conservate in saramura si ulei de masline- specific tarilor arabe

Maslinele verzi sunt o delicatesa care se prepara in aceasta perioada.Se conserva intregi, umplute sau taiate rondele.Ingredientele obligatorii sunt ardeiul iute si lamaia. Se pastreaza 3 zile in apa( pentru a disparea amareala) si abia apoi se pun in borcane. Se pot consuma dupa cca 1 luna.Dar cu cat sunt mai vechi cu atat sunt mai bune.

Ingrediente

  • 10 kg masline verzi  
  • 2,5 kg lamai  
  • 6-8 ardei iuti mari( in functie de cat dorim maslinele de picante)  
  • apa  
  • sare grunjoasa  
  • cca 700 ml ulei de masline natural,nerafinat

Mod de preparare

Maslinele se zdrobesc cu ajutorul unei pietre sau se trec printr-o masina special conceputa pentru acest scop, apoi se spala si se pun intr-un lighean. Se are grija sa nu depaseasca 2/3 din capacitatea ligheanul si se adauga apa; maslinele se umfla in cele 3 zile si de asemenea trebuie sa fie o cantitate suficienta de apa care sa absoarba amareala din ele.

Apa se schimba de 2 ori pe zi. In seara zilei a 3-a se scurge apa de pe masline.

Jumatate din lamai se storc si jumatate se taie in cubulete de 2-3 cm. Ardeiul iute se taie in rondele de cca 2 cm. Se amesteca ardeii si lamaia cu maslinele din lighean,strangand putin in maini lamaia pentru a se patrunde mai bine maslinele cu sucul lor.

Se pun maslinele impreuna cu lamaia si ardeiul iute in borcane; nu se umplu borcanele complet;se acopera maslinele cu o rondela de plastic perforata ce nu le va permite sa se ridice la suprafata cand adaugam apa. Zeama de lamaie stoarsa se repartizeaza in mod egal in toate borcanele. Se adauga apoi saramura: pentru fiecare litru de apa se calculeaza 75 de grame de sare, sau cum descriu foarte plastic localnicel, sa simti ca este “dulce de sarata”.Se pune apa cu sarea la fiert si  cand da in clocot se opreste focul.Se lasa sa se raceasca.

Apa trebuie doar sa acopere maslinele; restul de 3-4 cm se umplu cu ulei de masline, care are rol de izolare si nu va permite formarea mucegaiului. Se inchid ermetic borcanele si se lasa pe o tava inca o zi pentru a supraveghea fermentarea. Se pun in camara si se pot consuma dupa cca o luna.

Am primit de la o pacienta ulei de masline proaspat nerafinat si am acoperit cu el maslinele; uleiul proaspat are o aroma speciala si e putin iute.

Daca ti-a placut reteta noastra "Masline verzi conservate in saramura si ulei de masline- specific tarilor arabe" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (17)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Gogosari in otet, la rece

Postat de merisor67

Gogosari in otet, la rece

Rețeta pe care o aveam eu era proporțională, adică: 5 kg gogoșari, 500 g zahăr, 500 ml oțet, 5 linguri sare, dar eu am adaptat-o gustului meu. Deci, spălăm bine gogoșarii și îi...

Citeste continuarea

Castraveti murati in saramura (reteta Motan)

Postat de MotanLaOale

Castraveti murati in saramura (reteta Motan)

Castravetii de marime potrivita se spala bine si se pun intr-o oala mare care sa-i cuprinda pe toti. Saramura se calculeaza in litri ca sa acopere castravetii din oala. Eu am pus castravetii...

Citeste continuarea

Comentarii

la 19.11.2010, 00:04
asa este sunt tare delicioasem-au innebunit arabii astia de pe aici cu toate soiurile de masline conservate fiecare in diferite arome
la 19.11.2010, 07:21
Mihaelo ma omori Ce bunatate trebuie sa fie Numai am citit reteta si deja imi ploua in gura... Dar in borcanele mai mici nu ai pus ? Nu de alta dar ma gandeam sa ma dau pe linga tine, poate mi-l dadeai mie
la 19.11.2010, 07:54
si eu vreau un borcanel..bine ai venit mihaela, acum mi-am dat seama cine esti
la 19.11.2010, 08:17
Foarte interesant!
la 19.11.2010, 09:28
super bun!

Vezi toate comentariile (17)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking